تصاویر؛ گزارش رسانه خارجی از قطعیهای گسترده برق در ایران

با وجود برخورداری از منابع عظیم نفت و گاز، ایران در ماههای اخیر یکی از شدیدترین بحرانهای انرژی تاریخ خود را تجربه میکند.
فرارو- خبرگزاری آناتولی ترکیه نوشت: ایران با وجود داشتن یکی از بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان، در ماههای اخیر بهدلیل گرمای شدید، مصرف بیرویه، ضعف زیرساختها، ناکارآمدی مدیریتی و تحریمها، با یکی از جدیترین بحرانهای انرژی تاریخ خود روبهرو شده است.
به گزارش فرارو، در ادامه گزارش آناتولی آمده است: در هفتههای اخیر، افزایش قطع برق و آب در ایران، زندگی روزمره مردم را از خدمات عمومی گرفته تا تولید صنعتی تحت تاثیر قرار داده است. به گفته سخنگوی دولت، فاطمه مهاجرانی، کشور با چندین ناهماهنگی در حوزه انرژی مواجه است.
در حالی که کمپینهای صرفهجویی در سراسر کشور در حال افزایش است، مقامات از جمله مسعود پزشکیان، رئیسجمهور مردم را به کاهش مصرف در گرمای شدید و تنظیم دمای کولرها روی ۲۵ درجه دعوت کردهاند. پزشکیان همچنین بابت قطعیها از مردم عذرخواهی کرده و تأکید کرده دولت در تلاش برای رفع این بحران است.
شرکت توانیر نیز در تاریخ ۲۲ مه اعلام کرد مصرف برق کشور به ۶۵ هزار مگاوات رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است.
با این حال، نرخ پایین تعرفه انرژی در ایران موجب افزایش روزافزون مصرف برق شده است. پزشکیان در کنفرانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر در تهران هشدار داد: با این روند قیمت، کسی قدر برق رایگان را نمیداند. اگر میخواهیم کشوری پیشرفته شویم، باید به سمت انرژی خورشیدی برویم.
وی افزود مصرف برق در ایران، شش برابر برخی کشورهای اروپایی است و حل این مشکل تنها با همکاری مردم ممکن خواهد بود.
بحران انرژی بهویژه بخش صنعت را شدیداً تحت تأثیر قرار داده است؛ طبق گزارشها، ۵۰ درصد از واحدهای صنعتی کشور فعالیت خود را کاهش دادهاند، کورههای ۲۲ کارخانه سیمان خاموش شده و تولید فولاد نیز دچار افت شده است که هزینههای سنگینی به اقتصاد کشور وارد میکند.
دولت ایران در تلاش است تا با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی، بحران را مهار کند، اما مقامات میگویند راهحل فوری، صرفهجویی و افزایش بهرهوری انرژی است. سهم نیروگاههای برقآبی بهدلیل خشکسالی بین ۷ تا ۱۰ درصد کاهش یافته و انرژیهای تجدیدپذیر فقط ۱ درصد از تولید برق کشور را تشکیل میدهند.
مصرف برق ایران سالانه حدود ۷ درصد (۵ هزار مگاوات) رشد دارد و در حالی که سالانه حدود ۸۰۰ هزار مشترک جدید به شبکه افزوده میشوند، تولید برق به این میزان افزایش نیافته است. نیروگاه بوشهر نیز فقط ۱ درصد برق کشور را تأمین میکند.
شهروندان تهرانی از قطعیهای مکرر برق و آب گلایه دارند. مونا کاظمی بانکدار گفت: تولیدکنندگان بیشترین ضرر را از این قطعیها میبینند. ما از رئیسجمهور انتظار داریم این مشکل را حل کند.
کیومرث انزلی بازنشسته وزارت بهداشت گفت: علت اصلی این وضعیت، سوءمدیریت است نه تحریم. اگر تولید کم باشد، هم تورم بالا میرود هم جوانان بیکار میشوند.
داریوش رادمنش فعال بازار ارز نیز گفت: من این قطعیها را طبیعی نمیدانم. ما منابع کم نداریم، مشکل در شیوه مدیریت است. امیدوارم راهحلی پیدا شود چون زندگی مردم واقعاً تحت تأثیر قرار گرفته است.