مذاکرات اخیر ایران با اروپا به کجا رسید؟
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: تاکید کردیم طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از سازوکار ماشه را ندارند، چنین حقی وجود ندارد و با اصل این موضوع مخالفیم و مواضع خودمان را به آنان اطلاع دادیم.
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.
به گزارش تسنیم، بقائی در ابتدا در خصوص مهمترین تحولات در چند روز گذشته گفت: موازات ادامه جنایات رژیم صهیونیستی و موضوع نسل کشی در فلسطین مهمترین موضوع بینالمللی است. ما شاهد ادامه جنایات و استفاده از سلاح گرسنگی و تشنگی برای پیشبرد طرح امحای ملت فلسطین هستیم.
در چند روز گذشته وزارت خارجه رایزنیهایی با کشورهای منطقه برای ایجاد اجماع بینالمللی و منطقهای برای کمک رسانی به مردم غزه انجام داده است. وزیر خارجه با تعداد زیادی از وزرای خارجه صحبت کردند و همین طور با مقامات سازمان همکاری اسلامی. تلاش ما این است که یک نشست اضطراری در سازمان همکاری اسلامی جهت توقف جنایات برگزار کنیم. استفاده از آب و غذا به عنوان سلاح بی سابقه است. در حوزه مذاکرات گفتگویی با سه کشور اروپایی برگزار شد.
توسعه مسیرها نباید موجب تغییر در ژئوپلیتیک منطقه شود
وی درباره گزارشات ادعایی در خصوص تحولات قفقاز جنوبی و تغییر مواضع ایران در این خصوص گفت: خیر در موضع ما تعییری ایجاد نشده است. دو موضوع مهم مطرح است، یکی مربوط به صلح و حل و فصل اختلافات بین ارمنستان و آذربایجان که ما از تسریع در امضای توافقنامه حمایت کردیم. ما دو کشور را ترغیب میکنیم این موضوع را پیگیری کنند.
در خصوص مسیرهای ترانزیتی ما همیشه از توسعه مسیرهای مواصلاتی حمایت کردیم و موضوع مهمی از حیث توسعه اقتصادی است. ما با گسترش مسیرها موافقیم اما نکتهای که تاکید داریم این است که توسعه مسیرها نباید موجب تغییر در ژئوپلیتیک منطقه شود. نکته دیگر موضوع ورود بازیگران فرامنطقهای است که ما به نفع توسعه و امنیت منطقه نمیدانیم و توافق در این وجود دارد. شایعاتی در خصوص مشارکت برخی طرفهای فرامنطقهای از طرف بازیگران ذیربط رد شد.
طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از سازوکار ماشه را ندارند
بقائی درباره مذاکرات با 3 کشور اروپایی گفت: مذاکرات انجام شد و متمرکز بر هستهای و رفع تحریمها بود. غیرطبیعی نیست طرفهای اروپایی روایتهای خودشان را ارائه کرده باشند و ضرورتا روایت ما نیست. ما تاکید کردیم طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از سازوکار ماشه را ندارند. چنین حقی وجود ندارد و با اصل این موضوع مخالفیم و مواضع خودمان را به آنان اطلاع دادیم.
در صورت سوء استفاده اروپا، ایران حتما واکنش نشان میدهد
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به تهدید مکانیسم ماشه و طرح مجلس برای خروج از انپیتی گفت: طرفهای اروپایی مدتهاست سعی کردند از یک مبحثی که در قطعنامه 2231 وجود دارد به عنوان اهرم استفاده کنند و ما تاکید کردیم کارایی ندارد. اتفاقی که افتاد این بود که اعتبار قطعنامه را طرفهای اروپایی با حمایت از تجاوز به ایران زیر سوال بردند. اکنون جای سوال است که میتوانند خودشان را به عنوان یک طرف برجام بنامند یا خیر؟
طرفهای اروپایی از صلاحیت لازم برخوردار نیستند و ما در مذاکرات جمعه اعلام کردیم. در صورت سوءاستفاده حتما با واکنش مقتضی از جانب ایران مواجه خواهند شد و موضوع را پیچیده خواهند کرد. این تهدیدات قاعدتا واکنشهایی را در سطوح مختلف جامعه ما به دنبال داشته است و گفتگوهایی در مجلس شده است. امیدواریم طرفهای مقابل متوجه مخاطرات باشند.
در اینکه رژیم صهیونیستی از گروههای تروریستی حمایت میکند تردیدی نیست
وی درباره اقدام تروریستی در زاهدان گفت: این اقدام تروریستی کاملا آشکار بود و سابقه هم دارد. در اینکه رژیم صهیونیستی از گروههای تروریستی حمایت میکند تردیدی نیست. هدف هم ایجاد ناامنی در ایران و مخدوش کردن امنیت شهروندان ماست. این اقدام تروریستی قطعا محکوم است و نهادهای انتظامی با جدیت عوامل را شناسایی خواهند کرد. این اقدامات در ادامه جنایتهای رژیم علیه ایران معنادار است و رژیم از هر ابزاری برای ایجاد ناامنی فروگذار نمیکند.