طرز تهیه کله گنجشکی؛ خوراک اصیل ایرانی

کله گنجشکی از قدیم در بین ایرانیان رایج بوده و در وعده ناهار یا شام مصرف میشده است. این غذا را هم با برنج و هم با نان میتوان سرو کرد.
مواد اولیه لازم برای تهیه کله گنجشکی برای ۴ نفر
پیاز متوسط ۲ عدد
پیاز داغ ۴ قاشق غذاخوری
قرص استاک گوشت ۱ عدد
سیب زمینی نگینی خرد شده ۲ عدد
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ ۲ قاشق سوپخوری
نمک ۲/۱ قاشق چایخوری
زردچوبه ۲ قاشق چایخوری
فلفل سیاه ۱ قاشق چایخوری
آبلیمو یا آبغوره به میزان لازم
روغن مایع به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه کله گنجشکی
۱- نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در خصوص کاربرد انواع پیازها توضیح دهیم باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازها است شروع کنیم این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است پیاز سفید از پیاز زرد طعم ملایم تری دارد از نظر کاربرد تقریبا مثل پیاز قرمز هست، میشود آن را خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه هست.
پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد، فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد علاوه بر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند بنابراین برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند.
۲- نکات مربوط به پیاز داغ
سپس آن را روی توری قرار دهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته شود اگر پیاز داغ روغنی و درشت باشد باعث میشود داخل خورشت مشخص باشد و همان طور که میدانید برای خیلی از افراد معلوم بودن پیاز در غذا خوشایند نیست بنابراین روغن پیاز را کامل بگیرید به طوری که حالت پودری پیدا کند.

۳- نکات مربوط به قرص استاک
۴- نکات مربوط به زعفران
برای دم کردن زعفران به این روش ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس دهد زعفران را در ظرف در دار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه دهید در دمای محیط یخ زدایی شود پس از هر بار استفاده، مجدد زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده میکنید تقلبی نباشد برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی است یا خالص زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار دهید اگر روغن پس نداد یعنی خالص است زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.

۵- نکات مربوط به کوفته قلقلی

طرز تهیه خوراک کله گنجشکی
تا وقتی که گوشت خودش را نگرفته با قاشق هم نزدید فقط هر از گاهی به کمک دسته تابه گوشتها را جا به جا کنید که نسوزد بعد از اینکه گوشت خودش را گرفت حرارت را متوسط کنید و اجازه دهید گوشت خوب سرخ شود در این مرحله، چون گوشت خودش را گرفته میتوانید با قاشق آن را هم بزنید وقتی گوشت خوب سرخ شد و پخت کوفته قلقلیهای شما آماده است.
به کوفتهها برای اینکه بپزد آب اضافه نکنید، چون گوشت آب میاندازد پس اجازه دهید با آب خودش بپزد نکته مهم دیگر در فرآیند پخت گوشت این است که بعضی وقتی پیاز را رنده میکنند کاملاً آب پیاز را میگیرند و اصطلاحاً فقط تفالههای پیاز را به گوشت اضافه میکنند.
اگر این کار را انجام دهید بعد از پخت با این مشکل مواجه میشوید که گوشت بوی زهم میدهد پس نباید آب پیاز را کامل بگیرید بلکه وقتی پیاز را رنده کردید چند دقیقه آن را کنار بگذارید آبی که از پیاز جدا میشود را بگیرید و بقیه پیاز را به گوشت اضافه کنید اصلا نیازی به فشار دادن پیاز و گرفتن تمام آب آن نیست.
بیشتر بخوانید
۲- پیاز نگینی خرد شده + فلفل سیاه + زردچوبه را در روغن تفت دهید تا طلایی شود سپس رب را به آن اضافه کنید بعد از اینکه رنگ رب باز شده سیب زمینی نگینی خرد شده + قرص استاک + آب را اضافه کنید وقتی شروع به جوشیدن کرد کوفته قلقلیها را به آن اضافه کنید در ظرف را بگذارید اجازه دهید خورشت جا بیفتد. در فرآیند پخت اگر احساس کردید که خورشت کم آب شده فقط میتوانید آب در حال جوش به آن اضافه کنید البته به این نکته توجه داشته باشید که گله گنجشکی کلا خورشت پر آبی نیست. در نیم ساعت آخر پخت پیاز داغ + زعفران + نمک + آبغوره یا آبلیمو را اضافه کنید و اجازه دهید خورشت ریز جوش بزند در این مرحله لازم نیست زیاد خورشت را هم بزنید.