روند مذاکرات ایران و آمریکا

وقتی مذاکرات هم آغاز شد همه از ضعف و تنها راه چاره ایران خبر می دادند. در صورتی این تحلیل فقط یک طرف ماجراست آمریکا نیز به این مذاکرات نیاز داشتند و ترامپ نیز با مدل لیبی که نتانیاهو مطرح کرده بود مخالفت کرد. او میز را برای نتانیاهو به سمت جلو هل داد اما درنهایت بهش گفت به حرف من گوش بده و سکوت کن ، چهره ی نتانیاهو در این لحظه توجه رسانه ها را به خود جلب کرد.
محمدحسین واحدی؛ مذاکرات در حالی آغاز شد که گزارش ها حاکی از تجمع نیروهای آمریکایی و بمب افکن های راهبردی آمریکایی در جزیره دیگو گارسیا خبر می دادند. این جزیره یکی از پایگاه های استراتژیک آمریکا به دور از ایران و کشور منطقه است. به طوری کار ایران را برای حمله تلافی جویانه به منافع آمریکا دشوار می کند. با این حال به نظر می رسد این تجمع برای حملات سنگین به حوثی های یمن اعزام شده بودند.
وقتی مذاکرات هم آغاز شد همه از ضعف و تنها راه چاره ایران خبر می دادند. در صورتی این تحلیل فقط یک طرف ماجراست آمریکا نیز به این مذاکرات نیاز داشتند و ترامپ نیز با مدل لیبی که نتانیاهو مطرح کرده بود مخالفت کرد. او میز را برای نتانیاهو به سمت جلو هل داد اما درنهایت بهش گفت به حرف من گوش بده و سکوت کن ، چهره ی نتانیاهو در این لحظه توجه رسانه ها را به خود جلب کرد. مذاکرات اولیه در حالی آغاز شد که هیچ کس از متن نامه ترامپ مطلع نبود و انتظار می رفت آمریکا بحث قدرت موشکی را بر روی میز بگذارد.
اما خلاف انتظار همه ویتکاف این کار را انجام نداد فقط بحث مذاکرات معطوف به بحث میزان غنی سازی هسته ایران کرد. بعد اتمام دور اول دو طرف از روند پیشرفت مذاکرات اظهار خرسندی کردند و این اقدام را مثبت ارزیابی کردند. با در خواست دولت عمان این مذاکرات به سفارت عمان در رم پایتخت کشور ایتالیا انتقال پیدا کرد. آن هم کشوری که نه جز اروپا های استعماری مانند فرانسه و انگلستان شناخته نمی شود. این برای ایران و هم برای آمریکا نیز بسیار خوب بود. چرا که میان ترامپ و اروپا بر سر تعرفه ها جدایی افتاده و دولت ملونی با او رابطه بسیار خوبی دارد. ایران نیز از سایه کشورهای پر زور و با سابقه استعماری بیرون آمد. دو کشور تاکنون نشان داده اند از تنش ها دوری می جویند و خواستار مذاکره اند با این حال سایه لابی اسرائیل، افراد تندرو مانند روبیو و والتز، دموکرات های مخالف ترامپ خواستار لغو مذاکرات و ادامه تنش ها هستند.
اما ترامپ عزم خود را برای ایجاد یک مذاکره نشان داده است. چرا که او گفته است قصدی برای سفر به اسرائیل ندارم. چرا که ترامپ می خواهد کارنامه سیاسی خود را مثبت نشان دهد آن طور که همگان ادعا می کنند ترامپ یک جنگ طلب کامل نیست. او در واقع یک معامله گر در عرصه سیاسی است. سیاست نیز برای او به مانند وال استریت و بازار بورس می مانند. در ادامه مذاکرات فتی و پیچیده در عمان برگزار شد ابتدا خبر از اختلافات به میان بود که دکتر عراقچی این را تکذیب کرد. وی خاطر نشان کرد اینها همه شایعه هستند در هر مذاکره اختلافی وجود دارد و اگر اختلاف نباشد مذاکره شکل نمی گیرد. قبل از نشست فنی نیز ویتکاف نماینده ویژه ترامپ با پوتین دیدار کرد و درباره مذاکرات پیش رو از قبل گفت و گو کرده بودند. آن طور که به نظر می رسد در مذاکرات اخیر تروئیکای اروپا و آژانس انرژی اتمی جایی ندارند و سعی دارند خود را به زور تاثیر گذار جلوه دهند. اما تاکنون موفقیت چندانی نداشتند
چرا که ترامپ نسبت به آنها بی توجه است. ترامپ دوست دارد خود را موفق و بی نیاز هر شخص و یا نهادی نشان دهد. به طوری که در سیاست خارجی او مانند تعرفه ها ، نزدیکی به روسیه ، مسئله پاناما گرینلند و غزه نیز مشهود است. ترامپ معمولا قبل از هر دور مذاکرات برای اینکه سطح تنش را برای امتیاز گیری بالا ببرد یک چیز سخت را مطرح می کند. مانند صحبت چند روز پیش او که گفت:هدف من نابودی تمام برنامه هسته ای ایران است. اما با این حال مذاکرات را رد نکرد اما دوباره امروز بحث خلیج عربی را مطرح کرده تا بتواند به قول خودش از عرب های گاو شیرده پول خوبی بگیرد بی شک او یک تاجر است. او می داند که خلیج فارس نقطه اتحاد تمام ایرانی هاست و حتی مخالفان نظام نیز حاضر به دادن این امتیاز به عرب ها نمی شوند.