پایان سکوت اصغر فرهادی:
حرفهایم بد تعبیر شد


فرارو- یک روز پس از آنکه مدیر عامل خانه سینما با توضیح سخنان اصغر فرهادي در جشن خانه سینما خبر از مجوز ادامه فیلمبرداری «جدایی نادر از سیمین» داده بود، فرهادی نیز سکوت خود را شکست و درباره صحبتهایش در جشن خانه سینما، توضیح داد.
به گزارش فرارو، اصغر فرهادي، کارگردان برجسته ایرانی در گفتگو با «ایسنا» پیرامون صحبت های خود در جشن خانه سینما که موجب لغو مجوز فیلمش شده بود توضیح داد و گفت به هیچ وجه بنا نداشته به جز تشکر از گروه در آن لحظه چیزی بگوید.
این کارگردان سینما، درباره صحبت های خود، هنگام گرفتن جایزه بهترین کارگردانی از خانه سینما، گفت: «در جشن خانه سینما نوبت به جايزه کارگرداني که رسيد، دوست عزيزم آقاي سيروس الوند که ميخواستند جايزه را بدهند نقل قولي از مرحوم حاتمي کردند و گفتند اگر روزي فيلمي را ديديد که آن فيلم در تو شوق فيلم ساختن ايجاد کرد آن فيلم، فيلم خوبي است و گفت اين جايزه را به فيلمي ميدهم که وقتي آن را ديدم، احساس کردم که دلم ميخواهد فيلم بسازم».
فرهادي، يادآور شد: «در حين حرفهاي آقاي الوند با خودم اين گفتهي مرحوم حاتمي را مرور ميکردم و اينکه در طول زندگيام کدام فيلمها در من اين احساس را ايجاد کردهاند. ياد فيلم «دونده» امير نادري افتادم، ياد «مسافران» و «باشو غريبه کوچک» و همينطور «نون و گلدون» و فيلمهايي ديگر. بعد فکر کردم که چه عجيب سه نفر از سازندگان اين فيلمها در اين لحظه بيرون از مملکت هستند».
فرهادی با بیان اینکه با خاطره اين فيلمها به روي صحنه رفته، درباره سخنان خود پیرامون گلشیفته فراهانی، گفت: «با آنکه تصميمام همان تشکر از گروهم بود، فکر کردم به عنوان کارگردان فيلم حالا که از بازيگر اين فيلم صحبتي شده به لحاظ حرفهاي و اخلاقي درست نيست از او که معتقدم بازيگر توانايي است، ياد نکنم. گرچه لااقل اهالي سينما از مشکلاتي که دو سال گذشته به خاطر حضور او در فيلمام با آن مواجه شدم با خبرند».
اين كارگردان در عين حال، گفت: «خود را موظف ديدم که از او ياد کنم، صحبتم را با آرزوي بازگشت خانم فراهاني شروع کردم و خواستم شرايط به گونهاي شود که ايشان بتواند بازگردد. اسامي فيلمهاي کارگردانهايي که روزگاري آثارشان در من شوق فيلم ساختن ايجاد کرده بود دوباره به ذهنم آمد و با ياد بهرام بيضايي شروع کردم که همان روز شنيده بودم از ايران رفته است».
این فیلمساز برجسته، همچنین در ادامه به سخنانش درباره بازگشت اميرنادري به ایران اشاره کرد و گفت: «در ملاقات با او هنوز شوق ساختن بهترين فيلمهاي تاريخ سينما را در لحن و حرکت دستهايش موقع گپ زدن با او ميديدم».
فرهادی درباره جعفر پناهی هم گفت: «آرزو کردم او هم فيلم بسازد به خاطر فيلم شريف «طلاي سرخ»ش».
وی در ادامه بدون اینکه نامی از محسن مخملباف ببرد، افزود: «آرزو کردم شرايطي بشود که کارگرداني که روزگاري در اين مملکت، آثار قابل اعتنايي همچون «گبه» و «نون و گلدون» و «باي سيکلران» را ساخته همچنان ميتوانست فيلمهاي اينچنيني بسازد.»
فرهادی در ادامه سخنان خود را کاملا سینمایی دانسته و اضافه کرد: «منظور من از اينکه شرايطي بشود که اين سينماگران برگردند، تغيير شرايط مطابق با نگرش سياسي فلان فرد خاص نبود، من آرزو کردم آنهايي که روزگاري نشان دادهاند، اهل ذوق و فرهنگ هستند، بازگردند و همانگونه فيلمها را بسازند».
کارگردان «درباره الی» معتقد است، صحبت های آن روزش بد نقل قول و تعبير شده و تصميم اتخاذ شده، پس از آن نیز ناشي از يک سوتعبير بوده است.
وی با تاکید بر اینکه هميشه تلاش کرده قضاوتش را حتي در مورد مسايل اجتماعي به دیگران تحمیل نکند گفت: «نام بردن ازيک فيلمسازخارج از ايران معنياش تاييد ديدگاه سياسي و اعتقادي اوست».
فرهادی همچنین گفت اگر قصد بهره برداری سیاسی از تریبون یک فستیوال را داشت از جشنواره های خارجي برای ابراز نظرهاي سياسياش استفاده میکرد.
گفتنی است شب گذشته مدیرعامل خانه سینما خبر داده بود، فیلمبرداری«جدایی نادر از سیمین» به شرطی می تواند، ادامه یابد که فرهادي تهيهكنندگي فیلم انصراف داده و تهيهكنندهي ديگری را به جای خود معرفی کند.
نائب رييس هيات مديره خانه سينما همچنین گفته بود، صحبتهاي فرهادی در جشن خانه سینما، ناظر بر شخصيت فيلمسازي آن افراد بوده و نه مواضع سياسيشان و خود فرهادي در موقعيت مقتضي در اين مورد صحبت خواهد كرد.