آبادانی ها آب دریا می نوشند؟ ماجرای شوری بالای آب در این شهر

«اروندرود در مرز ایران و عراق قرار دارد و آبادان دقیقا بین دو رودخانه بهمنشیر و اروند رود واقع شده است. به دلیل اینکه شوری آب اروند رو بسیار بالاست، شهروندان آبادان هیچ بهرهای از آب این رودخانه نمیبرند. در حال حاضر تنها شاهرگ حیاتی آبادان و خرمشهر همین رودخانه بهمنشیر است و آب این رودخانه همه نیاز شرب، صنعت و کشاورزی آبادان و خرمشهر را تامین میکند.»
افزایش شوری آب رودخانه بهمن شیر در ۲ ماه گذشته به دلیل کاهش آبدهی، برداشت نیشکر و شلتوک و سایر انشعابهای بالا دست به شدت افزایش یافته و این وضعیت علاوه بر تاثیر بر آب آشامیدنی آبادان موجب صدمه دیدن بخش کشاورزی این شهرستان شده است.
به گزارش همشهری آنلاین، یک فعال محیط زیست آبادان در این باره میگوید: «بحران پیشروی آب شور طی سه دهه اخیر بیشتر حاکی از سیاستگذاری حکمرانی منابع آب کشور است. سدسازیهای بیرویه، پروژههای غیرکارشناسی انتقال آب از رودخانه کارون و بارگذاری بیش از حد در کارون موجب شده است تا حقابه بهمنشیر در انتهای رودخانه کارون تامین نشود. در این شرایط، متاسفانه پیشروی آب شور خلیج فارس خسارات بسیاری به بار آورده است.»
عباس ربیحاوی ادامه میدهد: «اروندرود در مرز ایران و عراق قرار دارد و آبادان دقیقا بین دو رودخانه بهمنشیر و اروند رود واقع شده است. به دلیل اینکه شوری آب اروند رو بسیار بالاست، شهروندان آبادان هیچ بهرهای از آب این رودخانه نمیبرند. در حال حاضر تنها شاهرگ حیاتی آبادان و خرمشهر همین رودخانه بهمنشیر است و آب این رودخانه همه نیاز شرب، صنعت و کشاورزی آبادان و خرمشهر را تامین میکند.»
به تازگی خبر رسیده است که به دنبال افزایش سهمیه آب غدیر از ۱۲۰۰ به ۱۴۰۰ متر مکعب بر ثانیه و رهاسازی آب پشت سدها، میزان شوری و سختی آب در رودخانه بهمنشیر و به تبع آن آب در آبادان کاهش یافته است.
به گفته مدیر آبفای منطقه آبادان، با تمهیدات اتخاذ شده، هماکنون میزان سختی و شوری آب شهر آبادان به حدود ۱۹۰۰ تا ۲ هزار میکروموس بر سانتی متر کاهش یافته است.
ابومهدی، یکی از اهالی شهر آبادان درباره وضعیت آب به همشهری میگوید: «آب آبادان همیشه شور بوده و این شرایط طبیعی است. هیچ وقت آب شهری ما شیرین نبوده و آب شرب را به طور جداگانه خریداری میکنیم. البته گاهی شوری آب بیشتر میشود و گاهی هم کمتر.»
او عنوان میکند: «آب شور بیشتر برای استحمام و شست و شوی ظرف و لباس استفاده میشود. برای استفاده از آب شرب یا باید دستگاه تصفیه آب داشته باشیم یا اینکه آب تصفیه شده خریداری کنیم.»
ابومهدی تاکید میکند: «گاهی شوری آب به قدری زیاد میشود که مشکلاتی به وجود میآید. مثلا برای استحمام، آب بیشتری باید استفاده کنیم و یک جورهای مصرف آب هم بیشتر میشود. در روزهای اخیر شوری آب زیاد شده بود ولی الان از این شوری کم شده است و در حال حاضر شرایط عادی است.»
طرح غدیر و رودخانه بهمنشیر
آب آشامیدنی آبادان از ترکیب آب غدیر و آب رودخانه بهمنشیر تامین میشود. فعال محیط زیست آبادان در این رابطه توضیح میدهد: «طرح آبرسانی غدیر در سال ۱۳۹۷ اجرا شد و قرار شد آب شرب این دو شهر از سد کرخه که کیفیت بهتری دارد، تامین شود.
به دلیل ناپایداری طرح آبرسانی غدیر، این طرح جوابگوی نیازهای آب شرب آبادان و خرمشهر نبود. لذا در طول سال حداقل ۵۰ درصد از آب شرب مورد نیاز از رودخانه بهمنشیر تامین میشود. وقتی آب بهمنشیر شور شود، سبب ایجاد مشکلاتی در آب شرب آبادان و خرمشهر میشود. الان یک ماه است که آب شرب ما ۷ تا ۸ برابر حد مجاز شوری دارد.»
ربیحاوی اضافه میکند: «در بحث شوری آب بین هزار تا ۱۵۰۰ میکروموس بر سانتی متر داریم ولی متاسفانه در این مدت شوری ۷ هزار میکروموس بر سانتی متر هم داشته ایم.»
آبادان دارای ۸۵۰ کیلومتر شبکه آبرسانی است که از این میزان، ۳۰۰ کیلومتر نیاز به اصلاح دارد، ضمن اینکه احداث ۱۴۰ کیلومتر شبکه آبرسانی در این شهر ضروری به نظر میرسد.