آلودهترین حالت تهران
نفسکشیدن در تهران آسان نیست؛ آلودگی هوا بستنشینی کرده و بناست تا آخر هفته در این شهر بماند. این آلودهترین پاییزی است که پایتخت در چهارسال اخیر تجربه میکند.
به گزارش شهروند، نفسکشیدن در تهران آسان نیست؛ آلودگی هوا بستنشینی کرده و بناست تا آخر هفته در این شهر بماند. این آلودهترین پاییزی است که پایتخت در چهارسال اخیر تجربه میکند.
با شدتگرفتن آلودگی هوا به سیاق همیشه، برای تعطیلی روز سهشنبه گمانهزنیهایی شد و درنهایت بعدازظهر دیروز کمیته اضطرار آلودگی هوا، تمام مقاطع تحصیلی استان تهران غیر از پردیس، فیروزکوه و دماوند را تعطیل اعلام کرد. تعطیلی مدارس تنها برای تهران نبود و مدارس تبریز و اصفهان هم در ٢ روز آینده تعطیل شدند.
دود، سلامت کودکان و بزرگسالان را نشانه رفته است. گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران هم اینطور میگوید که ایستگاههای متعددی در شهر تهران در ۲۴ساعت گذشته غلظتهای بالایی از ذرات معلق کوچکتر از ٢,٥میکرون، در حدود ۱۰۰میکروگرم بر مترمکعب نشان دادهاند که مقدار بسیار بالایی است و میتواند بشدت برای سلامتی افراد خطرناک باشد.
گزارش مرکز کنترل کیفیت هوای تهران کیفیت هوای چهارسال اخیر تهران نشان میدهد در بازه زمانی یک مهر تا ٢٦ آذر بدترین کیفیت هوایی در سالجاری سپری شده و درطول آن ٣٩روز هوای آلوده و بالاتر از حد استاندارد بوده است. از طرفی دیروز ٢٧ آذر هوا آلوده است تا چهلمین روز آلوده پاییز ٩٦ ثبت شود.
مصوبات آخرین جلسه
عصر دیروز کارگروه هماهنگی شرایط ویژه آلودگی هوای استان تهران به دلیل استمرار آلودگی هوا و تداوم آن در روزهای آتی، مصوباتی را برای کاهش آلایندهها و بهبود وضع آلودگی درنظر گرفت که مهمترین آن، تعطیلی مدارس و اجرای طرح زوج و فرد از درِ منازل است. براساس مصوبات جلسه کارگروه هماهنگی شرایط ویژه آلودگی هوای استان تهران به غیر از مناطق فیروزکوه، دماوند و پردیس امروز سهشنبه بیستوهشتم آذر تعطیل اعلام شد.
معادن و کامیونها در صف متهمان
پیش از آنکه عصر دیروز جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا برگزار شود، دبیر کارگروه شرایط ویژه آلودگی هوا با بیان اینکه تردد کامیونها به جز کامیونهای حمل سوخت و زباله در سطح شهر تا چهارشنبه ممنوع است، گفت: «برخورد با خودروهای دودزا و فاقد معاینه فنی نیز همچنان در دستور کار پلیس راهور قرار دارد.»
کیومرث کلانتری، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان تهران همچنین با بیان اینکه مصوب شد با مرخصی مادران شاغل در دستگاهها موافقت شود، هشدار داد که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی، کودکان و سالمندان از ترددهای غیرضروری در فضای باز خودداری کنند و سایر افراد هم فعالیتهای طولانیمدت را در فضای باز کاهش داده و از انجام فعالیتهای ورزشی بپرهیزند.
طبق مصوبات این جلسه، بنا شد که اورژانس تهران هم برای خدماترسانی به شهروندان آمادگی کامل داشته باشد و برگزاری تمام مسابقات ورزشی در فضای باز روز دوشنبه ممنوع اعلام شد.
۳۴هزارمیلیارد خسارت آلودگی هوا به اقتصاد ملی
از سوی دیگر، دستوپنجه نرمکردن با این شرایط درحالی است که به گفته ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت براساس گزارش رسمی سازمان بهداشت جهانی، از هر ١٠نفر در دنیا فقط یکی به هوای سالم دسترسی دارد و هوا یکی از مهمترین عوامل خطر برای سلامتی انسان است.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه درحال حاضر تبریز، ارومیه و تهران گرفتار آلودگی هوا هستند، به حرفهایش این را هم اضافه کرد: «براساس فرضیات مرگهای منتسب کسی که به دلیل بیماری ریوی، قلبی یا... فوت میکند، در گواهی فوت علت مستقیم مرگ ذکر نمیشود و در کل بیماریها ناشی از مدرنسازیهایی است که انجام میشود.» با این حال دیروز، مدیرکل پزشکی قانون تهران اعلام کرد که شکایتی به دلیل مرگ ناشی از آلودگی هوا به پزشکی قانونی نرسیده است.
