ششمین حضور در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل
محمود احمدینژاد در نیویورک


فرارو- سفرهای محمود احمدینژاد به نیویورک همواره مورد توجه رسانههای معتبر جهانی بوده است. او از حیث تعداد مصاحبه و سفر به نیویورک در میان روسای جمهور ایران رکورددار است. رئیس جمهور شنبه شب به وقت نیویورک وارد فرودگاه جان اف کندی این شهر شد، این هفتمین سفر وی به این شهر است.
به گزارش فرارو، برنامه هفت روزه آخرین سفر محمود احمدینژاد به نیویورک، سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و اجلاس برنامه توسعه هزاره سوم، گفتوگو با رسانههای خارجی و دیدار با جمعی از ایرانیان خارج از کشور عنوان شده است.
در همین باره منوچهر متکی گفته است که برنامه سخنرانی احمدینژاد مهمترین برنامه سفر وی است. گفته شده که موضوع سخنرانی او آسیب شناسی مناسبات حاکم بر نظام بین الملل است.
احمدینژاد با هفت سفر به نیویورک و شش سخنرانی در اجلاس مجمع عمومی در میان رئیسان جمهور ایرانی رکورد دار محسوب میشود.
پیش از سال 1384 و راه یافتن احمدینژاد به ساختمان ریاست جمهوری رئیسان جمهور ایران تنها دو بار در سازمان ملل به ایراد سخنرانی پرداخته بودند.
تا سال 1366 ریاست هیات نمایندگی ایران در نشستهای سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر عهده وزیران خارجه بود تا اینکه در این سال رهبر انقلاب سنت شکنی کرده و به عنوان اولین رئیس جمهور ایرانی در این اجلاس شرکت کرد. پس از ایشان نیز سید محمد خاتمی در سال 1377 عازم نیویورک شد و ایده "گفتوگوی تمدنها" را در سازمان ملل مطرح کرد.
اما احمدینژاد تنها در تعداد سفر به آمریکا رکوردار نیست بلکه در زمینه مصاحبه با رسانههای خارجی هم در صدر رئیسان جمهور قرار دارد.
احمدینژاد تا کنون 61 مصاحبه با رسانهها، خبرگزاریها و مطبوعات خارجی انجام داده است که در این میان رسانههای آمریکایی با 18 مصاحبه بيشترين آمار را به خود اختصاص دادهاند.
احمدینژاد همچنين با رسانههای فرانسوی، ژاپنی و قطری هر كدام 5 بار، رسانههای انگليسی و تركيهای هر كدام 4 بار، رسانههای آلمانی 3 بار، رسانههای اسپانيايی، لبنانی، عراقی و روسيهای هر كدام 2 بار و با رسانههای هلند، چين، عربستان، هند، الجزاير، ارمنستان، ايتاليا، دانمارک و امارات نيز يکبار مصاحبه كرده است.
اما سفرهای محمود احمدینژاد به نیویورک همواره با حاشیههایی همراه بوده است. طرح مسایلی مانند نفی هولوکاست، انتقاد به مدیریت جهان و قدرتهای بزرگ، تغییر ساختار سازمان ملل، درخواست بازدید از محل حادثه 11 سپتامبر، هاله نور و ... احمدینژاد را به سوژه رسانهای داغ برای رسانههای داخلی و غربی تبدیل کرده است.
اهدافی که احمدینژاد در سفرهای خود پیگیری میکند بسیار متفاوت است از آنچه مطبوعات غربی به تصویر میکشند. به عقیده بسیاری از کارشناسان احمدینژاد در پس ایراد سخنان جنجالی و طرح مسایل غامض بین المللی به دنبال رساندن پیام خود از بزرگترین تریبون دنیا به مخاطبان خود است، مخاطبانی که شاید عده اندکی از آنها شهروندان سرزمینهای غربی باشند.
موضوعی که میشود به وضوح در جریان سفر پر ماجرای سوم او به نیویورک و سخنرانی در دانشگاه کلمبیا مشاهده کرد. در ابتدای این مراسم رئیس دانشگاه کلمبیا با خطاب قرار دادن احمدینژاد و اظهار اینکه او "دیکتاتوری کوچک" است یا اینکه "آشکارا قصد تحریک دارد و یا به طرز شگفت انگیزی بیسواد است" به رئیس جمهور ایران توهین کرد.
رئیس جمهور با وجود آنکه سخنان رئیس دانشگاه کلمبیا را توهین به خود تلقی کرد ولی به آنها پاسخ نداد و به مسایلی همچون همه پرسی در سرزمینهای اشغالی، اعدام در ایران، مسئله همجنسگرایان و... پرداخت.
در جریان سخنرانی که گاها با کف و سوت زدن حاضران همراه میشد احمدینژاد بدون آنکه دچار آشفتگی شود سخنان خود را بیان کرد و به سوالات حاضران پاسخ گفت.
در این جلسه پاسخ رئیس جمهور به سوال یکی از حاضران درباره همجنسگراها با خنده حضار همراه شد که باز هم او روحیه خود را نباخت، چرا که به عقیده برخی احمدینژاد میدانست مخاطبان او نه حاضران در سالن سخنرانی بلکه کسانیاند که در مخالفت با هژمونی آمریکا با او هم داستان هستند.
بعدها احمدینژاد در جریان یک سخنرانی در مشهد دلیل حفظ آرامش و از دست ندادن اعتماد به نفس خود در دانشگاه کلمبیا را کمک و عنایت امام زمان(عج) دانست. او همچنین پس از پایان این سفر از مردم خواست که با حضور در مساجد و حسینیهها و شرکت در نمازهای جمعه و جماعات، به شکرانه موفقیت او در نیویورک سجده شکر به جای آورند.
در این رابطه شیمون پرز رئیس جمهور اسرائیل دانشگاه کلمبیا را به دلیل آنکه از رئیس جمهور ایران برای ایراد سخنرانی دعوت کرده بود، مورد انتقاد قرار داد.
همچنین ذکر یک خاطره از این سفر در رسانههای خارجی بازتاب گستردهای پیدا کرد. رئیس جمهور یک سال پس از سفر سوم خود در جمع فرماندهان سپاه در توضیح اینکه حتی کودکان نیز در آمریکا او را میشناسند، گفت: «یک دختر بچه ۲ - ۳ ساله تو بغل دوستش بود و گفت: بیارش جلو. [دوستش] گفت این کیه؟ زبان اونا اسپانیولیه اصلا، [اما] این بچه نگاه کرد به من و گفت: این محموده.»
یکی دیگر از سفرهای پرحاشیه احمدینژاد به نیویورک پنجمین سفر او است که سه ماه پس از انتخابات ریاست جمهوری انجام پذیرفت.
در جریان سخنرانی احمدی نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل، نمایندگان برخی از کشورها سالن را ترک کردند. گفته شد که نمایندگان ۱۴۵ کشور از ۱۹۲ عضو سازمان ملل در سالن حضور نداشتند که فراگیرترین غیبت از این نوع از زمان تاسیس مجمع عمومی بود.
احمدینژاد هم اکنون در نیویورک بسر میبرد. با توجه به حاشیههای سفرهای پیشین وی میشود گفت که این بار نیز مانند گذشته مطبوعات معتبر جهان ماجرهای سفر او را زودتر از هر اتفاق دیگری مخابره خواهند کرد ولی باید منتظر ماند و دید که این بار چه سخنی از رئیس جمهور ایران بر صدر اخبار جهانی خواهد نشست.