تحلیلگر تکنیکال بازار بورس در گفتکو با فرارو پاسخ داد
در بورس چه خبر است؟

«دلیل اول افزایش سودآوری شرکتهای صادرات محور و بورسی از تورم ارزی بود و دلیل دوم هم این بود که ارزش جایگزینی سرمایههای این شرکتها برخلاف شرکتهای وارد کننده مانند خودرو سازان، بالا رفته است. مجموع اینها موجب شد که جذابیت این بازار میان مردم افزایش پیدا کند و تعداد زیادی تمایل به سرمایه گذاری در این بخش داشته باشند. به همین دلیل میتوان گفت که حدود ۹۰ درصد شرکتهای بورسی با رشد قیمتی مواجه شدند.»

همین مسئله موجب شد که با باز شدن سقف رقابت در محصولات پتروشیمی در بورس کالا نمادهای پتروشیمی بیشترین تاثیر افزاینده را روی شاخصهای بازار سرمایه داشتند، به طوری که صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۵۳۳ واحد، پتروشیمی پارس ۲۸۵ واحد و گسترش نفت و گاز پارسیان ۲۲۷ واحد روی نماگرهای بورس تاثیر مثبت داشتند. اما سوال مهم این است که آیا این روند ادامه پیدا خواهد کرد؟
در همین خصوص حمید میرمعینی تحلیلگر تکنیکال بازار بورس طی گفتگو با فرارو اظهار کرد: «به دنبال تغییرات نرخ ارز و اثرگذاری رشد نرخ ارز بر روی قیمت کالاها و صادرات شرکتهای صادرات محور، بازار سرمایه هم مانند دیگر بازرهای موجود در کشور به این امر واکنش نشان داد. مردم به دلیل تغییرات در نرخ ارز و بالا رفتن قیمت کالاها ترجیح دادند که سرمایه خود را وارد بورس کنند. زیرا به دو دلیل شرکتهای حاضر در بورس تحت تاثیر این تغییرات قرار میگرفتند.»
وی ادامه داد: «دلیل اول افزایش سودآوری شرکتهای صادرات محور و بورسی از تورم ارزی بود و دلیل دوم هم این بود که ارزش جایگزینی سرمایههای این شرکتها برخلاف شرکتهای وارد کننده مانند خودرو سازان، بالا رفته است. مجموع اینها موجب شد که جذابیت این بازار میان مردم افزایش پیدا کند و تعداد زیادی تمایل به سرمایه گذاری در این بخش داشته باشند. به همین دلیل میتوان گفت که حدود ۹۰ درصد شرکتهای بورسی با رشد قیمتی مواجه شدند.»
او افزود: «البته همه اینها فارغ از ریسک سیاسی بود که همیشه بالای سر بازار سرمایه و به طور کلی اقتصاد ایران است. اما با همه این تفاسیر با وجود اینکه به نظر میرسد این روند رشد بسیار سریع بوده و برخی شرکتها تا بیش از صددرصد رشد سهامی داشتند و سود آوریشان نیز افزایش پیدا کرده است، حالا این روند رو به رشد متوقف خواهد شد. تا در آینده که ریسکهای بازار سرمایه و تهدیدهای ناشی از افزایش تحریمها و سایر مسائل شاخصهای اقتصادی کشورمان مجددا بر این بازار تاثیر بگذارد.»
این تحلیلگر تصریح کرد: «هر اندازه که به زمان آغاز تحریمهای دور دوم ایالات متحده نزدیک شویم، تاثیرات آن بر بازارهای مختلف از جمله بازار سرمایه بسیار زیاد میشود و اگر مذاکرات ایران و اروپا به جای مشخص و مثبتی نرسد وضعیت بازار سرمایه نیز متلاطم خواهد شد و ما دوباره شاهد ریزش خواهیم بود و یک اصلاح قیمت نزولی در این بازار رخ خواهد داد؛ بنابراین بهتر است افراد و سرمایهگذارانی که قصد دارند الان وارد بازار سرمایه شوند، اینها را در نظر داشته باشند که بازار الان در نقطه اوج است و با توجه به برآورد اطلاعات، بهتر است محافظه کارانهتر عمل کنند و تحت تاثیر سبز بودن شاخصها قرار نگیرند.»
او افزود: «چراکه ممکن است این دوره اصلاحیه هم روند نزولی داشته باشد وهم اینکه موجب شود مدت زمانی که سرمایه میخوابد هم افزایش پیدا کند. باید توجه داشت که اگر بخواهیم سبز بودن شاخصها ادامه پیدا کند، بازار نیاز دارد که اخبار جدید و امیدوار کنندهای در حوزه اقتصاد، سیاست داخلی و سیاست خارجی شنیده شود. یعنی اگر دولت بتواند راهکاری برای کاهش تحریمها پیدا کند یا آنها را به طور کلی لغو کند و یا با اروپاییهای به توافقات مفیدی دست پیدا کند، قطعا این روند رو به رشد ادامه پیدا خواهد کرد. در غیر اینصورت همانطور که عرض کردم ما از این به بعد وارد دوران استراحت و اصلاح قیمتها خواهیم شد.»
میرمعنی تاکید کرد: «آنچه باید این روزها سرمایهگذاران در نظر بگیرند این است که هر آنچه که میتوانست تاثیرات مثبتی در بازار سرمایه داشته باشد تا امروز اتفاق افتاده و تاثیرات لازم را گذاشته است و گمان نکنند که قرار است این روند با همین شکل ادامه پیدا کند. البته من این را با قطعیت نمیگویم. بلکه معتقدم که با توجه به تحلیلها و شرایط فعلی احتمال ورود به دوران استراحت و دوران نزول قیمتها نزدیک است. آنچه که من تاکید دارم این است که سرمایهگذاران با دقت و محافظه کاری بیشتری وارد بورس شوند که مبادا با ضرر سنگین مواجه نشوند.»
وی در پاسخ به این سوال که به طور کلی بازار سرمایه تا چه حد میتواند در کنترل نقدینگی در کشور تاثیرگذار باشد، اظهار کرد: «واقعیت این است که بازار سرمایه ما از این جهت که بایستی نقدینگی که وارد بازار سرمایه میشود به سمت تولید هدایت شود، خیلی کارآمد نیست. زیرا ما طی این سه ماه گذشته شاهد افزایش خاصی در شرکتهای بورسی نبودیم و صرفا قیمت تابلو تغییر کرده است و جابهجایی سهامدار اتفاق افتاده است و این هیچ گونه منفعتی برای شرکتها به لحاظ عملیاتی ندارد. این درحالی است که بارها به سازمان بورس انتقاد شده است که نهایتا در صورتی که خودشان آمادگی داشته باشند نقدینگی که وارد بازار میشود به جای اینکه صرفا قیمتها را تغییر دهند، برای تامین مالی شرکتهای بورسی استفاده شود.»
میرمعینی در پایان تاکید کرد: «اما متاسفانه هربار که این فرصت به دست آمده به نحوی از دست رفته است و این بار هم مانند دفعات قبل این سرمایه و نقدینگی به سمت تولید سوق داده نشد. به همین دلیل است که معمولا وقتی سرمایهگذاران در انتهای این روند رشدی وارد بازار شده اند، دچار ضرر بسیار شدیدی می شوند و چون یک تجربه بسیار ناخوشایند برایشان است، دیگر حاضر نیستند وارد بازار سرمایه شوند؛ الان باید فکری به حال افزایش سرمایه شرکتها کنند تا در آینده سهام این شرکتها دچار افت نشود و این سبب سیر صعودی فروش سهام نشود.»