توکلی در صف اول منتقدان
دغدغههای تورمی آقای منتقد


فرارو- احمد توکلی نماینده اصولگرای مردم تهران و رییس مرکز پژوهشهای مجلس را به عنوان یکی از موثرترین چهرههای در جریان اصولگرا میشناسند، توکلی به عنوان قلب کارشناسی مجلس درباره مسائل مختلف اظهار نظر میکند و بعضا تندترین مواضع را درباره دولت اتخاذ مینماید.
به گزارش فرارو؛ وی به لاریجانی نامه مینویسد و خواهان رفع توقیف روزنامه اعتماد ملی میشود، از سوی دیگر به محمود احمدی نژاد به خاطر برخوردهای دولت با رسانههای مخالف انتقاد میکند، توکلی در جبهه دیگری هم وارد میشود و اقدام به افشای جزییات مدرک تحصیلی معاون اول رییس جمهور و اتفاقات کهریزک مینماید.
این چهره شاخص اصولگرا که نهاد کارشناسی قوه مقننه را اداره میکند از هر فرصتی سود میجوید تا مواضع خود که عموما انتقاد علیه دولت است را بیان نماید. اما انتقادهای توکلی در حوزه مسائل اقتصادی نمود بیشتری دارد به گونهای که او را به قطب اصلی منتقدان سیاستها اقتصادی دولت بدل کرده است.
توکلی و برخی دیگر از منتقدان مجلسی دولت در مدتی که دیگر خبری از فعالیت گسترده اصلاحطلبان نیست با تمام قوا به مصاف دولت رفتهاند و تاحدودی سعی در ایفای نقش اصلاحطلبانه دارند. توکلی در این راه به همراه چهرههای دیگر هم چون علی لاریجانی فعالیت خود را به صورت گسترده بر روی دولت متمرکز کردهاند، فعالیتی که به دلیل ترکیب خاص مجلس هشتم همیشه با موفقیت همراه نمیشود اما در برخی از موارد این گروه موفقیتهایی نیز کسب میکند.
تورم به عنوان دغدغه اصلی
چندی است توکلی توپ انتقادات خود را به حوزه اقتصاد آورده و به شدت در این حوزه متمرکز شده است، او درباره وضعیت اقتصادی کشور بی هیچ ملاحظهای اظهار نظر میکند. و عرصه اقتصاد را امنترین پایگاه برای انتقادات خود از دولت میداند، هر چند که در این راه از سوی مخالفانش متهم به تناقضگویی میشود اما او همچنان به مسیر خود ادامه میدهد.
انتقادات این روزهای توکلی به مسئله وضعیت تورم سال آینده و هدفمند کردن یارانهها و بودجه 89 باز میگردد، توکلی در مقاطع مختلف به مسئله هدفمند کردن یارانهها انتقاد کرده است، وی در اواخر مهر ماه نامهای در میان نمایندگان مجلس توزیع کرد که در آن به تبعات تورمی هدفمند کردن یارانهها هشدار داد.
در مطلب منتشر شده از سوی رییس مرکز پژوهشهای مجلس احتمال ایجاد تورم 60 درصدی با اجرای هدفمند کردن یارانهها مطرح شده بود. توکلی در آن مطلب نوشت: «تمامی گزارشهای علمی دستگاههای رسمی، مقالات علمی و پژوهشی، گزارشهای نهادهای بینالمللی مانند بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، به استثنای گزارش کار گروه تحول اقتصادی دولت، آثار تورمی افزایش شدید قمیتهای حاملهای انرژی را قابل توجه گزارش کردهاند.»
در نامه رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی همچنین آمده است: «در حالیکه دولت مدعی بود که با مدل پیشرفتهای، تورم اضافی را 7/15 درصد به دست آورده است. مرکز پژوهشها تورم ناشی از درآمد 20 هزار میلیارد تومان را نیز با دو فرض مختلف 5/20 و 8/39 درصد به دست آورده است.»
توکلی در همان نوشته تاکید کرد که "هدفمند سازی یارانهها کار بزرگی است" اما باید در اجرای آن "حزم کافی" داشت، وی نوشت: «اگر با حزم کافی همراه نباشد، فشارهای اقتصادی و اجتماعی قابل توجه در پی خواهد داشت و خدای ناخواسته به عقبنشینی مجلس و دولت و توقف امر مهم هدفمند کردن برای سالها، منجر خواهد شد.»
