ترنج موبایل
کد خبر: ۱۶۷۴۰۰

(تصاویر) بازنویسی متن استوانه کوروش

(تصاویر) بازنویسی متن استوانه کوروش
تبلیغات
تبلیغات

مطلب زیر را آقای "سهیل دلشاد" برای فرارو ارسال کرده است

متن باز نویسی شده حاصل شش ماه پژوهش و بررسی کارهای پژوهشگران معتبر بین المللی و تهیه چندین نسخه رونوشت جهت به دست آوردن بهترین و نزدیک ترین شکل نوشتاری به متن اصلی استوانه، است.

متن بازنویسی شده کاملاً منطبق با نوشته های مشخص و برابر با متن اصلی بوده و حتی در روند بازنویسی رعایت دقیق بخشهای شکسته شده متن اصلی لحاظ گردیده است.

این متن بازنویسی شده از چند لحاظ اهمیت دارد:
نخست: این متن بعد از 2552 سال از ورود سپاهاین کوروش به بابل و نوشتن فرمان کوروش دوباره با رعایت همان اوصل نگارشی و زبانی نوشته شده.

دوم: متن بازنویسی شده برای پژوهشگران در زمینه تاریخ و زبان و فرهنگ بین النهرین باستان و هخامنشیان، به دلیل شکل و اندازه نوشتاری این اثر، اهمیت دارد چرا که این پژوهشگران اگر با زبان و خط بابلی آشنا باشند به راحتی می توانند از این متن جهت تحقیق و حتی تدریس استفاده نمایند.

سوم: متون بازنویسی شده از آنجاییکه در ابعاد بسیار بزرگ (در واقع بر بزرگترین لوح گِلی دنیا که حاوی خط میخی است) تهیه شده است قابلیت نصب در اماکن مختلف تاریخی، گردشگری و فرهنگی جهت بازدید علاقمندان به تاریخ و فرهنگ ایران زمین و آشنایی نزدیک با شیوه نگارش و نشانه های مندرج بر روی متن اصلی استوانه، را دارند.

چهارم: با توجه به اینکه متن اصلی استوانه فرمان کوروش در ایران وجود ندارد و قالبهای بی کیفیت و بعضاً غیر صحیح از استوانه فرمان کوروش قالب اصلی تمامی استوانه های حاضر در بازار ایران هستند، این استوانه ها که به صورت هدیه بین علاقمندان رد و بدل میشوند تنها شکل استوانه را دارند و دیگر اثری از متن اصلی صحیح نگارش شده بر روی آن هدایای نمادین نیست در صورتیکه متن نوشته شده برای ایرانیان و جهانیان مهم به حساب می آید و نه شکل یک استوانه! با این اوصاف وجود نسخه های بازنویسی شده با نشانه های واضح و با شیوه نگارش علمی یکی از ضروریت های بازار فرهنگی ایران است.

استوانه فرمان کوروش
استوانه کوروش استوانه ای گِلین حاوی یک کتیبه سی و پنج سطری به زبان اَکَدی (زبان بابلی) است که در پای یک بنا توسط هرمزد رسام در طول کاووش های باستانشناسی معبد مردوک در بابل در سال 1879 کشف گردید. قطعه دوم که حاوی سطور 36 تا 45 بود، در مجموعه بابِلی دانشگاه یِیل توسط پروفسور بِرگر شناسایی گردید. بنابراین تمامی متن کتیبه حاوی 45 سطر است که سه سطر نخست آن تقریباً به طور کامل از بین رفته و انتهای کتیبه هم ناقص می باشد.

متن استوانه حاوی گزارش فتح بابل توسط کوروش بزرگ در سال 539 پیش از میلاد مسیح است که با گزارشی از مردوک خدای بابلی در مورد جرایم نَبونَئید آخرین شاه کلدانی، آغاز می گردد (سطور 4-8). سپس متن با گزارشی از جستجوی مردوک برای یافتن یک شاه درستکردار، انتخاب کوروش برای فرمانروایی جهان، و اراده او بر سقوط بدون جنگ شهر بابل ادامه می یابد (سطور 9-19).

در بخش بعدی خود کوروش بعنوان شخصیت متکلم ادامه می دهد و با عنوان کردن القاب و نسب خود (سطور 20-22)، اعلام می کند که وی صلح و آرامش این سرزمین را تضمین نموده است (سطور 22-26)، بخاطر برکتی که از مردوک به وی و فرزندش کمبوجیه رسیده است (سطور 26-30).

او در این متن بازسازی آئیین دینی که در طول سلطنت نبونئید نادیده گرفته شده بود، و اجازه بازگشت مردمان تبعید شده به سرزمین مادری خود، را توصیف می نماید (سطور 30-36). در پایان متن، شاه فرمان بازسازی دیوارهای تدافعی شهر بابل را ذکر می کند (سطور 36-43) و می گوید که او در طول کار بازسازی، کتیبه ای از آشور بانیپال (شاه آشوری) را ملاحظه می کند (سطور 43-45).

روند کار بازنویسی متن استوانه فرمان کوروش
برای باز نویسی این متن از منابع فارسی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی استفاده شده است. در کنار استفاده از منابع معتبر، نگارنده با مشاوره علمی اساتید معتبر حوزه زبانهای باستانی بین النهرین توانست این کار را آغاز نموده و با نظرات کارشناسی ایشان به پایان برساند.

پس از اتمام نگارش نسخه نهایی متن استوانه بر روی کاغذ در مرحله بعد به نگارش نسخه نخستین متن استوانه بر روی لوح گلی به اندازه 66 سانتی متر در 64 سانتی متر پرداخته شد.

از آنجاییکه سطور متن اصلی به اندازه حدود 22 سانتی متر بوده و حجم بالای نشانه های مندرج در این سطور باعث به هم چسبیدگی نشانه ها شده بود تصمیم نگارنده بر این شد که اندازه سطور را بیشتر کرده و در نتیجه از بهم فشردگی متن بازنویسی شده جلوگیری نماید.

سرانجام پس از شش ماه مطالعه و پژوهش متن استوانه فرمان کوروش بعد از گذشت حدود 2552 سال از ورود پیروزمندانه کوروش به بابل (در سال 539 پیش از میلاد مسیح) و کتابت فرمان وی بر روی الواح و استوانه های گِلی، بازنویسی گردید. این کار بر روی بزرگترین لوح گِلی (تابلت) حاوی خط میخی در دنیا انجام شده است. تصاویر آن را در ادامه می‌بینیم:






تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۸ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات