بورس چشمانتظار سرمایههای جدید

محمدرضا شهیدیتبار، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان تلویزیون معتقد است حتی اگر قانون مالیات از خودرو و مسکن وضع شود و مردم هم به فرض قصد کنند وارد بازار سرمایه شود، بازار فعلی کشش نخواهد داشت.
به گزارش دنیای اقتصاد، تهیهکنندگان این طرح معتقدند اعمال این مالیات موجب خواهد شد انگیزه سوداگری در بازارهای دارایی کاهش یافته و در نتیجه منجر به جلوگیری از افزایش قیمت نامتعارف در این بازارها خواهد شد.
روایت مجلس از اثر قانون مالیات بر مسکن و خودرو بر بورس
«متوقف کردن سوداگری در بازارهای مختلف و هدایت سرمایه به سمت تولید و بورس اهداف طرح مالیات برعایدی سرمایه است»؛ این را مهدیطغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس میگوید. او در توضیح اهداف طرح مالیات بر عایدی سرمایه به «دنیایاقتصاد» میگوید: «نیت ما جلوگیری از سوداگری بهخصوص در بازار خودرو و مسکن است، چون این عرصهها با معیشت مردم در ارتباط بوده و جزو نیازهای ضروری آنان است که باید سوداگری از آن رخت ببندد.
بورس کشش ورود سرمایه از بازارهای دیگر را ندارد
محمدرضا شهیدیتبار، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان تلویزیون معتقد است حتی اگر قانون مالیات از خودرو و مسکن وضع شود و مردم هم به فرض قصد کنند وارد بازار سرمایه شود، بازار فعلی کشش نخواهد داشت.
او در ادامه فرضیه سرازیر شدن سرمایه به بورس با وضع مالیات بر مسکن، خودرو، طلا و ارز را رد میکند و میگوید: «بازار سرمایه مشکلی به نام نقدینگی و استقبال مردم ندارد. حتی بخشی از دلیل بالا رفتن لجامگسیخته شاخص، کم بودن عرضه سهام است یعنی عرضه سهام با میزان تقاضا تناسبی ندارد، بنابراین سطح تقاضا نیاز به تحریک ندارد.»
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان تلویزیون ایران با بیان اینکه «اکنون در سطح عرضه شرکتها کمبود وجود دارد» میگوید: «در همین یکی دو سال اخیر چند میلیون نفر به تعداد دارندگان کدبورسی اضافه شدهاند و متقاضی سهام هستند، اما عرضه سهام به میزان کافی نیست. برای همین است شاخص کل بهصورت غیرمنطقی بالا میرود؛ بنابراین حتی اگر فرض بگیریم قانون مالیات از خودرو و مسکن وضع شود و به فرض هم مردم دارایی خود را بفروشند و بخواهند وارد بازار سرمایه کنند، بازار سرمایه با حجم و عمق کم، کشش ورود این سرمایه را ندارد و بازار به سمت حبابی شدن بیشتر حرکت میکند؛ بنابراین با این وضع هدایت سرمایه از بازارهای موازی به بورس مزیتی نخواهد داشت.»
طرح مالیات بر عایدی سرمایه کمکی به بورس نمیکند
مهدی عقدایی، معاون اسبق واگذاری سازمان خصوصیسازی مانند شهیدیتبار منکر اثر مثبت وضع مالیات بر مسکن، خودرو، ارز و طلا بر بازار سرمایه میشود میگوید: «وضع این قانون تاثیر منفی بر اقتصاد کشور میگذارد نه مثبت. چون حجم نقدینگی به سمت دیگری میرود.
اما واگر اثر مثبت وضع مالیات بر مسکن و خودرو بر بورس
محمد قیومی که کارشناس بازار سرمایه است مانند رئیس سابق هیاتمدیره بورس کالای ایران و معاون اسبق واگذاری سازمان خصوصیسازی صددرصد منکر تاثیر قانون وضع مالیات بر عایدی سرمایه بر بورس نمیشود، اما برای آن شرطوشروط قائل است. به گفته او اثرگذاری قانون وضع مالیات بر مسکن، خودرو، ارز و طلا بر بازار سرمایه در صورتی مثبت خواهد بود که قانون طوری وضع شود که هرکس تنها بتواند یک مسکن یا یک خودرو داشته باشد. در این صورت سرمایه مردم به بورس سرازیر خواهد شد.
قیومی توضیح میدهد: «وضع مالیات بر مسکن، خودرو، ارز و طلا به خودیخود باعث نمیشود مردم سرمایهشان را از این بازارها خارج و وارد بورس کنند، چون کسی که در مسکن سرمایهگذاری میکند حتی اگر قرار باشد مالیات دهد، ترجیح میدهد سرمایهاش در این بازار بماند، چون سودی که در این بازار میکند برایش ارزشمندتر است. در نهایت برای ملک ۳۰ میلیاردیاش ۵ میلیارد مالیات میدهد و مشکلی هم برایش بهوجود نمیآید.»