حشمت الله فلاحت پیشه "پیام لغو تحریمهای انگلیس علیه ایران" را تحلیل میکند
سینگالهای ضعیف؟!
فرارو - یک کارشناس مسائل بین الملل درباره لغو بخشی از تحریم های انگلیس علیه ایران با بیان اینکه ایران به هرگونه رفتار کشورهای خارجی باید پاسخ هم وزنی بدهد گفت: اگر چه باید این رفتار انگلیس از سوی دستگاه دیپلماسی مثبت ارزیابی شود اما باید این پیغام هم منتقل شود که مجموعه رفتارهای انگلیس هنوز به حدی جدی و قوی نیست که در ایران طرفداران تعدیل روابط با غرب بتوانند از آن برای پاسخ به تئوری توطئه استفاده کنند.
فرارو - یک کارشناس مسائل بین الملل درباره لغو بخشی از تحریم های انگلیس علیه ایران با بیان اینکه ایران به هرگونه رفتار کشورهای خارجی باید پاسخ هم وزنی بدهد گفت: اگر چه باید این رفتار انگلیس از سوی دستگاه دیپلماسی مثبت ارزیابی شود اما باید این پیغام هم منتقل شود که مجموعه رفتارهای انگلیس هنوز به حدی جدی و قوی نیست که در ایران طرفداران تعدیل روابط با غرب بتوانند از آن برای پاسخ به تئوری توطئه استفاده کنند.
حشمت الله فلاحت پیشه در گفتگو با فرارو ضمن بیان این مطلب با اشاره به رفع بخشی از تحریم ها علیه ایران توسط دولت انگلیس با بیان اینکه انگلیسی ها به طور معمول در رابطه با ایران همواره یک نوع سیاست دوگانه را پیش گرفته اند گفت: انگلیسی ها از یک سو در شرایط خاص سعی کرده اند که مانع قدرت یابی ایران در منطقه باشند و از سوی دیگر مانع از پاره شدن ریسمان روابط دو کشور شده اند.
وی افزود: به معنای دیگر انگلیس تحت هر شرایطی تلاش کرده است که روابط خود با ایران را ولو در پایین ترین سطح ممکن حفظ کند و مانع از قطع کامل روابط دو کشور شود. از این رو نتیجه این سیاست هم منجر به شکل گیری راهبری در حوزه گرفتار و رفتار از سوی انگلیس در قبال ایران شده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بر پایه همین سیاست هم شاهد بودیم بعد از اینکه دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، مواضعی را علیه جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیان کرده بود، لغو بخشی از تحریم های اعمالی علیه ایران در راستای سیاست تبلیغی این کشور در دستور کار قرار می گیرد.
فلاحت پیشه با بیان اینکه مواضع دیوید کامرون در مجمع عمومی سازمان ملل درباره ایران در شرایطی بیان شد که جریان تعدیل روابط با ایران در انگلیس قدرت بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است گفت: جک استراو و بخشی از نمایندگان پارلمان انگلیس و حوزه عمومی و رسانه ای در این این کشور معتقدند که انگلیس باید در شرایط کنونی برای تحکیم روابط با ایران اقدامات بیشتری را داشته باشد.
وی افزود: فشار این جریان می تواند از یک سو عاملی در انجام تعدیل تحریم ها توسط دولت انگلیس و از سوی دیگر نشانه ای از تقویت جریان معتقد به بهبود روابط با ایران ارزیابی کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه ایران به هرگونه رفتار کشورهای خارجی باید پاسخ هم وزنی بدهد گفت: اگر چه باید این رفتار انگلیس از سوی دستگاه دیپلماسی مثبت ارزیابی شود اما باید این پیغام هم منتقل شود که مجموعه رفتارهای انگلیس هنوز به حدی جدی و قوی نیست که در ایران طرفداران تعدیل روابط با غرب بتوانند از آن برای پاسخ به تئوری توطئه استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه اصل حاکم بر رفتارهای دولت انگلیس در راستای بهبود روابط با ایران جدی به نظر نمی رسد گفت: معیار سنجش جدیت انگلیسی ها در تعدیل روابط با ایران پاسخ به انتظارها امکان پذیر خواهد بود گفت: مهمترین انتظاری که ایران می تواند از دولت انگلیس در حال حاضر داشته باشد تعدیل مواضع این کشور در مذاکرات هسته ای است.
این استاد دانشگاه افزود: در ادامه مذاکرات جامع هسته ای ایران و گروه 1+5 دولت انگلیس می تواند مانع سازی در مسیر دستیابی به توافق جامع و نهایی که رفع کامل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد و همچنین تحریم های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا بخشی از آن محسوب می شود پایان دهد.
وی ادامه داد: همچنین در جهت دستیابی به توافق و کمک به ایجاد اجماع در میان سایر کشورهای عضو گروه 1+5 با هدف رسیدن به توافق جامع و نهایی نقش مثبتی ایفا کند.
فلاحت پیشه تصریح کرد: به رسمیت شناختن جایگاه و قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران یکی دیگر از انتظاراتی که است جمهوری اسلامی ایران از انگلیس دارد و پاسخ به آن می تواند جدیت آنها در تعدیل مواضع در قبال ایران را نشان دهد.
وی ادامه داد: انگلیس بیش از هر کشور دیگری به واسطه روابط و همچنین نفوذ در منطقه نسبت به قدرت و جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران وافق است و می داند به خصوص در برهه کنونی دفع خطر داعش بدون ایران امکان پذیر نیست. از این رو کافی است که این کشور هم جایگاه و قدرت منطقه ای ایران را به رسیمت بشناسد.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: بر این اساس در صورت پاسخ به انتظارها می توان نسبت به جدیت انگلیسی ها برای تعدیل روابط با ایران امیدوار بود و آن را یک رویه ارزیابی کرد در غیر این صورت رفع تنها بخشی از تحریم ها صرفا در جنبه نمایشی دارد.
فلاحت پیشه درباره اهداف جنبه نمایشی رفع تحریم ها گفت: پیش از سخنان دیوید کامرون در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، وزرای خارجه دو کشور گام های بلندی را برای بهبود روابط و بازگشایی سفارتخانه های تعطیل شده در دو کشور در دستور کار قرار داد بودند که این سخنان تا حدودی این گام ها را لرزان و تلاش های گذشته را بی اثر کرده بود.
وی در خاتمه گفت: بر این اساس می توان گفت اگر انگلیس اهداف بلند مدتی در قبال جمهوری اسلامی ایران نداشته باشد لغو برخی تحریم ها علیه ایران صرفا در راستای حفظ فضای حاکم میان دو کشور به منظور حرکت در مسیر بهبود روابط بوده است.