زاکانی پاسخ داد؛ تکلیف مستاجرانی که خانههایشان تخریب شده چیست؟

«قاعدهای که گذاشتیم هر کسی که در پلاکی که باید نوسازی یا مقاومسازی شود حضور داشته در جای اضطراری به آنها خدمت میدهیم. علاوه بر آن اگر آن خانواده مستاجر بودند، در جای موقت که یکی، دو سال زندگی میکند تا مقاومسازی انجام شود و حساب و کتاب او را با صاحبخانه انجام میدهیم.»
روز گذشته سیصد و سی و نهمین جلسه شورای شهر تهران به «بازسازی خانههای تخریبشده در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل» اختصاص داشت. شهرداری مقاومسازی، نوسازی، تعمیر اساسی و تعمیرات خرد را بر عهده گرفته است. حتی برخی از اعضای شورای شهر تهران معتقد بودند که شهرداری نباید در این خصوص ورود پیدا میکرد و برخی دیگر بر این باور بودند که در شرایط بحران دیگر جدایی شهرداری و دولت معنایی ندارد. تنها مهم رسیدگی به خانوادههایی است که در این شرایط بیخانمان و آوارهاند. در این میان پرویز سروری، نایبرئیس شورای شهر تهران معتقد بود که نباید به وعدههای دولت تکیه کرد بلکه باید فرآیند پشتیبانی دولت را در مورد این امر خطیر به صورت رسمی ایجاد کرد.
بیمهها خسارت خودروها را میپردازند
به گزارش هم میهن، علیرضا زاکانی، شهردار تهران به صراحت اعلام کرد که در هیئت دولت داوطلب مدیریت خانههای تخریب شده را بر عهده گرفته است. او درباره حمایت و خدماترسانی ویژه به شهروندان تهرانی توسط شهرداری در ۶ حوزه بحرانی ناشی از شرایط اضطراری و وقوع جنگ تحمیلی، توضیح داد: «در روزهای اولیه دفاع مقدس (جنگ ۱۲ روزه) دستورالعملی ابلاغ شد که ۹ بند آن مربوط به شهرداری تهران بود و در دو بند هم شهرداری مشارکت داشت. بر مبنای آن در میدان عمل، آتشنشانی تهران محور عملیات قرار گرفت و هلال احمر به آن کمک میکرد. تا زمانی که شکی در مورد زیرآوار ماندن شهروندی وجود داشت، عملیات ادامه پیدا میکرد. بعد از اطمینان از اینکه دیگر فردی زیر آوار نیست، بنیاد مسکن ادامه آواربرداری را برعهده داشت.»
او با بیان اینکه تعیین تکلیف صورت گرفته بود و اقدامات مشخص بود، تاکید کرد: «برخی از امور نیز روی زمین مانده بود؛ برای مثال اسکان موقت در روز اول انجام نشده بود و ما هتل شهر و شیان را برای اسکان اضطراری فراهم کردیم. وقتی تعداد نفرات افزایش یافت، سایر هتلها را نیز اجاره کردیم و از این طریق مشکل اسکان اضطراری افراد حل شد. حدود هزار نفر و ۳۵۰ خانوار در ۹ هتل مستقر هستند. شهرداری هفت هتل اجاره کرده و توزیع غذا را نیز انجام میدهد.»
شهردار تهران درباره خانههای تخریبشده گفت: «طبق آمار تا به اینجا ۳ هزار و ۶۰۰ واحد آسیب دیدهاند و ۲۰۰ واحد نیاز به نوسازی، ۲۵۰ واحد نیاز به مقاومسازی، هزار و ۵۰۰ واحد نیاز به ترمیم دارند. مابقی واحدها نیز نیازمند ترمیم جزئی هستند. بنیاد مسکن نیز اعلام کرد بیش از چهار هزار واحد به ترمیم جزئی نیاز دارند.»
زاکانی با بیان اینکه بنیاد مسکن در کل کشور متولی امور شده بود، بیان کرد: «ما یکشنبه گذشته پیشنهادی را مطرح کردیم که برای ایجاد منابع شفاف، تا ۴۰ تا ۴۵ درصد تراکم مازاد بر طرح تفصیلی را برای منازل آسیبدیده در نظر بگیریم که از ارزش افزوده ناشی از آن منازل مسکونی را با کیفیتتر از گذشته بسازیم و قرار شد در شورا مورد بررسی قرار بگیرد و راه تصویب آن در کمیسیون ماده پنج است. روز چهارشنبه رئیسجمهور جلسهای را با حضور وزیر راه، وزیر صمت، معاون سازمان برنامه و دیگر مسئولان تشکیل داد و این ایده پس از بررسی پسندیده شد که میتواند مباحث را شفاف کند. قرار شد مصوبه این موضوع را از کمیسیون ماده پنج بگیریم تا این اتفاق رقم بخورد.»
او با اشاره به تبدیل اسکان اضطراری خانوارهایی که خانههایشان تخریب شده به اسکان موقت، تاکید کرد: «قرار شد وزارت راه و شهرسازی از طریق بنیاد مسکن رقمی را در نظر بگیرد که به شهرداری واگذار شد. ۴۵۰ واحد نیاز به اسکان موقت دارد. یک و نیم میلیارد تومان ودیعه و ۳۰ میلیون تومان اجاره در ماه و همچنین تجهیز ۲۵۰ میلیون تومانی برای اسکان موقت در نظر گرفته میشود. این خانهها را شهرداری رهن میکند و در نهایت شهرداری رهن را برداشت میکند. اسکان موقت ظرف یک هفته و یا حداکثر تا پایان ماه انجام خواهد شد.»
