سد آققلا، عامل تخریبهای سیل این شهر!

احداث سد، سبب کاهش جریان طبیعی آب و در نتیجه کمتر شدن عمق مسیر رود به علت کاهش سرعت آب و افزایش تهنشین شدن رسوبات میشود.

بحث مقابله با سیل یکی از عواملی است که معمولا در توجیه سدسازی از آن استفاده میگردد. در همین حادثه سیل اخیر در ایران نیز بلافاصله اظهاراتی از این نوع در رسانهها توسط بعضی از مسئولین ذیربط مطرح شد، به طور مثال مطرح گردید که سد شهید رجایی جلوی یک تراژدی غمبار انسانی را گرفت و یا اینکه سیل دورهای ۳۰۰ ساله دارد و با ساختن سد زیاد میتوان خطرات ناشی از آن را کاهش داد.
برخلاف این ادعاهای مطرح شده، اولین تصاویر ماهوارهای با قدرت تفکیک بالا از محدوده سیل در منطقه آققلا، تصویر ناقض این گزاره را که ساخت سد باعث کم شدن خطر سیل میشود ارائه میدهد. در این تصاویر که مربوط به تاریخ ۴ فروردین ماه ۱۳۹۸ است، به وضوح نقش مخرب سدسازی در تغییر رژیم جریان آب در حوزه بالادست و پاییندست سد درمنطقه آققلا مشاهده میشود.
به نظر میرسد مجموعه این عوامل سبب شده بر خلاف حوزه بالادست، مسیر رودخانه در حوزه پاییندست سد تحمل حجم آب ناشی از بارش زیاد باران را نداشته و در نتیجه در جایی در نزدیکی شهر آققلا بستر رود شکسته شده و سیل اتفاق افتاده است.
شاید با سادهسازی مسائل از منظر تئوری بتوان گفت: احداث سازههای بتنی مانند سدها و کانالهای انتقال آب و غیره، میتوانند در مدیریت آب و کنترل سیل نقش سازندهای ایفا کنند. اما در عمل وجود این سازهها و سایر دخالتهای بشری پیچیدگیهای مناطق جغرافیایی در حوزه پاییندست سدها را آن چنان بالا میبرد که میتواند به راحتی امنیت مناطق پاییندست را تحت تاثیر قرار داده و خطر زندگی در این حوزهها را افزایش دهد.