فرارو- فضا سازی رسانههای غربی و اسرائیل نتوانست مانع از تغییر دستور کار نشست فصلی شورای حکام شود.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، با دستور کار اصلی بررسی پرونده هستهای ایران از دوشنبه به مدت ۴ روز (۱۲ تا ۱۶ اسفند) در وین مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی آغاز به کار میکند.
مطابق معمول، پیش از برگزاری این نشست، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گزارشی از برنامه هستهای ایران تهیه کرده که این گزارش اول اسفند ماه در اختیار ۳۲ کشور عضو شورای حکام قرار گرفت.
یوکیا آمانو در گزارش اخیر خود به اعضای شورای حکام با بیان اینکه ایران در چارچوب زمانی سه ماهه، شش اقدام عملی که در مورد آنها با آژانس بینالمللی انرژی اتمی توافق شده بود انجام داده است تاکید کرد که «عدم انحراف در مواد و تاسیسات هستهای اعلام شده ایران از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تایید قرار گرفته است.»
بر اساس توافق سوم آذر ماه ایران و میانجیان حل و فصل مناقشه هستهای ایران متشکل ۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین) به علاوه آلمان موسوم به گروه ۱+۵، یکی از وظایف تازه آژانس درباره برنامه هستهای ایران نظارت و راستیآزمایی توافق صورت گرفته معروف به «برنامه اقدام مشترک» است.
در همین راستا آژانس اواخر دی ماه گزارشی منتشر کرد که حکایت از اجرای کامل توافق ژنو توسط جمهوری اسلامی ایران از جمله تعلیق غنی سازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد، توقف فعالیت آبشارها در ارتباط با سانتریفیوژهای موجود در تاسیسات هستهای نطنز و فردو، آغاز رقیق کردن اورانیوم غنیشده۲۰ درصدی در تاسیسات هستهای نطنز و... بود.
بر این اساس گزارشهای اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران نسبت به گذشته دارای لحنی ملایم تری بوده است که این تغییر لحن بیتردید متاثر از فضای تازه در مناسبات ایران و غرب و دست یابی دو طرف به نخستین توافق هستهای ظرف ۱۰ سال گذشته است.
بر همین اساس بر پایه حاکم شدن چنین فضایی رویترز پنجشنبه گذشته مدعی شده بود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی سال ۲۰۱۳ قصد انتشار یک گزارش مهم درباره برنامه اتمی ایران را داشت که میتوانست گویای تحقیقات تهران در رابطه با بمب اتمی باشد، اما از آنجا که روابط جمهوری اسلامی و جامعه جهانی بهبود یافت، این گزارش منتشر نشد.
در واکنش به این گزارش یووال اشتاینیتز، وزیر امور راهبردی اسرائیل، روز جمعه از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست، آنچه را که درباره برنامه هسته ایران میداند، منتشر کند.
اشتاینیتز در بیانیهای مدعی شد: «نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی این است که تمام اطلاعات موجود درباره وجوه نظامی پروژه هستهای ایران را در اختیار جامعه بینالمللی بگذارد، نه آن که به خاطر حساسیت بینالمللی از انتشار این اطلاعات خودداری کند.»
وی ادعا کرد: «از آنجا که ابعاد نظامی احتمالی [برنامه اتمی ایران] اهمیت بسیاری در توافق نهایی با ایران دارد، من از آژانس بینالمللی انرژی اتمی میخواهم که در اولین فرصت ممکن این گزارش را تکمیل و منتشر کند.»
با این حال آژانس بین المللی انرژی اتمی روزجمعه اعلام کرده است، هیچ گزارشی با اطلاعات تازه در خصوص ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران در دست تهیه ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، گیل تئودور، سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به یک پرسش از طریق «ایمیل» گفته است: «آژانس بین المللی انرژی اتمی هیچ گزارشی که شامل اطلاعات تازهای در خصوص ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران باشد، آماده نکرده است.»
وی اضافه کرده است: «گزارشهای آژانس در خصوص ایران به شورای حکام، مبتنی بر واقعیات و بیطرفانه است و ملاحظات سیاسی تاثیری بر محتوای این گزارشها ندارد.»
بر این اساس نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی بدون تغییر در دستور کار برنامه هستهای ایران را متاثر از فضای توافق ژنو و همچنین فضای همکاریهای مشترک با تهران برگزار میکند.
در حاشیه این نشست هم کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ به بررسی دستور کار نشست بعدی ایران و گروه ۱+۵ که ۲۶ اسفند در وین برگزار میشود خواهند پرداخت.
در همین حال عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران با ۱+۵ به ایسنا گفت: در این نشست در مورد موضوعاتی که در دستور کار جلسه بعدی در وین است بحث و بررسی بیشتری میشود. آقای بعیدینژاد و سایر اعضای تیم در این جلسه شرکت دارند و مذاکرات خود را با کارشناسان ۱+۵ انجام میدهند و نتیجه مباحث آن به دور بعدی مذاکرات مدیران که ۲۶ اسفند ماه برگزار خواهد شد، ارائه میشود.
وی گفت: امیدواریم در نشست ۲۶ تا ۲۹ اسفند در وین، مذاکرات درباره موضوعاتی که در دستور کار داریم را جلو ببریم و مباحثش پیش رود تا درباره دستور کار جلسه بعدی تصمیم بگیریم.
عراقچی با بیان اینکه موضوعات پیچیده و دشواری در دستور کار مذاکرات ایران و ۱+۵ قرار دارد که به نتیجه رسیدن در آنها سخت است، گفت: با توجه به بدبینی نهادینه شدهای که در ما نسبت به غربیها وجود دارد نمیتوانم بگویم خوشبینیم.
وی افزود: این بدبینی از یک سو و سختی موضوعات و پیچیدگی آنها از سوی دیگر باعث شده که به سختی بتوان در رابطه با به نتیجه رسیدن گفتوگوها خوشبین بود.
در هر حال با وجود بدبینی که دو طرف نسبت به یکدیگر دارند، مذاکرات هستهای در دو بعد فنی - حقوقی و سیاسی پیشرفتهای قابل توجهای داشتهاند بخشی از این پیشرفت در نشست فصلی شورای حکام انعکاس پیدا خواهد کرد.