دیدار پوتین و لاریجانی؛ از این سفر غیرمنتظره چه میدانیم؟

این دیدار که خبرش روز گذشته از سوی سخنگوی کرملین اعلام شد، در شرایطی صورت گرفته است که با گذشت نزدیک به یک ماه از آتشبس میان ایران و رژیم صهیونیستی همچنان سایه نقض آتشبس از سوی اسرائیل وجود دارد و از سوی دیگر قرار است هفته آینده مذاکرات هستهای میان ایران و آلمان، بریتانیا و فرانسه در ژنو برگزار شود. از همین رو این سفر از اهمیت مضاعفی برخورداراست.
رئیس سابق مجلس شورای اسلامی این روزها در فضای پساجنگ بار دیگر به مدار اصلی سیاست بازگشته است. او حالا علاوه بر روایت آنچه در روزهای جنگ ۱۲روزه برکشور گذشت، با پوشیدن ردای یک دیپلمات راهی روسیه شده است تا با مقامات این کشور در مورد وضعیت خاورمیانه و برنامه هستهای ایران گفتوگو کند.
به گزارش دنیای اقتصاد، صحبت از علی لاریجانی است. مردی که با سابقه سه دوره ریاست بر مجلس (۱۲سال) همچنان در صدر جدول تصدی کرسی ریاست مجلس قرار دارد و سابقه دبیری شورایعالی امنیت ملیاش و عضویتش در مجمع تشخیص مصلحت نظام و سمت مشاور ارشد مقام معظم رهبری از او یک سیاستمدار عالیرتبه ساخته است. او دیروز در همین جایگاه در سفری ازپیشاعلامنشده راهی روسیه شد و به عنوان مشاور ارشد مقام معظم رهبری با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دیدار و گفتوگو کرد.
این دیدار که خبرش روز گذشته از سوی سخنگوی کرملین اعلام شد، در شرایطی صورت گرفته است که با گذشت نزدیک به یک ماه از آتشبس میان ایران و رژیم صهیونیستی همچنان سایه نقض آتشبس از سوی اسرائیل وجود دارد و از سوی دیگر قرار است هفته آینده مذاکرات هستهای میان ایران و آلمان، بریتانیا و فرانسه در ژنو برگزار شود. از همین رو این سفر از اهمیت مضاعفی برخورداراست.
بنابر اعلام دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب عصر روز گذشته با رئیسجمهور روسیه در مسکو دیدار و گفتوگو کرده است. به گزارش ایرنا، پسکوف، تشدید تنشها در آسیای غربی و مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران را از جمله موضوعات مورد بحث در دیدار لاریجانی و پوتین اعلام کرده است. به گزارش خبرگزاری «ریانووستی»، پسکوف در مورد این دیدار گفت: «رئیسجمهور روسیه، روز یکشنبه در کرملین از علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی ایران، استقبال کرد و در طول این دیدار، نماینده ایران ارزیابی خود را از اوضاع در خاورمیانه و پیرامون برنامه هستهای ایران ارائه داد.»
او افزود: «طرف روس مواضع شناختهشدهای را با هدف تثبیت اوضاع در منطقه و حلوفصل سیاسی مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران ابراز کرد.» سخنگوی کرملین با بیان اینکه در دیدار پوتین و لاریجانی، طرف روس مواضع خود را در مورد تنظیم سیاسی مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران تشریح کرد، گفت: پوتین در این دیدار، ضمن تاکید بر حفظ ثبات منطقه، از حل و فصل برنامه هستهای ایران به روشهای سیاسی حمایت کرد.
سفر علی لاریجانی به مسکو و گفتوگویش با رئیسجمهوری این کشور در مورد مسائل منطقه و مذاکرات هستهای درحالی صورت گرفته است که او چند روز پیش در بخشی از سخنانش در هیات میثم مطیعی با موضوع «ناگفتهها درباره جنگ تحمیلی» گفته بود: «الان بحث مذاکره مطرح نیست و اجازه بدهیم رهبری آنجا که لازم میبینند از این مساله استفاده کنند.»
او همچنین گفته بود: «مذاکره یک تاکتیک است، هیچ عجلهای در مذاکره نیست.» از همین رو بسیاری بر این نظرند که دیدار و گفتوگوی مشاور رهبر معظم انقلاب با یکی از متحدان اصلی ایران در این شرایط حائز اهمیت بسیاری است.
