"جايگاه خبرگزاريها در شان ملت بزرگ ايران نيست"
معاون مطبوعاتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي صبح امروز در يك نشست خبري جزئيات برگزاري شانزدهمين جشنواره در نمايشگاه بينالمللي مطبوعات و خبرگزاريها را اعلام كرد.
عليرضا ملكيان در اين نشست خبري گفت: با توجه به اينكه سال گذشته سال پرترافيك براي مصلاي تهران به لحاظ كاري بود، مجبور شديم كه تاريخ برگزاري جشنواره و نمايشگاه را به تعويق بياندازيم اما امسال باتوجه به تقويم مورد نظر و نظرسنجيهايي كه صورت گرفته همانند سالهاي گذشته نمايشگاه را در تاريخ مقرر كه از 28 مهرماه خواهد بود، برگزار ميكنيم.
وي با اشاره به تفاوتهاي برگزاري نمايشگاههاي چند دوره گذشته با نمايشگاههاي چند سال پيش گفت: نمايشگاه سال گذشته در مقايسه با ساير نمايشگاههاي ادوار گذشته هم از نظر حضورنشريات، تعداد بازديدكننده و هم از نظر قوهآرايي در شرايط مطلوبي قرار داشت و طبق نظرسنجيهايي كه انجام گرفت كيفيت نمايشگاه نسبت به نمايشگاههاي سال گذشته مطلوب ارزيابي شد.
ملكيان تاكيد كرد: بناي ما اين است كه اشكالات جزئي دورههاي قبل را برطرف كنيم و تا بتوانيم بدون كوچكترين مشكلي شاهد برگزاري نمايشگاهي باشيم كه با استقبال مردم برپا شود. ضمن اينكه در بخش بينالملل نمايشگاه امسال نيز تلاش كرديم تا بيش از 50 كشور و از هر كشور دو رسانه در نمايشگاه حضور داشته باشند. البته ممكن است در برخي از كشورها و برخي از نشريات باشند كه به منشور بينالمللي اخلاق روزنامهنگاري توجه نكرده باشند كه نمونه اين جريان را ميتوانيم در اتفاقات اخير كه بعضي از كشورها خارج از عرف روزنامهنگاري عمل كردند و نسبت به انتشار برخي از اخبار جعل كردند و به اغتشاشگران كمك كردند اشاره كنيم و بگوييم كه در اين دوره از نمايشگاه از حضور آنها استفاده نخواهيم كرد.
وي در بخشي از اين نشست مطبوعاتي در مورد ملاك انتخاب رسانههاي بينالمللي براي حضور در نمايشگاه مطبوعات گفت: ما از رسانههاي كشورهايي دعوت كنيم كه تنوع سلايق براي ما مهم باشد و در وهله دوم از نشرياتي دعوت ميكنيم كه از جايگاه قابل توجهي برخوردار باشند و در عين حال علاقهمند به تعامل با رسانههاي ايران باشند.
معاون مطبوعاتي وزيرفرهنگ و ارشاد اسلامي در بخش ديگري از صحبتهاي خود با اشاره به تفاوتهاي ديگر نمايشگاه امسال نسبت به دورههاي گذشته گفت: امسال بنا داريم تا نشريات دانشجويي حضور پررنگتري در نمايشگاه داشته باشند. ضمن اينكه همانند سال گذشته تلاش كرديم تا روابطعموميها نيز در جشنواره حضورداشته باشند. چرا كه معتقديم روابطعموميهاي دستگاههاي دولتي ارتباط تنگاتنگي با مطبوعات دارند و موجب پيوستگي رسانهها با نهادهاي دولتي ميشوند.
ملكيان ادامه داد: در زمينه واگذاري غرفه به نشريات دانشجويي هيچ محدوديتي نداريم زيرا فضاي مصلا طوري طراحي شده كه ميتوانيم نمايشگاه را در فضاي بازتر و گستردهتري برگزار كنيم. چرا كه در عين حال معتقديم كه حضور نشريات دانشجويي ميتواند نقش بسيار خوبي در برپايي هر چه بهتر نمايشگاه داشته باشد.
وي از حضور تشكلهاي صنفي و مطبوعاتي و همچنين موسسات توزيع مطبوعات در كنار پايگاههاي اينترنتي ثبت شده و قانونمند در نمايشگاه امسال خبر داد.
ملكيان در توضيح برنامههاي جشنواره مطبوعات هم گفت: برگزاري نمايشگاه عكس خبري با موضوع آزاد براي عكاسان مطبوعات از جمله ديگر برنامههاي جشنواره هستند كه عكاسان رسانهها ميتوانند با ارسال حداكثر پنج قطعه عكس در آن بخش حضور داشته باشند.
