روغن سوزی موتور خودرو چرا و چگونه رخ میدهد؟

روغن سوزی یکی از دلایل کاهش سطح روغن موتور و یا کثیفی آن به شمار میرود. محفظههای سیلندر محل سوزانده شدن مخلوط سوخت و هوا هستند و مطلقا نباید مایع خنک کننده یا روغن به درون این محفظهها راه یابد.

روغن سوزی چیست؟
اصطکاک نابجا همواره از مهمترین و اساسیترین عوامل مخرب دستگاههای مکانیکی به شمار رفته است و در صورتی که به موقع و به میزان مناسب دفع نشود، وسایل مکانیکی نظیر پیشرانههای احتراقی در اسرع وقت آسیب دیده و از رده خارج خواهند شد.
مهندسین به منظور رفع سوءاثر نیروی اصطکاک مزاحم در پیشرانه خودروها، از فرآوردههای نفتی-روغنی بهره گرفتهاند. بر این اساس مایع روانکار به وسیله فشار ناشی از اویل پمپ از درون ظرف روغن (کارتر روغن) به سمت منافذ و مجاری بخشهایی از موتور همچون: یاتاقانها، شاتونها و میل لنگ که نیاز به روانکاری دائم دارند، ارسال میشود.
حال اگر به هر دلیل سطح روغن پیشرانه بیش از حد کاهش یابد و یا مایع روانکار از کیفیت و پاکیزگی کافی برخوردار نباشد، این امکان وجود دارد که مجددا میزان اصطکاک بین سطوح حساس پیشرانه مانند: میل لنگ و یاتاقانها افزایش یابد و در نهایت به خرابی موتور خودرو منجر شود.
روغن سوزی یکی از دلایل کاهش سطح روغن موتور و یا کثیفی آن به شمار میرود. محفظههای سیلندر محل سوزانده شدن مخلوط سوخت و هوا هستند و مطلقا نباید مایع خنک کننده یا روغن به درون این محفظهها راه یابد. اگر روغن به هر دلیلی به درون محفظه احتراق سیلندر رسوخ کرده و همراه با مخلوط سوخت و هوا شروع به سوختن کند، باید گفت که پیشرانه به عیب روغن سوزی مبتلا شده است.
دلایل روغن سوزی کدامند؟

بارزترین علائم روغن سوزی خودرو کدامند؟
راههای رفع روغن سوزی چیست؟
به هر روی، اگر خروج دود آبی رنگ از اگزوز صرفا در زمان سرد بودن موتور و اوایل شروع به کار آن مشاهده شود و پس از رسیدن دمای پیشرانه به حالت معمول برطرف گردد، به احتمال بسیار زیاد روغن سوزی از ناحیه لاستیک ساق سوپاپها (کاسه نمد گیت سوپاپ) رخ داده است. در این حالت میتوان با دمونتاژ سرسیلندر و تعویض کاسه نمدها این مشکل را با صرف هزینه نسبتا کمتر برطرف ساخت.

در حالت دوم اگر انتشار دود آبی رنگ به صورت دائمی باشد، بنابراین بروز عیب در رینگ و پیستونها بسیار محتمل خواهد بود. در چنین شرایطی بایست مجموعه رینگ و پیستونها از روی موتور پیاده شده و با قطعات جدید جایگزین شوند. در نهایت اگر دیواره سیلندر دچار آسیب جدی شده باشد، لازم است موتور به طور کامل از روی اتاق پیاده شده و پس از دمونتاژ و شستشوی کامل قطعات، بلوک سیلندر جهت رفع عیب به کارگاه تراشکاری ارسال شود. در این حالت هزینه تعمیرات بسیار بیشتر از موارد قبل خواهد بود.
در پایان توصیه میشود جهت جلوگیری از بروز نقص روغن سوزی در پیشرانه خودرو، روغن موتور در فواصل زمانی استاندارد و یا حتی پیش از اتمام دورههای استاندارد تعویض شود تا همواره روغن تمیز و با کیفیت درون موتور خودرو وجود داشته باشد. در این حالت احتمال بروز عیب روغن سوزی در موتور خودرو به حداقل خواهد رسید.