تاکید بر پیوستن اسرائیل به NPT
تعدادی از كشورهاي حاضر در مجمع عمومي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در وين در آخرين نشست اين اجلاس در سخنان شديداللحني، خواستار پيوستن اسراييل به پيمان منع جامع گسترش سلاحهاي هستهاي (NPT) شدند.
در اين جلسه اعضاي نمايندگي بسياري از كشورها از جمله، سودان، ليبي، لبنان، مصر، مالزي، اندونزي و عمان به نمايندگي از كشورهاي عربي طي سخنان تندي از قرار نداشتن تجهيزات هستهاي اسراييل تحت نظارت آژانس ابراز نگراني كردند.
سفير عمان به نمايندگي از كشورهاي عربي خواستار آن شد كه با پيوستن اسراييل به پيمان منع جامع گسترش سلاحهاي هستهاي "ان.پي.تي" زمينه اجراي قطعنامههاي جهاني فراهم شود.
سفير مصر نيز طي سخناني با اشاره به اين قطعنامهها به سكوت معنادار جامعه بينالملل در قبال عدم اجراي آن از سوي اسراييل پرداخت.
وي با اشاره بهتهديدي كه از ناحيه اسراييل براي همسايگان و نيز منطقه ايجاد شده است افزود: «با تلاش برخي از كشورها اسراييل در اين زمينه در حاشيه امن قرار گرفته است.»
وي همچنين ابراز اميدواري كرد كه در اين زمينه پيامي شفاف به اسراييل فرستاده شود كه عدم اجراي قطعنامههاي بينالمللي كه اسراييل را ملزم به پيوستن به ان.پي.تي كرده است تهديدي براي صلح تلقي ميشود.
سفير لبنان نيز در اين نشست ضمن اعلام حمايت هيات نمايندگي لبنان از بيانيه كشورهاي عربي در اين زمينه گفت: «تاريخ لبنان سراسر شاهد تجاوز از ناحيه اسراييل است.»
وي با اشاره به توانمندي هستهاي اسراييل كه از سوي نخست وزير رژيم صهيونيستي بر آن تاكيد شده بود افزود: «با اين وضع وظيفه همه است كه صلح و امنيت را در منطقه و نيز براي لبنان تامين كنند.»
وي همچنين خواستار اجراي غير مشروط قطعنامههاي مجمع عمومي آژانس و نيز شوراي امنيت در اين زمينه شد و گفت: «ادامه اين وضع از سوي اسراييل اعتبار تصميمات آژانس را زير سوال ميبرد.»
وي در خاتمه تاكيد كرد: «ما از كشورها ميخواهيم كه شرايط ما را درك و از ما حمايت كنند.»
در ادامه اين نشست سفير سوريه نيز با تاكيد بر نگراني كشورهاي همسايه اسراييل از توانمنديهاي هستهاي تل آويو، از حمايت برخي كشورها از زرادخانههاي نظامي هستهاي اسراييل انتقاد كرد.
سفير سوريه با ابراز اميدواري به خاتمه اين وضع گفت: «اين مساله تاثير مخرب خود را بر منطقه گذاشته است.»
وي افزود: «رژيم صهيونيستي همچنان با تضييع حقوق ملت فلسطين، لبنان و ساكنان بلنديهاي جولان ادامه ميدهد و قابل تاسف است كه اينچنين اقدامات با سكوت مشاهده ميشود.»
در ادامه جلسه سفير جمهوري اسلامي ايران در آژانس نيز گفت: «عدم پايبندي اسراييل به قطعنامههاي بينالمللي درباره تاسيسات و توانمنديهاي هستهاياش نيز حمايت آمريكا و برخي ديگر از كشورهاي غربي اين مساله را به چالش كشيده است.»
"علياصغر سلطانيه" افزود: «بنابر اين هيچ جاي تعجبي وجود ندارد كه با گذشته سالها از صدور قطعنامه در اين زمينه هيچ پيشرفتي حاصل نشده است.»
وي همچنين با ابراز تاسف از استفاده ابزاري از شوراي امنيت گفت: «ابراز توانمندي هستهاي اسراييل از سوي نخست وزير رژيم صهيونيستي نتيجه طبيعي اجراي اين سياست و سكوت جامعه بينالملل در اين زمينه است.»
سلطانيه در ادامه اين وضع را ضربه زننده به اعتبار آژانس دانست و گفت: «در مقابل يك كشور كه بر اساس حقوق خود مندرج در ان.پي.تي بهدنبال استفاده فناوري هستهاي است با اعمال سياست استاندارد دوگانه سنگاندازي ميشود.»
وي همچنين تاكيد كرد كه در حال حاضر آنچه جريان دارد نتيجه اشتباهات گذشته و ضربه زننده به اعتبار آژانس است.
سلطانيه همچنين خواستار ارسال پيام واضحي به اسراييل شد كههرچه سريعتر تاسيسات هستهاي خود را تحت نظارت آژانس قرار دهد و به ان.پي.تي بپيوندد.
در ادامه اين نشست همچنين سفير عراق نيز با ابراز نگراني از تلاشهاي برخي كشورها براي حمايت از اسراييل در بحث هستهاي خواستار پيوستن هر چه سريعتر اسراييل به ان.پي.تي شد.
وي با اشاره به اينكه خاورميانه بحرانهاي زيادي را تا كنون به دليل استانداردهاي دوگانه متحمل شده است افزود: «در حال حاضر بايد سياست قابل اطميناني در اين زمينه اتخاذ شود و اجراي برنامه خاورميانه عاري از سلاح هستهاي و سلاح كشتار جمعي عملي شود.»
سفير كوبا نيز در اين نشست گفت كه اظهارات نخست وزير اسراييل درباره توانمنديهاي هستهاي تلآويو نگراني عميقي را در ميان دوستداران صلح ايجاد كرده است.
وي با تاكيد بر لزوم برداشتن گامهاي اساسي براي خاتمه دادن به اين وضع گفت: «بايد اطلاعات، مواد، برنامهها، فعاليتها و تاسيسات هستهاي اسراييل هرچه سريعتر تحت نظارت آژانس قرار گيرد.»
وي همچنين خواستار آن شد كه در اين زمينه كمكهاي علمي و فناوري ساير كشورها به اسراييل در مسايل هستهاي نيز شامل اين موضوع شود.
وي با اشاره به پنجاهمين سلگرد تاسيس آژانس بينالمللي انرژي هستهاي، اعمال استاندارد دوگانه در قبال اسراييل را براي جامعه بينالملل خجالتآور توصيف كرد.
در ادامه اين نشست همچنين سفراي مالزي و اندونزي نيز در سخنانش مشابه از اسراييل خواستند كه تصميمات جهاني را در اين زمينه اجرا كند.