ملكيان در توضيح بخشهاي مختلف جشنواره هم گفت: جشنواره امسال در دو بخش ويژه و اصلي برگزار ميشود كه طبق فراخوان اعلام شده آثاري كه از اول فروردين 87 تا پايان اسفند 87 به نگارش درآمدهاند ميتوانند آثار خود را در رشتههاي مختلف روزنامهنگاري به بخش اصلي ارسال كنند. در بخش مقالات جنبي هم كليه افرادي كه به صورت تفنني در روزنامهها مقاله مينويسند نيز ميتوانند آثار خود را به صورت جداگانه به جشنواره ارسال كنند.
وي در توضيح موضوع تخصصي بخش اصلي هم گفت: در بخش موضوع تخصصي سه موضوع كودك و نوجوان،زن و خانواده و ورزش مورد نظر دبيرخانه جشنواره بوده و همكاران مطبوعاتي هم ميتوانند در اين سه بخش آثار خود را ارسال كنند.
در بخش ويژه هم چهار موضوع جديد اصلاح الگوي مصرف ، دهه چهارم انقلاب، گفتمان عدالت و پيشرفت، پايداري مقاومت اسلامي در لبنان و غزه و ترويج ارزشهاي معنوي مورد نظر ماست كه در اين بخش آثاري كه از فروردين ماه 87 تا 20 شهريور امسال نگارش شدهاند مورد بررسي قرار ميگيرند.
وي در مورد مهلت ارسال آثار در بخشهاي مختلف جشنواره گفت: مهلت ارسال آثار در بخش اصلي تا پنج شهريور ماه و بخش ويژه تا آخر شهريورماه تعيين شده است.
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه اين نشست خبري با اشاره به ارتقاي جايگاه رسانه و تعميق اخلاق حرفهاي روزنامهنگاري به عنوان شعارمحوري نمايشگاه و جشنواره امسال گفت: باور ما اين است كه جايگاه خبرگزاريها در شان ملت بزرگ ايران نيست و با اين فضايي كه در زمينه آگاهيهاي سياسي و بينش عميق مردم به وجود آمده ميطلبد كه نشريات و خبرگزاريها جايگاهي به مراتب بالاتر از اينها داشته باشند.
ملكيان افزود: ما از نظر تعداد خبرگزاريها و نشريات در وضعيت خوبي قرار داريم اما از نظر تعداد روزنامهخوان و رسيدن به وضعيت مطلوب راه بسياري داريم كه بايد تلاش كنيم اين جايگاه را ارتقا دهيم.ضمن اينكه در بخش اخلاق حرفهاي روزنامهنگاري كه به متوليان فرهنگ برميگردد تلاش داريم تا با برگزاري كارگاههاي آموزشي در زمينه اخلاق حرفهاي كاري كنيم تا اهالي مطبوعات بحث حرفهاي بودن را جدي بگيرند و خبرنگار به مسووليت اجتماعي خود واقف باشد.
ملكيان در پاسخ به سوالي مبني بر انتخاب منتقد منصف دولت در اين دوره از نمايشگاه جشنواره هم گفت: ايده انتخاب منتقد منصف دولت در جشنواره چهاردهم از سوي رئيسجمهوري محترم مطرح شد كه به نشريات منتقد و منصف دولت جوايزي تعلق گرفت كه ما هم از اين ايده استقبال كرديم. در حالي كه سال گذشته ما اين جريان رانداشتيم اما اين امكان وجود دارد كه اين كار صورت بگيرد و انتخاب مورد بررسي قرار گيرد. ضمن اينكه ميتوان در چارچوب بخش ويژه جشنواره نيز موضوع نقد منصفانه را جاي داد. همه اينها در حالي است كه ما توجه دقيقي به نقد منصفانه از دولت در نشريات داريم و اتفاقاَ در بحث اعطاي يارانهها به رسانهها اين امر مورد توجه ما در زمينه امتيازبندي قرار دارد.
وي همچنين با استقبال از ايده برگزاري مناظرههاي مطبوعاتي بين مديران مسوول نشريات ايام برگزاري نمايشگاه مطبوعات گفت: ما در دورههاي گذشته ميزگردها و جلسات مختلفي را برگزار ميكرديم كه با حضور كارشناسان نشريات و شركتكنندگان در جشنواره و نمايشگاه برگزار ميشد و اتفاقاَ هم مورد استقبال خوبي قرار ميگرفت به همين خاطر آمادگي كامل داريم تا براي مناظرههاي مطبوعاتي مديران مسوول نشريات اقدامات لازم را انجام دهيم و معتقديم كه اين امر موجب رونق بيشتر مطبوعات خواهد شد فقط اميدوارم كه مديران مسوول نشريات و رسانهها از اين امر استقبال كنند.