شکور اکبرنژاد در گفتگو با فرارو:
اجرای فاز سوم هدفمندی، مشکلات اقتصادی را بیشتر خواهد کرد


فرارو- دولت جلساتی شبانه را برای اجرای فاز سوم طرح هدفمندی یارانهها برگزار میکند. بنا به گفته وزیر اقتصاد، رییس جمهور در اواخر آذر خبر خوش یارانهای به مردم خواهد داد.
برخی از کارشناسان معتقدند که اجرای ناقص طرح هدفمندی یارانهها تبعات ناگواری را برای اقتصاد ایران داشته است. عدم حمایت دولت از بخش تولید و نقدینگی سرگردان، بیماری هلندی اقتصاد ایران؛ یعنی تورم رکودی را تشدید کرده است و تب و لرزهای این بیماری جانکاه اقتصادی را میتوان در بازار ملتهب ارز و سکه، تعطیلی بنگاههای تولیدی، افزایش واردات و تورم روزافزون ملاحظه کرد.
سید حسین حسینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس معتقد است که دولت افراط و تفریطهایی در زمینه اجرای هدفمند کردن یارانهها داشته است. او میگوید: حسینی افزود: افراط و تفریط ها در پرداختها و هزینه ها بوده است.
یک عضو دیگر کمیسیون برنامه و بودجه مجلس خبر میدهد که دولت در تلاش است با تعریف نرم افزاری جدید در رابطه با هدفمند کردن یارانهها، پرداختهای نقدی را براساس میزان درآمد مردم توزیع کند. محمد کریم شهرزاد میگوید: پرداخت یارانه ها به صورت مساوی به مردم با قانون مطابقت ندارد و ممکن است بخشی از جامعه واجد شرایط دریافت یارانه های نقدی نباشند.
جعفر قادری دیگر عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، کسری بودجه 10 هزار میلیارد تومانی دولت به دلیل برداشتهای غیرقانونی بابت هدفمندی یارانهها را قطعی عنوان می کند و می گوید: دولت در حالی 17 هزار میلیارد تومان درآمد از این محل داشته که 27 هزار میلیارد تومان پرداختی به مردم و تولیدکنندگان داشته است. وی میگوید: بر اساس گزارش تهیه شده در 9 ماه (دی 89 تا مرداد 90)، کسری بودجه 10 هزار میلیارد تومان است که بخشی از این کسری به دلیل برداشت از محل بانک مرکزی، منابع موجود در شرکتهای آب، برق و گاز و همچنین ماده 10 قانون تنظیم مقررات مالی و ماده 12 قانون تأسیس سازمان ستاد حوادث غیر مترقبه است.
قادری برداشتهای دولت را از منابع ذکر شده، غیر قانونی میداند و میگوید: اقدامات دولت بر خلاف قانون بودجه 90 بوده است. کسری بودجه سالیانه دولت در حدود 15 هزار میلیارد تومان است.
در این میان در حالیکه بخشهای مختلف دولت خبر از اجرای فاز سوم هدفمندی و گرانی برخی از اقلام در کنار تغییر نحوه پرداخت یارانهها میدهند، یک نماینده مجلس معتقد است که با توجه به اجرای نادرست طرح هدفمندی یارانهها، ورود به فاز سوم این طرح، مشکلات کشور را بیشتر خواهد کرد.
شکور اکبرنژاد در گفتگو با خبرنگار فرارو؛ در خصوص تصمیم دولت برای اجرای فاز سوم طرح هدفمندی یارانهها، گفت: «اگر دولت قانون هدفمندی یارانهها را درست اجرا میکرد، این برنامه آثار خوبی را به همراه داشت، اما اجرا و مدیریت برنامه نادرست بود.»
اکبرنژاد ادامه داد: «اگر برنامه دولت این باشد که از سویی به مردم پول دهد و از طرف دیگر قیمتها بدون حساب وکتاب افزایش یافته و فرصت کسب و کار از بین برود، این به نفع جامعه نخواهد بود.»
وی تصریح کرد: «اگر دولت این پولی که از طریق آزادسازی قیمتها به دست آورده است را به جای اینکه به مردم پول بدهد، صرف بهبود فضای کسب و کار کرده و با حمایت از بخش تولید، ایجاد اشتغال میکرد، میتوانست برای کشور سازنده باشد.»
عضو کمیسیون مجلس افزود: «من نمیتوانم نظر بدهم که اجرای فاز سوم چگونه خواهد بود اما وضعیت مردم دیگر کشش ندارد که گرانیهای بیشتر از این را تحمل کند و مردم از در آمد مناسبی برخوردار نیستند.»
نماینده مردم تبریز در پاسخ به این پرسش که آیا این اقدام دولت قانونی است، گفت: «نظر مجلس این بود که این برنامه در عرض پنج سال اجرا گردد، اما اصرار دولت باعث شد تا اجرای این برنامه در سه سال، مورد تصویب واقع شود و دولت مطابق قانون این اختیار را دارد که این برنامه را ظرف مدت تصویب شده، یعنی سه سال که اکنون یک سال آن گذشته است، عملی کند. اما چون این قانون به خوبی مدیریت نشده است، اجرای فاز سوم این طرح، برای کشور مشکلات بیشتری را ایجاد خواهد کرد.»
اکبرنژاد در خصوص تبعات چنین اقدامی توسط دولت، گفت: «اگر اجرا این طرح درست انجام میشد این طرح نتایج مناسبی را برای مردم میداشت، اما عدم مدیریت مناسب باعث شده است که جامعه دیگر کشش قیمت بالاتر را نداشته باشد.»
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص اقدام مجلس در خصوص ادامه برنامه هدفمندی با توجه به نحوه اجرای این طرح تا کنون، گفت: «اقدام مجلس میتواند این باشد که به دولت تذکر دهد، از دست دولت به قوه قضاییه شکایت بکند و یا از رییس جمهور سوال بکند. اما نمایندگان به هر دلیلی، اقدام خاصی را انجام نمیدهند و در عمل اختیارات مجلس تحقق نمییابد. مجلس دارای قوه قهریه نیست که از اقدامات انجام شده ممانعت کند. الان برای مثال وقت ارائه بودجه توسط دولت گذشته است اما هنوز بودجهای به مجلس داده نشده است.»
اکبرنژاد در پایان گفت: «ما نمیتوانیم کشور را با لجبازی اداره کنیم، اگر بخواهیم قانون اجرا شود، باید همه متعهد به قانون بوده و به آن گردن نهند و الا اگر بخواهیم با زور و لجبازی پیش برویم، کاری پیش نخواهد رفت.»