فواید باورنکردنی گیاه دارویی «کاکوتی»

در فصل پاییز و زمستان همراه با سرد شدن هوا حساسیتهای فصلی و بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی افزایش مییابد. استفاده از دمنوشهای گیاهی برای درمان این بیماریها و پیشگیری از آنها بسیار موثر است. گیاه کاکوتی یکی از این گیاهان دارویی است که در این مطلب به شرح خواص آن میپردازیم.
فرارو- دمنوشهای گیاهی در فصل پاییز بیش از فصول دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. حساسیتهای فصلی و ابتلا به بیماریهای ویروسی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا در فصل پاییز شایع است. استفاده از دمنوشهای گرم گیاهی تاثیر قابل توجهی در درمان و پیشگیری از چنین بیماریهایی در این فصل دارد. ترکیبات دارویی و طبع گرم برخی از گیاهان دارویی میتواند از سردی طبع افراد در فصول پاییز و زمستان بکاهد و به روند بهبودی بیماری آنها سرعت ببخشد.
به گزارش فرارو، در این مطلب به یکی دیگر از گیاهان دارویی پرداختیم که ممکن است در فصل سرد پاییز و زمستان به آن نیاز داشته باشید. گیاه دارویی کاکوتی با طبع گرم و خشک خود گیاهی معطر است که خواص دارویی زیادی دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا با گیاه کاکوتی و خواص باورنکردنی آن آشنا شوید.
گیاهشناسی
مشخصات ظاهری

تاریخچه استفاده از گیاه کاکوتی
اسامی محلی گیاه کاکوتی
طبع و طعم کاکوتی
ترکیبات موجود در گیاه کاکوتی
کاربرد کاکوتی
خواص گیاه دارویی کاکوتی

بیشتر بیماریهای ویروسی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا با گلودرد و سرفه همراه هستند. سرفههای مداوم باعث خشکی گلو میشود و علائم آزاردهنده را تشدید میکند. در این موقع نوشیدن مایعات گرم میتواند تا حدی علائم را کاهش بدهد. پیشنهاد ما استفاده از دمنوش گیاه کاکوتی است. کاکوتی خاصیت خلطآور و ضد التهاب دارد؛ در نتیجه میتواند برای کاهش التهاب گلو و رفع سرفه موثر باشد.
گیاه کاکوتی در طب سنتی برای درمان مشکلات گوارشی ازجمله درد و ورم معده استفاده میشود. این گیاه خاصیت ضد میکروب دارد و مقوی معده است. برای درمان دلپیچه، اسهال و نفخ معده میتوانید کمی از پودر برگهای خشک کاکوتی را به عنوان طعم دهنده به ماست، دوغ و حتی انواع غذاها اضافه کنید. برای درمان اسهال توصیه میشود از عرق کاکوتی استفاده کنید. کاکوتی برای هضم بهتر غذا نیز مفید است. بهتر است دمنوش گیاه کاکوتی را پس از غذا بنوشید.
آزمایشات متعدد قدرت آنتیاکسیدانی بالای گیاه کاکوتی را تائید میکنند. آنتیاکسیدانهای موجود در ترکیبات این گیاه نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی ما دارند. این مواد رادیکالهای آزادی را که ناشی از مصرف انرژی است، از بدن پاک میکنند. اگر رادیکالهای آزاد در بدن باقی بمانند، میتوانند به جدار سلولها آسیب برسانند و موجب مرگ سلولی شوند. آنتیاکسیدانهای موجود در گیاه کاکوتی محیط بدن را از سموم ناشی از مصرف انرژی در سلولها پاک میکنند. همچنین ترکیبات آنتی اکسیدانی این گیاه دارویی خاصیت ضد توموری دارد و میتواند جلوی رشد برخی از تومورهای بدخیم و غدد سرطانی را بگیرد.

