فرامتن سفر عراقچی به پاکستان و هند

در صورت وقوع درگیری میان هند و پاکستان، ایران میتواند با خطر هجوم پناهجویان به شرق کشور روبرو شود. در صورت گسترده شدن جنگ، موقعیت جغرافیایی پاکستان چارهای برای پناهجویان نمیگذارد. پاکستان از شرق به هند، از شمال به افغانستان و از جنوب به اقیانوس میرسد. تنها مسیر و پناهگاه ایران خواهد بود.
فرارو– وزیر امور خارجه کشورمان، یکشنبه و دوشنبه این هفته سفری فشرده به اسلامآباد پایتخت پاکستان داشت. سیدعباس عراقچی که شامگاه یکشنبه وارد اسلامآباد و برنامه دیدارهایش روز دوشنبه برگزار شد، با تمام مقامات ارشد پاکستانی دیدار و گفتگو کرد. این سفر به دنبال افزایش تنش و بالا رفتن احتمال درگیری میان هند و پاکستان به خاطر وقوع یک حمله تروریستی در منطقه کشمیر انجام شد. هند، پاکستان را عامل پشت پرده این حمله میداند. عراقچی روز پنجشنبه نیز در سفری مشابه به هند سفر خواهد کرد.
به گزارش فرارو، وقوع درگیری میان دو کشور هند و پاکستان به عنوان دو کشور دارای تسلیحات هستهای، علاوه بر این که یک بحران بینالمللی محسوب میشود، به خاطر شرایط جغرافیایی با ایران نیز ارتباط مستقیمی پیدا میکند.
ملاقاتهای سطح یک
عراقچی در این سفر علاوه بر دیدار با همتای پاکستانی خود، با رئیسجمهور، نخستوزیر و فرمانده کل ارتش این کشور نیز دیدار و گفتگو کرد. در جریان دیدار عراقچی با آصفعلی زرداری رئیسجمهور پاکستان، وزیر دفاع این کشور نیز حضور داشت. ملاقات و رایزنی فشرده عراقچی با تمام مقامات ارشد اجرایی، نظامی و دیپلماتیک پاکستان در یک روز نشان دهنده اهمیت این درگیری برای جمهوری اسلامی ایران است.
عراقچی پنجشنبه نیز به هند سفر خواهد کرد. هرچند هنوز مشخص نیست که به غیر از همتای هندی خود با کدامیک از مقامات ارشد دهلی ملاقات می کند اما دور از ذهن نیست که ملاقاتهایی در همین سطح در هند نیز داشته باشد.
سرایت درگیری به مرزهای شرقی
هند و پاکستان هر دو قدرتهایی اتمی هستند و سلاح هستهای در اختیار دارند. وقوع یک درگیری با ظرفیت تبدیل به جنگ هستهای میان دو کشور که ایران با هر دو روابط گسترده و با یکی از آنها بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد، بر امنیت کشور تاثیر مستقیم میگذارد. از یک سو، ناامنی مرز ایران و پاکستان که به صورت ذاتی درگیر بحران قاچاق مواد مخدر و تروریسم است با وقوع درگیری بین دهلی و اسلامآباد، امکان افزایش پیدا میکند. دولت پاکستان در حالت عادی کنترل جدی و خاصی بر مرز مشترک با ایران ندارد. در شرایط جنگی این وضعیت میتواند تشدید شود.
در صورت وقوع درگیری میان هند و پاکستان، ایران میتواند با خطر هجوم پناهجویان به شرق کشور روبرو شود. در صورت گسترده شدن جنگ، موقعیت جغرافیایی پاکستان چارهای برای پناهجویان نمیگذارد. پاکستان از شرق به هند، از شمال به افغانستان و از جنوب به اقیانوس میرسد. تنها مسیر و پناهگاه ایران خواهد بود.
رایزنی با همسایگان درباره مذاکرات
در دوران مذاکرات هستهای منتهی به برجام، یکی از نگرانیهای اصلی ایران کارشکنی و احساس نگرانی کشورهای مختلف منطقه درباره کاهش تنش میان ایران و آمریکا بود. در آن دوران رقابتهای منطقهای در حوزههای مختلف به خصوص با کشورهای عربی به اوج رسیده بود. پاکستان البته شرایط مشابه روابط ایران و کشورهای خلیج فارس در آن دوران را ندارد اما به نظر میرسد که عراقچی در حال حاضر و در جریان هر سفر و تماس تلفنی رسمی، از فرصت برای رایزنی با کشورها استفاده میکند. این تلاشها از آن جهت اهمیت دارد که کشورهای منطقه میتوانند در روند دیپلماتیک میان ایران و آمریکا نقش مخرب یا سازنده ایفا کنند.