فیلم زعفرانیه ۱۴ تیر؛ هنگامه قاضیانی، نازنین بیاتی و مهدی هاشمی در یک درام اجتماعی

فیلم سینمایی «زعفرانیه ۱۴ تیر» به کارگردانی سیدعلی هاشمی و با بازی چهرههایی چون مهدی هاشمی، نازنین بیاتی و هنگامه قاضیانی، از روز چهارشنبه ۱۸ تیر پس از حدود هفت سال بلاتکلیفی، سرانجام روی پرده سینما میرود.
فرارو- «زعفرانیه ۱۴ تیر» فیلمی از دل طبقه مرفه شهری است که با روایتی درونخانوادگی و پرتعلیق، بالاخره به پرده سینما رسیده است. این اثر که نخستین تجربه بلند سینمایی سیدعلی هاشمی در مقام کارگردان محسوب میشود، با ترکیبی از بازیگران شناختهشده مانند مهدی هاشمی، نازنین بیاتی، لیندا کیانی، مسعود رایگان و هنگامه قاضیانی ساخته شده است.
به گزارش فرارو، پس از گذشت بیش از هفت سال از زمان تولید، فیلم سینمایی «زعفرانیه ۱۴ تیر» به کارگردانی سیدعلی هاشمی و تهیهکنندگی سلیمان علیمحمد بالاخره از روز چهارشنبه ۱۸ تیر، به اکران عمومی میرسد. این فیلم که پیشتر با عناوینی مانند «بازی آخر» و «از این خبر خوشحال نیستی؟» شناخته میشد، حالا با رونمایی از پوستر رسمی، آماده حضور در سالنهای سینما شده است. در پوستر این فیلم تنها مهدی هاشمی و نازنین بیاتی حضور دارند که این مساله موجب شد هنگامه قاضیانی به عدم حضورش واکنش نشان دهد.
داستان «زعفرانیه ۱۴ تیر» چیست؟
«زعفرانیه ۱۴ تیر» فیلمی در ژانر درام اجتماعی است که داستان آن حول خانوادهای مرفه و صاحبنفوذ در تهران میگذرد. در این خانواده، دختر جوانی به نام ماهرخ پس از سفری دوماهه به ارمنستان بازمیگردد و با خود خبرهایی عجیب به خانه میآورد. روز تولد مادر خانواده، میمنت، که مصادف با ۱۴ تیر است، به روزی پر از چالش و کشمکش درون خانوادگی بدل میشود. در خلاصه رسمی فیلم آمده: «تو شروع کردی … اما من تمومش میکنم…» تنش میان شخصیتها، پرده از رازهایی در دل این خانواده برمیدارد که مخاطب را با ابعاد نادیده طبقه مرفه مواجه میکند.
بازیگران «زعفرانیه ۱۴ تیر» چه کسانی هستند؟
ترکیب بازیگران فیلم «زعفرانیه ۱۴ تیر» مجموعهای از چهرههای مطرح و شناختهشده از نسلهای مختلف سینمای ایران را در کنار هم قرار داده است؛ از مهدی هاشمی و مسعود رایگان، دو بازیگر باتجربه و خوشنام دهههای گذشته، تا هنگامه قاضیانی با کارنامهای پربار در ژانر درام اجتماعی، و بازیگرانی چون نازنین بیاتی، لیندا کیانی و علی قاسمی که به نسل تازهتر سینما تعلق دارند. حضور علیرضا قربانی بهعنوان خواننده ترانههای فیلم نیز به غنای هنری این اثر افزوده و نوید ترکیبی از تجربه، تازگی و ظرافت در اجراهای بازیگری و فضاسازی فیلم را میدهد.
پوستر بینالمللی فیلم زعفرانیه 14 تیر
هنگامه قاضیانی کجاست؟
در آستانه اکران عمومی فیلم سینمایی زعفرانیه ۱۴ تیر، غیبت چهره هنگامه قاضیانی بر روی پوستر رسمی فیلم مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که قاضیانی از جمله بازیگران اصلی فیلم است و نام او بهطور رسمی در فهرست بازیگران درج شده است. پوستر منتشرشده با طراحی روژان ایرجی، تنها تصاویر مهدی هاشمی و نازنین بیاتی را در خود جای داده و از نمایش تصویر قاضیانی خودداری شده است.
قاضیانی در سال 1402 نیز با انتشار یک استوری در حساب شخصی اینستاگرام خود، به موضوع حذف تصاویرش از پوسترها واکنش نشان داده بود. او گفته بود:«حذف عکس اتفاق مهمی نیست... به قول عزت الله خان انتظامی، استاد مهربانم، وقتی خالصانه و عاشقانه هنر و فرهنگ را نگهبان باشی ، هیچ چیزی مانع فراموشی نمیشود.»
به گزارش شرق، او در واکنش به عدم حضورش در پوستر فیلم «زعفرانیه 14 تیر» نیز نوشت: «عکسم از پوستر فیلم زعفرانیه ۱۴ تیر حذف شده. حتماً تبلیغات با چهره من ممنوع است!» هرچند این پیام بهطور مستقیم به دلیل حذف تصویر اشاره نمیکند، اما به نظر میرسد بهصورت تلویحی، از وجود محدودیتهایی در نمایش چهرهاش در تبلیغات سینمایی حکایت دارد. به همین خاطر برخی از رسانهها گمانهزنیهایی در مورد ممنوعالتصویر بودن وی کردهاند. شرق در این مورد نوشت:«پوستر زعفرانیه ۱۴ تیر در حالی در آستانه اکران این فیلم رونمایی شد که در طراحی آن از تصاویر مهدی هاشمی و نازنین بیاتی استفاده شده است. همین موضوع گمانهزنیها درباره ممنوعالتصویری هنگامه قاضیانی را افزایش داد.» با این حال، تاکنون هیچ موضعگیری رسمی از سوی سازمان سینمایی، وزارت ارشاد یا تیم تهیهکننده فیلم درباره علت حذف تصویر قاضیانی از پوستر منتشر نشده است.
از اکران جشنوارهای تا انتظار هفتساله
این فیلم نخستین تجربه کارگردانی سید علی هاشمی در سینماست و برای اولینبار در سال ۱۳۹۸ در بخش بازار جشنواره جهانی فیلم فجر به نمایش درآمد. اما با وجود حضور در جشنواره، فیلم موفق به اکران عمومی نشد و نزدیک به هفت سال در صف اکران باقی ماند.
کارگردان درباره نسخه نهایی فیلم گفته است: «فیلمنامه اولیه بسیار طولانی بود، اما نسخه کنونی با ۳۵ دقیقه حذف به ۱۰۰ دقیقه رسیده و دیگر نیازی به اصلاح بیشتر ندارد.»