تحقیقات اخیر نشان دادند که عصاره هیدروالکلی گیاه کاکوتی سبب افزایش ترشح انسولین و سپس کاهش قند خون در موشهای دیابتی نوع ۱ شده است. این کاهش قند خون با افزایش تعداد سلولهای بتا در پانکراس پس از مصرف عصاره هیدروالکلی گیاه کاکوتی همراه بود. پس به نظر میرسد که گیاه کاکوتی علاوهبر خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی موجب کاهش قند خون نیز میشود. این آزمایش تاکنون به طور مستقیم روی انسان انجام نگرفته است. شاید گیاه کاکوتی تاثیر قابل قبولی در کاهش میزان قند خون افراد دیابتی داشته باشد.
یکی دیگر از فواید کاکوتی خاصیت قاعدهآوری طبیعی این گیاه است. در طب سنتی از گیاه کاکوتی برای تنظیم دوره قاعدگی و کاهش علائم آن استفاده میشود. خاصیت ضدالتهابی و ضد دردی گیاه به تسکین دردهای ناشی از دوران قاعدگی ازجمله کمر درد و درد زیر شکم کمک میکند. استفاده از عرق کاکوتی یا دمنوش این گیاه با مقداری نبات میتواند برای کاهش دردهای قاعدگی موثر باشد.
تحقیقات اخیر نشان دادند که گیاه کاکوتی دارای ترکیباتی است که میتواند از افسردگی جلوگیری کند و موجب آرامش اعصاب شود. ترکیباتی، چون لیتیوم و تریپتوفان در بافت گیاه کاکوتی وجود دارد که هر دو در بهبود خلق و خو نقش مهمی دارند. طبق گفته محققین اثرات ضد افسردگی گیاه کاکوتی به دلیل افزایش انتقال دهندههای عصبی سروتونژیک است. همچنین ترکیبات آروماتیک کاکوتی موجب کاهش عوارض تنشهای روانی، عصبی و اضطراب میشود.
گیاه کاکوتی سطح کلسترول خون را تنظیم میکند. برخی از تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که کاکوتی تاثیر بهسزایی در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید دارد. ممکن است وجود ترکیباتی مانند تیمول و کارواکرول موجب فعالیت آنزیمها برای سنتز کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد شوند.
فواید دیگر گیاه دارویی کاکوتی

• این گیاه دارویی خاصیت ضد میکروبی قوی دارد؛ درنتیجه میتواند برای رفع میکروب معده موثر باشد.
• ممکن است با آغشته کردن پنبه به دمنوش غلیظ کاکوتی و قرار دادن آن در حفره بینی خونریزی بینی قطع شود.
• از گذشته در طب سنتی گیاه کاکوتی را برای درمان مشکلات جنسی، ناباروری و ناتوانی جنسی موثر میدانستند.
• یکی دیگر از تاثیرات درمانی گیاه کاکوتی درمان اسهال است.
• کاکوتی میتواند برای درمان جوش و آکنه پوست صورت مفید باشد.
• میتوانید برای ضد عفونی کردن و خوشبو کردن دهان از جوشانده خنک کاکوتی استفاده کنید.
• برای رفع تب، گرفتگی بینی و سردردهای ناشی از سرماخوردگی از بخور کاکوتی بهره ببرید.
• در طب سنتی از کاکوتی به عنوان گیاهی ضد بلغم نام میبرند. برای رفع بلغم میتوانید از دمنوش کاکوتی استفاده کنید.
عوارض مصرف بیش از حد گیاه کاکوتی و فرآوردههای آن

• مصرف کاکوتی در دوره بارداری بر جذب آهن بدن تاثیر منفی میگذارد.
• مصرف بیش از حد فرآوردههای کاکوتی در بلند مدت ممکن است موجب ابتلا به فشار خون بالا شود.
• برخی از افراد ممکن است با مصرف این گیاه دچار علائمی آزار دهنده شوند که منشا آن حساسیت با کاکوتی است.