جلال ساداتیان در گفتگو با فرارو مطرح کرد:
اسرائیل به شدت به دنبال شکستن آتش بس است / زبان ترامپ، زبان قلدری است / ترامپ به دنبال اعمال سناریوی «فشار از بیرون» است

زبان ترامپ، زبان قلدری است. نمی شود که تا وزیر امور خارجه ایران، از دیپلماسی و شروط مذاکره یا شرایط مذاکره می گوید، دونالد ترامپ، زبان به تهدید نظامی بگشاید؟ ما هنوز در سایه برجام و عضویت در NPT از یک روند حقوقی برخورداریم که به ما حق غنی سازی تا حدی مشخص را می دهد.
فرارو- عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه در گفتگو با فاکسنیوز «غنیسازی اورانیوم» را مساله ای مرتبط با «غرور ملی» خواند و تاکید کرد که ایران به هیچوجه از غنیسازی دستنخواهد کشید. دونالد ترامپ نیز به این موضوع واکنش نشان داد.
به گزارش فرارو، عراقچی، در بخشی از سخنان خود تاکید کرد که برنامه هسته ای ایران به علت خسارات وارده به تاسیسات ایران در جریان حمله آمریکا متوقف شده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در واکنش به سخنان عباس عراقچی با نقل قولی از اظهارات او مبنی بر این که «خسارات بسیار شدید است، تاسیسات تخریب شدند»، نوشت: «البته که همینطور است. همانطور من که گفتم و اگر لازم باشد، دوباره هم این کار را انجام میدهیم.»
جلال ساداتیان دیپلمات پیشین ایران و تحلیلگر سیاست خارجی در گفتگو با فرارو به تحلیل این موضوعات پرداخته است:
زبان ترامپ، زبان قلدری است
جلال ساداتیان به فرارو گفت: «سخنان آقای عراقچی درباره لزوم حق غنی سازی ایران، پیشتر توسط مقام های ارشد دیگری نیز مورد تاکید قرار گرفته بود. بنابراین این موضوع تازگی ندارد یا شنیدن آن برای طرف غربی عجیب نیست. مقام های ایران بارها اعلام کرده اند که اروپایی ها به هیچ یک از تعهدات برجامی خود، عمل نکرده اند و در هنگام خروج ترامپ از برجام به 11 فصل تعهد خود پایبندی نشان ندادند . همچنین در جنگ 12 روزه ، اروپایی ها در برابر حملاتی که اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران انجام دادند، سکوت کردند و به معیارهای NPT و قطعنامه 2231 پایبندی نشان ندادند و همه این ها به طور مشخص نشانگر عدم پایبندی اروپایی ها به برجام است. بنابراین جای پرسش دارد که چطور آن هایی که به برجام پایبندی نداشته اند می خواهند روی یک بند از برجام، اعتراض کنند.»
وی درباره واکنش دونالد ترامپ به سخنان عراقچی گفت: «زبان ترامپ، زبان قلدری است. نمی شود که تا وزیر امور خارجه ایران، از دیپلماسی و شروط مذاکره یا شرایط مذاکره می گوید، دونالد ترامپ، زبان به تهدید نظامی بگشاید؟ ما هنوز در سایه برجام و عضویت در NPT از یک روند حقوقی برخورداریم که به ما حق غنی سازی تا حدی مشخص را می دهد. هر کشوری که عضو NPT باشد این حق را دارد که برای مصارف صلح آمیز خود، غنی سازی انجام دهد. ایران نیز مشخص کرده که غنی سازی خود را برای چه مصارفی می خواهد.»
ترامپ به دنبال اعمال سناریوی «فشار از بیرون» است
دیپلمات پیشین ایران در انگلستان گفت: «اگر قرار باشد مذاکرات ایران با طرفین غربی بر اساس اصول بین الملل پیش برود، طبیعتا انتظار داریم به قوانین بین الملل هم احترام گذاشته شود. نمی شود از طرف ایرانی درخواست التزام کامل عملی به قوانین باشد اما طرف غربی، خواه آمریکا و خواه تروئیکا فقط با زبان تهدید با ما برخورد کنند. ما خواهان دیپلماسی دو طرفه هستیم. اما یک حقیقت مهم در روزهای فعلی و اتی این است که اکنون دیپلماسی ما سیال و غیرقابل پیش بینی است. یعنی بسته به شرایط پیش رو قابل تغییر است. من همچنان معتقدم شخص ترامپ به دنبال حل مسئله از طریق جنگ نیست. ترامپ بیشتر به دنبال اعمال سناریوی «فشار از بیرون» است. این فشار از بیرون می تواند شامل تهدید به جنگ باشد یا می تواند تحریم های شدیدتری را شامل شود.»
وی افزود: «اسرائیل به شدت به دنبال شکستن آتش بس و آغاز جنگی دوباره با ایران است. همچنین اسرائیل از طریق لابی صهیونیستی که در ایالات متحده دارد، به دنبال تشدید فشارها علیه ایران، راضی کردن ترامپ برای شکستن آتش بس و شروع جنگ است. اما لابی اسرائیل شامل چه اشخاصی می شود؟ این لابی را تعداد قابل توجهی از اعضای کنگره، به اضافه رسانه های تندرو از حمله فاکس نیوز تشکیل می دهند که همگی در تلاشند اسرائیل را دلسوز منطقه نشان دهند.»
این تحلیلگر ارشد سیاسی در ادامه گفت: «اسرائیل می داند که هیچ کشوری در منطقه به اندازه ایران در برابر زیاده خواهی ها و رفتارهای افراطی اسرائیل مقاومت نمی کند و اگر مدت آتش بس طولانی شود، ایران می تواند قدرت خود را بازسازی کرده و بار دیگر با تمام قوا در برابر هر نوع هجوم اسرائیل ایستادگی کند. نکته مهمی که تیم دیپلماسی ایران نباید نادیده بگیرد، وجهه تخریب شده ترامپ و نتانیاهو است. اقدامات این 2 چه در خاورمیانه و چه در سطح بین الملل، بارها از حوزه قوانین حقوق بین الملل خارج شده و وجهه سیاستمداران معتبر را ندارند. تعرض اسرائیل و ایالات متحده به خاک کشورمان نیز کاملا خارج از قواعد حقوقی است. پیگیری این موضوع و مانور دادن روی آن نباید از دستور کار خارج شود. شرایط طرفین اکنون غبارآلود است و نمی توان با قطعیت گفت نتایج مذاکرات به چه سمتی خواهد بود.»