خوردنیهایی که میتوانند عامل شروع پارکینسون باشند

«پژوهش ما نشان میدهد که خوردن بیش از حد غذای فرآوریشده، مانند نوشابههای شیرین و تنقلات بستهبندیشده، ممکن است روند بروز نشانههای اولیه پارکینسون را تسریع کند.»
مطالعهای جدید نشان میدهد افرادی که بهطور منظم غذای فوقفرآوریشده مصرف میکنند، در مقایسه با کسانی که این دست از مواد غذایی را نمیخورند، ممکن است برای بروز نشانههای اولیه بیماری پارکینسون در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشند.
به گزارش ایسنا، غذاهای فوقفرآوریشده شامل نانهای تولید انبوه، چیپس، غلات صبحانه و نوشابههای گازدار میشوند که حاوی نگهدارندهها، رنگها و طعمدهندههای مصنوعی و همچنین افزودنیهایی مانند امولسیفایرها هستند.
مطالعات پیشین مصرف مکرر غذاهای فوقفرآوریشده را با مشکلاتی مانند چاقی، بیماری قلبی، سرطان و مرگ زودرس مرتبط دانستهاند.
اکنون، مقالهای که در مجله «نورولوژی» (Neurology) منتشر شده، نشان میدهد مصرف منظم غذاهای فوقفرآوریشده با نشانههای اولیه بیماری پارکینسون ارتباطی قوی دارد؛ نشانههایی که ممکن است به علائم شدیدتری مانند لرزش و کندی حرکت تبدیل شوند.
«شیانگ گائو»، یکی از نویسندگان این مطالعه از دانشگاه فودان چین، گفت: پژوهش ما نشان میدهد که خوردن بیش از حد غذای فرآوریشده، مانند نوشابههای شیرین و تنقلات بستهبندیشده، ممکن است روند بروز نشانههای اولیه پارکینسون را تسریع کند.
داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار حیاتی است زیرا با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای تخریبکننده عصبی مرتبط است و انتخابهای غذایی امروز میتوانند بر سلامت مغز ما در آینده بهطور قابلتوجهی تاثیر بگذارند.
این مطالعه ۴۳ هزار نفر با میانگین سنی ۴۸ سال را بررسی کرد که در آغاز مطالعه، دچار بیماری پارکینسون نبودند. وضعیت سلامت آنها بهمدت ۲۶ سال از طریق پرسشنامههای منظم و معاینههای پزشکی پیگیری شد.
متخصصان برای شناسایی نشانههای اولیه پارکینسون، رفتار خواب شرکتکنندگان، یبوست، علائم افسردگی، دردهای بدنی، اختلال در تشخیص رنگ، خوابآلودگی بیشازحد در طول روز و کاهش توانایی بویایی را بررسی کردند.
همچنین از شرکتکنندگان خواسته شد هر دو تا چهار سال یکبار دفترچهای از مواد غذایی که میخوردند و دفعات مصرف آنها را بهطور دقیق تکمیل کنند.
متخصصان میانگین مصرف روزانه غذای فوقفرآوریشده برای هر فرد را محاسبه کردند و آنها را بر اساس میزان مصرفشان به پنج گروه تقسیم کردند.
گروه نخست بهطور متوسط روزانه ۱۱ وعده یا بیشتر غذای فوقفرآوریشده مصرف میکردند و پایینترین گروه، کمتر از سه وعده در روز غذای فوقفرآوریشده میخوردند.
به گزارش ایندیپندنت، متخصصان دریافتند که گروه نخست در مقایسه با افرادی که کمتر از سه وعده غذای فوقفرآوریشده در روز مصرف میکردند، ۲.۵ برابر بیشتر احتمال داشت که سه نشانه یا بیشتر از نشانههای اولیه بیماری پارکینسون را تجربه کنند.
این نتیجه پس از در نظر گرفتن عواملی مانند سن، فعالیت بدنی و سیگار کشیدن به دست آمد.
متخصصان همچنین دریافتند که مصرف بیشتر غذاهای فوقفرآوریشده با افزایش خطر تقریبا تمام نشانهها– بهجز یبوست– ارتباطی قوی دارد. دکتر گائو گفت: انتخاب اینکه فرد غذاهای کمتر فرآوریشده مصرف کند و بیشتر غذاهای کامل و مغذی بخورد، میتواند راهبردی خوب برای حفظ سلامت مغز باشد.
متخصصان با اشاره به یکی از محدودیتهای این بررسی گفتند که شرکتکنندگان میزان غذای فوقفرآوریشده مصرفی خود را بهصورت خوداظهاری گزارش کردند، به این معنا که ممکن است مقدار واقعی مصرف را بهدرستی به خاطر نیاورده باشند.
دکتر گائو خاطرنشان کرد: برای تایید یافته ما مبنی بر اینکه خوردن غذای کمتر فرآوریشده ممکن است نشانههای آغازین بیماری پارکینسون را آهستهتر کند، به بررسیهای بیشتری نیاز است.