تيم سياسي اوباما و دو نكته در موضوع ايران
انتخاب تيم سياسي جديد اوباما از اهميت فوقالعادهيي برخوردار است، اين تيم چند ويژگي دارد كه در اين گفتار به آنها اشاره ميشود:
1- كمتر در تاريخ امريكا اتفاق افتاده كه پست وزارت دفاع كه از اهميت بسياري برخوردار است در دولت دموكراتها به يك سناتور جمهوريخواه داده شود. به اعتقاد برخي تحليلگران آقاي اوباما خواسته تا از اين طريق نشان دهد كه با جمهوريخواهها تعامل دارد تا با آساني از مساله بودجه در كنگره و سنا عبور كند. انتخاب آقاي اوباما به اين دليل كه مجلس سنا نقشي مستقيم در سياست خارجي امريكا دارد بايد به تاييد كميسيون مجلس سنا نيز برسد.
هرچند ممكن است كه مجلس سنا به اين انتخاب آقاي اوباما خرده بگيرد. آقاي هگل يك شخصيت ضداسراييلي دارد و حتي نسبت به كمكهاي ايالات متحده به اسراييل نيز مخالف است و از جمله افرادي است كه منتقد جدي جنگ عراق به شمار ميرود و صد البته با حمله نظامي به ايران هم مخالف است. انتخاب وزير جديد دفاع امريكا و همچنين جان كري به عنوان وزير خارجه نشان ميدهد كه آقاي اوباما در دور دوم تلاش دارد تا از نيروهايي استفاده كند كه تمايلات بيشتري به برقراري رابطه با ايران دارند.
ضمن اينكه وزير جديد دفاع نگاهي منفي نسبت به اسراييل دارد و اين نگاه ميتواند فشار فزايندهيي را كه از جانب نتانياهو بر امريكا در ارتباط با حمله به ايران وارد ميشود تعديل كند. در واقع تيم جديد سياسي آقاي اوباما ميتواند مساله حمله به ايران را به فراموشي سپرده و شرايط و امكاناتي را فراهم كند تا مذاكرات بين ايران و امريكا در فضاي مناسبتري انجام شود.
2- به نظر ميرسد تلاش آقاي اوباما در دوره جديد بر اين است كه برخي انتظارات مقامات ايراني را طوري مرتفع كند كه فضايي مناسب براي برقراري و احياي روابط ايجاد شود. از سوي ديگر توجه به اين نكته ضروري است كه كشور ما به دليل فقدان سياست خارجي منسجم و كثرت نهادهاي تصميمگير و تاثيرگذار در اين مقوله، دچار لطمههاي فراوان شده اما به نظر ميرسد امريكا فضايي ايجاد كرده كه ميتوان اين ضعف را با بهرهگيري از آن پوشاند. آقاي جان كري نسبت به خانم كلينتون شخصيت بسيار عقلانيتر و منطقيتري دارد چرا كه خانم كلينتون گرايشهاي اسراييلي بالايي داشت و بر همان اساس واكنشهاي تندي در باره موضوع ايران داشت.