شهردار تهران با بیان اینکه بازسازی در دسته خرد، متوسط و اساسی تقسیمبندی شده است، گفت: «نصب درب و پنجره نهایتاً تا ۲۵ تیرماه به پایان میرسد اما در مجموع تا پایان تیرماه این بازسازی خرد به نتیجه خواهد رسید که هزار و ۵۰۰ واحد است، خانهها نیاز به بازسازی دارند.»
او با بیان اینکه در مواردی برخی واحدها کاملاً باید تخریب شوند، افزود: «شهرداری واحد آماده در همان محله آماده را دریافت کرده که واحد معوض در اختیار قرار دهیم. واحدها باید به اقتضای ملک تخریبشده باشد و در اختیار قرار بگیرد. در مواردی که صاحبان این خانهها نمیخواهند در ملک معوض مستقر شوند، سازنده را معرفی خواهند کرد و یا در مسکنی که پیمانکار ما میسازد، مستقر خواهند شد.»
زاکانی با بیان اینکه برای خسارت خودرو و لوازم منزل فرمهایی مشخص شده است، تاکید کرد: «این خودروها توسط سازمان مدیریت بحران و فراجا تأیید میشود. از دیروز پرونده ۸۷۵ دستگاه خودرو تنظیم شده و وزارت صمت در این خصوص تعیین تکلیف خواهد کرد و ارتباطی به ما ندارد. با بیمهها صحبت شده و جبران خسارت خواهند کرد. فرمی برای لوازم منازل نیز تهیه شده که صحتسنجی را انجام میدهد و این مسیر را هم وزارت صمت دنبال خواهد کرد. خانوادههای آسیبدیده نباید دغدغههایی از جنس خسارات داشته باشند.»
او با اشاره به اینکه تبدیل پارکینگهای زیرسطحی به پناهگاه در دستور کار است، گفت: «با مشاوران صحبت میکنیم که پناهگاهها را توسعه دهیم. طراحیها از دو روز پیش آغاز شده تا بتوانیم پارکینگهای زیرسطحی را به گونهای بسازیم که به پناهگاه تبدیل شوند. برای کل شهر سیستم صوت واحد را دنبال میکنیم که ۶۰ نقطه را در این زمینه عملیاتی خواهیم کرد تا سیستم به هم پیوسته اطلاعرسانی عمومی در نظر گرفته شود. ما اگر تابآور باشیم، اسرائیل جرأت نخواهد کرد سمت ما بیاید.»
تکلیف مستاجرانی که خانههایشان تخریب شده چیست؟
ساکنان برخی از واحدهای مسکونی تخریب شده مستاجر بودند. حال هم مستاجران با مشکل روبهرو هستند و صاحبخانههایی که از اجاره این ساختمانها ارتزاق میکنند. علیرضا زاکانی، شهردار تهران در حاشیه این جلسه شورای شهر تهران در پاسخ به سوال هممیهن درباره شرایط مستاجران به هممیهن گفت: «قاعدهای که گذاشتیم هر کسی که در پلاکی که باید نوسازی یا مقاومسازی شود حضور داشته در جای اضطراری به آنها خدمت میدهیم. علاوه بر آن اگر آن خانواده مستاجر بودند، در جای موقت که یکی، دو سال زندگی میکند تا مقاومسازی انجام شود و حساب و کتاب او را با صاحبخانه انجام میدهیم.»
شهرداری تهران در حوزه پسماند بهویژه جمعآوری زبالهها بارها و بارها از برخی از اعضای شورای شهر تهران تذکر گرفته است. در یک ماه اخیر نیز همین روند وجود داشت که باعث نارضایتی شهروندان تهرانی شد. زاکانی درباره خدمات به ویژه نظافت شهر در جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل و پس از جنگ تاکید کرد: «تلاش همکاران من در حوزه خدمات شهری، حتی در ایام جنگ تحمیلی ۱۲ روزه نیز متوقف نشد.
عزیزان پاکبان در سختترین شرایط نیز، دست از تلاش و کوشش برای تنظیف و نگهداشت شهر نکشیدند. این تلاش در برخی موارد حتی مضاعف شد! برخی از نقاط شهر در روزهای اخیر و در دهه اول ماه محرم، روزانه ۲ مرتبه نظافت میشد. همچنین موضوع تلاش همکاران ما برای تنظیف خیابانهایی که مورد تجاوز دشمن صهیون قرار گرفته بود، نباید از نظر دور بماند. پاکبانهای شریف در کوتاهترین زمان ممکن، خیابانهای شهر را مثل روز نخست آماده استفاده شهروندان میکردند.»
او در پاسخ به این سوال که تمهیداتی برای ارائه خدمات روانشناسی (به جهت بازیابی خود) به نیروهای زیرمجموعه شهرداری مانند آتشنشانان، نیروهای پسماند و… دارید که در این جنگ ۱۲ روزه شبانهروز آمادهباش و به خدمترسانی مشغول بودند؟ نیز گفت: «همکاران خوب من در سختترین ساعتهای جنگ تحمیلی، لحظهای از خدمترسانی به شهروندان آسوده نبودند. انگیزه و تلاش آنها در میان آتش و آوار، الهامبخش دیگر بخشها برای رسیدگی بهتر به شهروندان بود.»
شهردار تهران افزود: «با این حال ما رسیدگی و خدمتگزاری به پرسنل شریف خانواده شهرداری تهران را وظیفه خود میدانیم. در همین راستا، تلاش شده است در همکاری با وزارت بهداشت، توسط مجموعه شرکت شهر سالم، خدمات مشاورهای موردنیاز در اختیار پرسنل قرار بگیرد. همچنین مجموعه مرکز زنان و خانواده شهرداری نیز، خدمات مختلفی برای خانوادههای عزیز همکاران در نظر گرفته است.»