احمد توکلی از همان ابتدای مطرح شدن هدفمند کردن یارانهها نسبت به درآمد 20 هزار میلیاردی دولت معترض بود و در همین راستا در کمیسیون تلفیق مجلس هنگام بررسی لایحه بودجه 89 خواهان اختصاص 10 هزار میلیارد اعتبار از هدفمندی یارانهها به دولت شد که البته پیشنهاد وی با مخالفت کمیسیون تلفیق همراه گشت و همان مبلغ 20 هزار میلیارد اعتبار برای دولت در سال آینده در نظر گرفته شده بود.
توکلی در جلسه کمیسیون تلفیق نیز از نگرانی تورمی خود برای ارائه این پیشنهاد خبر داده بود، او معتقد است که با افزایش اعتبار دولت به 20 هزار میلیارد وضع رکود در سال آینده را تشدید میشود دو همین مسئله افزایش بیکاری و تورم و .. را در پیدارد. توکلی همچنین روز گذشته در هنگامی که بررسی لایحه بودجه باز هم بر مسئله تورم تاکید کرد.
وی روز گذشته با انتقاد از اعتبار 20 هزار میلیاردی برای دولت در بودجه سال آینده آن را تصمیمی پر خطر دانست و گفت: «وقتی صحبت از 20 هزار میلیارد تومان درآمد خالص می کنیم با توجه به مالیات و عوارض مردم باید 31 هزار میلیارد تومان بدهند پس باید قیمت حامل های انرژی را چنان بالا ببریم که 31 هزار میلیارد تومان کسب درآمد شود نه 20 هزار میلیارد تومان.»
رییس مرکز پژوهشهای مجلس ادامه داد: «دولت اثر تورمی این افزایش قیمت را نمی گوید. مرکز پژوهش های مجلس با روش های متفاوت آن را 25 تا 44.6 درصد برآورد کرده است. مقامات بانک مرکزی در ارائه گزارش حضوری به رئیس جمهور اخیرا برای درآمد خالص 20 هزار میلیارد تومانی تورم اضافی 25.5 درصدی را برآورد کرده است.»
توکلی باز هم بر تورم وحشتناکی لایحه بودجه 89 ایجاد میکند تاکید کرد و اظهار داشت: «اگر همین رقم را بپذیریم و به آثار تورمی بودجه انبساطی نفت توجه کنیم و همچنین آثار تورمی کاهش حذف یارانه کالاهای اساسی را لحاظ کنیم نرخ تورم در سال آینده به 50 درصد نیل خواهد کرد. چنین نرخی برای اقتصاد ایران بسیار پرخطر است و بیکاری و فقر جدی واحتمالا مسائل سیاسی و اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.»
با وجود این که احمد توکلی و دوستانش در مجلس بیشترین نگرانیها را از لایحه بودجه و هدفمند کردن یارانهها ابراز کردهاند اما تیم قدرتمند او عموما در توجیه نمایندگان مجلس ناکام بوده است، توکلی و همراهانش روز گذشته نیز به شدت نسبت به لایحه دولت و مصوبهی کمیسیون تلفیق اعتراض کردند و کار به جایی رسید که الیاس نادران به عنوان یکی از نمایندگان نزدیک به او از مجلسیها خواست تا کلیات لایحه بودجه را رد کنند و از رای منفی دادن به آن "وحشت" نداشته باشند.
توکلی در صف اول منتقدان
انتقادات اقتصادی و بعضا سیاسی توکلی به عملکرد دولت او و تیم همراهش را به یکی از قدرتمندترین منتقدان اصولگرای دولت تبدیل کرده است. همین مسئله واکنش رسانههای حامی دولت را برانگیخته است رسانههایی که برخی اوقات به حمله کنند و حتی وی را با جریان سبز محشور نمایند. این که وی هیچ مناسبتی با اصلاحطلبان و جریان سبز ندارد امری واضح است اما این پرسش مطرح میشود که چرا توکلی اصولگرا از سوی حامیان دولت متهم میشود؟
شاید بتوان پاسخ این مسئله را پس از انتخابات به روشنی مشاهده کرد. این عضو شاخص جریان اصولگرا در جریان حوادث پس از انتخابات شدیدترین انتقادات را به دولت وارد کرد، او در غیاب اصلاحطلبان در مورد رفتارهای احمدی نژاد در جریان ماجرای معاون اولی مشایی به شدت معترض بود.
توکلی در رد کلیت کابینه احمدینژاد نیز وارد میدان شد، همچنان که درباره ماجرای کهریزک و نقش سعید مرتضوی نیز دست بردار نبود. رییس مرکز پژوهشهای مجلس پس از انتخابات آنگونه در صف اول منتقدان دولت قرار داشت که برخی از تحلیلگران سیاسی اختلافات او و دوستانش با دولت را یکی از نشانههای شکاف در میان اصولگرایان دانستند.