کشف درخت عجیبی در آفریقا که میوه آن سنگ آهک است!

دانشمندان درخت عجیبی را در آفریقا کشف کردند که دی اکسید کربن را جذب و به روشی بسیار جالب به سنگ آهک تبدیل می کند.
فرارو- میدانیم که درختان دیاکسید کربن را از هوا جذب میکنند تا بلوکهای ساختاری ارگانیک خود را بسازند. برخی درختان یک گام فراتر میروند و CO2 اضافی را به سنگ آهک در تنههای خود تبدیل میکنند. اکنون محققان نمونه جدیدی از چنین گیاهی را یافتهاند که میتواند گزینهای مناسب برای کشاورزی باشد.
به گزارش فرارو، این درختان میتوانند این گاز گلخانهای را به کلسیم اگزالات تبدیل کنند، که سپس توسط میکروبها به کلسیم کربنات، یعنی سنگ آهک، تبدیل میشود: همان ماده معدنی که توسط صخرههای مرجانی تشکیل میشود.
مایک رولی، زیستژئوشیمیدان از دانشگاه زوریخ، میگوید: «مدتی است که از مسیر اگزالات-کربنات آگاهیم، اما پتانسیل آن برای جذب کربن به طور کامل مورد توجه قرار نگرفته است.»
تیم تحقیقاتی بینالمللی روی سه گونه انجیری تمرکز کردند: فیکوس واکفیلدی، فیکوس ناتالنسیس و فیکوس گلوموسا.
هر سه گونه دیاکسید کربن هوا را به سنگ آهک در پوست و چوب خود تبدیل میکنند، اما فیکوس واکفیلدی از نظر نرخ تثبیت کربن بهترین عملکرد را داشت.
کلسیم کربنات در خاک بسیار طولانیتر از کربن آلی باقی میماند، بنابراین درختانی که این کار را انجام میدهند میتوانند متحدان مهمی در کاهش تغییرات اقلیمی باشند. افزودن یک گونه تولیدی محصول غذایی به فهرست کوتاه گیاهان تولیدکننده سنگ آهک میتواند انگیزه بیشتری برای کشت آنها فراهم کند.
رولی میگوید: «اگر برای کشاورزی جنگلی درخت میکاریم و توانایی آنها در ذخیره CO2 بهصورت کربن آلی را در نظر داریم، در حالی که غذا تولید میکنند، میتوانیم درختانی را انتخاب کنیم که مزیت اضافی جذب کربن غیرآلی به شکل کلسیم کربنات را نیز ارائه دهند.»
هر سه گونه انجیری در خاکهای بازالتی فقیر منطقه سامبورو در کنیا رشد میکنند. در این محیط خشک، ردیابی تشکیل کلسیم کربنات برای دانشمندان آسانتر است.
رولی میافزاید: «با این حال، حتی در محیطهای مرطوبتر نیز کربن میتواند جذب شود. تاکنون گونههای متعددی از درختان شناسایی شدهاند که میتوانند کلسیم کربنات تشکیل دهند، اما معتقدیم گونههای بسیار بیشتری وجود دارند. این یعنی مسیر اگزالات-کربنات میتواند فرصتی مهم و کمتر کاوششده برای کمک به کاهش انتشار CO2 باشد، در حالی که درختان را برای جنگلداری یا تولید میوه میکاریم.»
این تحقیق در کنفرانس ژئوشیمی گلدشمیت در پراگ ارائه شد.