این اولین بار نیست که علی لاریجانی به عنوان یک مقام ارشد ایران در موقعیتی حساس از سوی مقام معظم رهبری برای انتقال پیامی مهم راهی یکی از کشورهایی که رابطه دیپلماتیک با ایران دارند میشود. لاریجانی آبانماه سال گذشته نیز به عنوان مشاور رهبر انقلاب، با سفر به سوریه و لبنان، پیامی را از سوی رهبر انقلاب به بشار اسد رئیسجمهوری وقت سوریه و نبیه بری رئیس مجلس لبنان ابلاغ کرد.
تصویر او در کنار سران قوا در مراسم عزادارای شب عاشورای حسینی (ع) در حسینیه امام خمینی(ره) که با حضور رهبر انقلاب اسلامی برگزارشد، نیز نشان داد که او جایگاه ویژهای درعرصه سیاست دارد، حتی اگر برخی اصرار به عدم حضورش در عالم سیاست داشته باشند.
همه اینها یک بار دیگر نام علی لاریجانی را به صدر خبرها آورده است تا آنجا که طی روزهای گذشته رسانههای اصولگرا حذف او را از عالم سیاست یک اشتباه بزرگ توصیف کردهاند و روایت لاریجانی از جنگ ۱۲روزه را ستودهاند. از جمله روزنامه خراسان که روز شنبه درگزارشی نوشت: «در زمانی که بعد از آتشبس، برخی از خودیها زمزمههای شکست داشتند این علی لاریجانی بود که بعد از پیام رهبری، کاملترین و منسجمترین روایت از جنگ ۱۲روزه و پیروزی ایران را ارائه داد و بعد هم یکی از سخنرانان اصلی مراسم وداع با شهدا بود تا در هر سخنرانی روشنگری و پیامهای دقیقی به دشمن مخابره کند.»
این روزنامه همچنین نوشت: «علی لاریجانی نشان داد که مرد جنگی بودن به شعار دادن در زمان صلح نیست! وی نشان داد مرد روزهای سخت است، چه زمانی که کشور نیاز به دفاع از عقلانیت و دیپلماسی دارد او در خط مقدم است و ترسی از آماج تهمتها و توهینها قرار گرفتن ندارد، چه زمانی که کشور در شرایط جنگی است و نیاز به تبیین و ارائه روایت از جنگ و لفاظی در برابر دشمن دارد ترسی از تهدید دشمن ندارد.»
در ادامه این تحلیلها روزنامه جوان نیز روز شنبه درمورد سخنان علی لاریجانی درخصوص مذاکره نوشت: «تحلیلگران سیاسی، اظهارات لاریجانی را حاوی پیامهایی روشن در سه سطح میدانند؛ به جریانات داخلی: هشدار نسبت به شتابزدگی در پیگیری مذاکره بدون در نظر گرفتن شرایط میدانی و امنیتی؛ به ایالات متحده: اعلام اینکه ایران مذاکره را تنها زمانی خواهد پذیرفت که بر اساس منافع و از موضع قدرت باشد، نه از سر نیاز یا اعتماد؛ به محور مقاومت: تاکید بر استمرار راهبرد مقاومت فعال و اینکه میدان و دیپلماسی باید در هماهنگی با یکدیگر عمل کنند.»
روزنامه فرهیختگان نیز ۱۱تیرماه درمورد او نوشت: «همانطور که در میانه بحران و جنگ، فرمانده ماهر و کاربلد، توانایی این را دارد که ابتکار را در جنگ در اختیار بگیرد و به دشمن ضربه بزند، در عرصه روایت و رسانه به افرادی نیاز داریم که در جنگ روایتهای دشمن در مقابل طرح دشمن ابتکار عمل به کار ببرند.
این افراد به مثابه سرمایههایی برای نظام حکمرانی هستند که حفظ آنها یکی از اصول اساسی است. در سالهای اخیر، مواجهههای پرسشبرانگیزی با چهرههایی مثل علی لاریجانی شده که قابل نقد است. با این حال باید به این موضوع توجه کرد که ممکن است ما موافق یا مخالف لاریجانی باشیم؛ اما او حداقل در این روزها تصویری از یک سیاستمدار متبحر و پخته ارائه داد.»
فارغ از همه این مطالب، علی لاریجانی این روزها با حضور پررنگش در عرصه سیاست بهوضوح نشان داده است که حذفش از سپهر سیاسی ایران شدنی نیست و درست در روزهای سخت نماینده ارشد کشور در میدان عمل است، حتی اگر عدهای برای حذفش از سیاست سنگ تمام بگذارند.