معترضان مصری برای راهپیمایی بزرگ روز جمعه آماده میشوند
ایام نامبارک در انتظار "مبارک"


فرارو - اعتراضهای مردمی در مصر در حالی وارد سومین روز خود شده است که فراخوانها برای راهپیمایی بزرگ روز جمعه همچنان ادامه دارد. همچنین در خبری دیگر خانواده محمد البرادعی رئیس پیشین آژانس انرژی اتمی و یکی از تاثیرگذارترین منتقدان دولت مصر، از بازگشت وی به کشور در روز پنچ شنبه دادهاند.
علی البرادعی برادر این دیپلمات سابق مصری گفت که وی پنجشنبه شب از وین بازخواهد گشت. به نظر میرسد با ورود البرادعی به مصر تحولات در این کشور وارد فاز جدیدی شود.
به گزار ش فرارو طی بروز سه روز نا آرامی در مصر، دولت این کشور اقدام به سرکوب معترضان کرده و صدها تن را بازداشت کرده است. منابع خبری گزارش میدهد که 6 تن نیز در پی برپایی این اعتراضات کشته شدهاند.
در همین باره وزرات کشور مصر گفته که با هرگونه تجمع برخورد خواهد شد. در بیانیه این وزرات خانه آمده است؛ با افرادی که در اعتراض به حکومت به خیابان ها بیایند، برخورد خواهد شد.
همچنین مخالفان میگویند که دولت به منظور جلو گیری و اخلال در اطلاع رسانی، دسترسی به شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر را مسدود کرده است.
از سویی دیگر گفته میشود که بیش از ده تن خبرنگار نیز در ناآرامیهای مصر توسط نیروهای پلیس دستگیر شدهاند. به گزارش خبرگزاریها پلیس، ساختمان انجمن صنفی روزنامهنگاران را به محاصره درآورده و صدها روزنامهنگار را در آن زندانی کرده است.
یک خبرنگار خارجی پس از آنکه از دست نیروهای پلیس فرار کرد، گفت که مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.
در همین حال احمد نظیف نخست وزیر مصر اعلام کرده که نیروهای امنیتی دست به تحرکات سریعی برای حفظ امنیت عمومی خواهند زد. وی همچنین خطاب به مردم گفته است؛ راههایی قانونی برای اعتراض وجود دارد و نیازی به تظاهرات و آسیب زدن به اموال عمومی نیست.
از سوی دیگر در دومین روز از برپایی تجمعات اعتراضی، حزب حاکم مصر با صدور بیانیهای اعلام کرده که متوجه خواسته جوانان شده است. در این بیانیه از معترضان خواسته شده تا به خشونت متوسل نشوند. همچنین در این بیانه آمده که دولت به حق شهروندان برای ابراز نظر و خواستههایشان احترام میگذارد.
با این وجود به نظر نمیرسد که صدور این بیانیه دلجویانه مردم را از شرکت در راه پیمایی بزرگ روز جمعه منصرف کند.
در همین حال عبدالجلیل مصطفی دبیر «جمعیت ملی برای تغییر» ضمن اعلام حمایت از اعتراضات مردمی، چهار خواسته اپوزیسیون را مطرح کرد.
وی خطاب به حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر گفت به صورت آشکار اعلام کند که خود و فرزندش جمال مبارک، در انتخابات آتی ریاست جمهوری نامزد نخواهند شد.
همچنین مصطفی خواسته است که دو مجلس ملی و مردمی که به گفته او با انتخاباتی دروغین و تقلبی سرشار تشکیل شدهاند، منحل اعلام شوند.
در ضمن اپوزیسیون خواستار پایان سی سال شرایط اضطرار و تشکیل "دولت نجات ملی" برای کنترل بحران شده است.
ایام نامبارک در انتظار "مبارک"
با این اوصاف به نظر میرسد که ایام سختی در انتظار دولت حسنی مبارک است چرا که به گفته کارشناسان اعتراضات فعلی از زمان به قدرت رسیدن مبارک در سال 1981 تا کنون بی سابقه بوده است. اعتراضاتی که توانسته همسر و پسر کوچک مبارک را راهی لندن کند.
منابع خبری در حالی خبر از فرار سوزان و جمال مبارک به لندن میدهند که به نظر میرسد اعتراضات مردمی شاید بتواند که حسنی مبارک را نیز از مصر فراری دهد.
اگر چنین چیزی به وقوع بپیونند باید گفت که دست تقدیر سرنوشتی مشابه همتای تونسی مبارک یعنی زین العادبدین بن علی را برای او رقم زده است.
چندی پیش با خود سوزی جوانی 26 ساله در تونس اعتراضات مردمی علیه حکومت بن علی پاگرفت و طولی نکشید که بن علی را مجبور به فرار از کشور کرد.
حال به عقیده کارشناسان مشابه آنچه در تونس رخ داد در مصر در حال شکل گیری است.
مشکلاتی نظیر رشد بالای بیکاری، ساختار سیاسی فرسوده، حکومتهای دیکتاتوری چندین دههای و ... دامن گیر هر دو این کشورهای شمال آفریقا است.
همین مشابهتها است که وزیران خارجه آمریکا و انگلیس را بر آن داشته تا به مبارک توصیه کنند که از سرنوشت تونس درس عبرت بگیرد.
با این وجود برخی تحلیلگران بر این باورند که چنانچه بن علی نتوانست بر موج بر آمده از انقلاب فایق آید، مبارک نیز نخواهد توانست اعتراضات مردمی را با وجود گروههای مخالف قدرتمند کنترل کند. آیا در ادامه اعتراضات مبارک نیز مانند همسر و فرزندش راهی خارج از کشور خواهد شد؟