شعار پیشنهادی برای سال ۹۸
میتوان اقتصاد حمایتی را با رویکرد اصلاح سیاستگذاریهای کلان اقتصادی و با هدف کاهش هزینههای تولید با محوریت لغو مجوز قیمتگذاری ارز از طریق بازار و تعیین نرخ ارز در یک قیمت ثابت با تکیه بر منافع تولید و کاهش بهره تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان و حتی گاهی بلاعوض قراردادن آن، یکی از گزینههای مناسب برای شعار امسال دانست.
وقتی درون ساختار سیاستگذاری به نفع واردکنندگان صاحب ارز باشیم، نسخههای افزایش هزینههای تولید در دستور کار قرار میگیرد. ارز یکی از آن نسخههاست که افزایش آن هرچند کالاهای داخلی را برای خارجیان ارزان میکند ولی کالاهای داخلی برای ایرانیان را گران کرده و ممکن است گرانیهای مکرر به بهانههای قاچاق و صادرات کالاها نیز ایجاد کند. یکی دیگر از ابزارهای سیاستگذاری برای افزایش هزینههای تولید، مالیات و دیگر ابزار نرخ بهره است.
با هر افزایش نرخ ارزی شوکی به تولید داده میشود و از سویی واردکنندگان خریدار ارز برای واردات کاهش مییابد. میتوان گفت: از پیامدهای افزایش نرخ ارز علاوه بر آنکه افزایش هزینههای تولید و افزایش قیمتگذاری واردات و... باشد، افزایش سهم بازار واردکنندگان صاحب ارز نیز هست.
مالیات: در شرایطی سهم مالیات از تولید ایران در جایگاه تقریبا مساوی با کشورهای صنعتی است که درآمد سرانه ایران از نظر کمبودن آن، قابل مقایسه با دیگر کشورهای صنعتی نیست. این به آن معناست که توجه به سیاستهای مالیاتی، بدون درنظرگرفتن اولویت به سیاستگذاریهای کلان مبتنی بر تقویت تولید و دیگر سیاستگذاریها، تورم ناشی از افزایش هزینههای تولید و کاهش بیشتر درآمد سرانه ایرانیان را رقم خواهد زد. درصورتیکه در امر مالیاتگیری، معلولبودن مالیات از تولید لحاظ نشده و اولویت به اصلاح سیاستگذاریهای کلان مبتنی بر حمایت از تولید قرار نگیرد، فشار اقتصادی ناشی از فشار هزینهها یکی از نتایج مالیات خواهد بود.
در شرایطی تولید ناخالص داخلی ایران که درآمد سرانه یکدوازدهم کشوری مانند آمریکا یا یکهشتم کشورهای OECD را ایجاد میکند، در دریافت مالیات مانند این کشورها عمل میکند (درآمدهای مالیاتی بر اساس آمار بانک جهانی برای کشورهای OECD نزدیک به ۱۲ درصد از تولید ناخالص ملی و برای کشور آمریکا بهطور متوسط نزدیک به ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی است) که به نظر میرسد اگر مالیات از نتیجه افزایش تولید دیده نشود، بهعنوان عامل افزایش هزینههای تولید و قیمت موجبات افزایش تورم شود.
نرخ بهره: ایران هم در نرخ بهره واقعی و هم در نرخ بهره وام اسمی، پیشتاز کشورهای صنعتی است. این امر نیز در کنار سیاستگذاریهایی که هزینههای تولید را افزایش میدهد، سودآوری واردات را برای صاحبان ارز افزایش میدهد. با توجه به برخی آمارها، بزرگترین سپردهگذاران افراد خاص هستند؛ رفتار بانکها در نرخ بهره و سپرده، بیشتر به نفع مستقیم افراد خاص و مافیای واردات است. در بحث نرخ وامدهی بالا نیز اگر گفته شود که این تعدیل بر اساس تورم است، باید گفته شود نرخ بهره واقعی ایران ۳۰۰ درصد بیشتر از کشورهای صنعتی توسعهیافته است.
پیشنهاد: میتوان اقتصاد حمایتی را با رویکرد اصلاح سیاستگذاریهای کلان اقتصادی و با هدف کاهش هزینههای تولید با محوریت لغو مجوز قیمتگذاری ارز از طریق بازار و تعیین نرخ ارز در یک قیمت ثابت با تکیه بر منافع تولید و کاهش بهره تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان و حتی گاهی بلاعوض قراردادن آن، یکی از گزینههای مناسب برای شعار امسال دانست: سال ۹۸ سال کاهش هزینههای تولید؛ اقتصاد حمایتی با رویکرد اصلاح سیاستگذاریهای کلان اقتصادی، با هدف کاهش هزینههای تولید و با محوریت لغو مجوز قیمتگذاری ارز از طریق بازار و تعیین نرخ ارز در یک قیمت ثابت با تکیه بر منافع تولید و کاهش بهره تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان و حتی بلاعوضکردن منابع بانکی به صورت هوشمند و هدفمند.
نکته: نبود اراده برای عرضه ارز چهارهزارو ۲۰۰تومانی به تولیدکنندگان سبب میشود نتوان افزایش نرخ ارز را معلول نرخ تنها روی کاغذ نوشتهشده چهارهزارو ۲۰۰ تومانی قرار داد. افزایش نرخ ارز معلول اصالتدهی به تعادل (برابری عرضه و تقاضا)ای است که صاحبان ارز وجود تقاضای ارز را بهانه افزایش قیمتگذاریای که انجام میدهند، قرار دادهاند.