مصوبه فیلتر دوده خاک میخورد
مرداد امسال بود که لایحه هوای پاک، بالاخره از سد شورای نگهبان رد شد. چهارماه از تأیید این مصوبه گذشته و بعضی فعالان در حوزه آلودگی هوا، معترضند به اینکه بود و نبود این لایحه هنوز دردی از آلودگی این پاییز دوا نکرده است.
این عضو انجمن نفس با گفتن این موارد، به مصوبه فيلتر دوده كه از سال پیشروي ميز وزارت صنايع و سازمان محيطزيست خاك ميخورد، اشاره میکند كه معترض است، هیچ خبری از اجرای این مصوبه نیست. او درباره خودروهاي بيكيفيتي كه در ايران توليد ميشود هم، حرفهایی دارد: «اگر شركتهاي خودروسازي توانايي توليد خودروي باكيفيت را ندارند، اين شركتها را تعطيل كنند. سلامتي مردم مهمتر است يا بيكاري؟ مشخص است كه جان مردم ارزش بيشتري دارد.»
حکمتی اين را هم میگوید كه بيشترين مسأله ما خودروهاي ديزلي و بنزينسوز است: «مگر دولت و مجموعه مسئولان نميدانند كه تردد شبانه خودروهاي ديزلي تا چه ميزان هواي تهران را آلوده ميكند، درحالي كه ٨٥درصد از آلودگي هواي تهران به دليل منابع متحرك است و از اين ٨٥درصد هم حدود ٧٥درصد به دليل تردد خودروهاي ديزلي است.»
درحالی که در بحث آلودگی هوا، پای زبالهسوزها هم وسط میآید، او معتقد است كه آلودگيهاي ناشي از زبالهسوزي يا فعاليت پالايشگاههاي اطراف تهران سهم كمتري نسبت به منابع آلاينده دارد.
برخورد با ۴میلیون خودرو بدون معاینه فنی
دیروز بحث درباره آلودگی همه جا بالا گرفت. در کنار مسئولان مختلفی که در این مورد اظهارنظر میکردند، رئیس پلیس راهور ناجا هم آماری از برخورد با متخلفان این مسأله داد. تقی مهری با تأکید بر اینکه خودروهای فرسوده دوبرابر خودروهای نو مصرف سوخت دارند، گفت: «۷۴درصد مینیبوسها، ۵۴درصد اتوبوسهای شهری، ۴۲درصد اتوبوسهای برونشهری، ۳۸درصد تاکسیها و کامیونها، ۲۲درصد وانتبارها، ۱۹درصد سواریهای دولتی و سهدرصد سواریهای شخصی و مجموعا ۷.۷درصد خودروهای کشور معادل یکمیلیون و ۳۵۰هزار دستگاه فرسوده هستند و هرساله به این میزان افزوده میشود.»
او با بیان اینکه یکی از مهمترین وظایف پلیس در قبال آلودگی هوا درحال حاضر، کنترل معاینه فنی است، خبر داد که در ٧ماه امسال در سراسر کشور، با حدود چهارمیلیون خودروی فاقد معاینه فنی برخورد و اعمال قانون شده است. علاوه بر این، با حدود بیش از ٥٠هزار خودروی دودزا برخورد شده و طی این مدت در تهران حدود ٥هزار خودرو فک پلاک و به تعمیرگاه اعزام شده است.
سوخت فسیلی بزرگترین متهم آلودگی
خودروهای فرسوده دوبرابر خودروهای نو مصرف سوخت دارند. رئیس پلیس راهور ناجا معتقد است تا به مسأله سوختهای فسیلی از نظر استانداردها نپردازیم، هر کاری برای آلودگی هوا انجام شود، مثل مصرف قرص مسکن برای فراموشی موقتی درد است.
مهری با بیان اینکه بیشترین آلودگی هوا ناشی از سوختهای فسیلی است، گفت: «در کشور ما در سال ٨٤، حدود ۷.۵میلیون دستگاه خودرو وجود داشته که درحال حاضر این میزان به ٢٠میلیون خودرو رسیده و بیش از ٩٠درصد خودروها نیز تولید داخل هستند. تولیدکنندگان میگویند، مصرف خودروهایشان ٧ لیتر در هر ۱۰۰کیلومتر است اما عملا وقتی وارد چرخه فعالیت میشوند، بیش از ١٠ لیتر مصرف دارند. بنابراین باید برای داشتن هوایی سالمتر استاندارد خودرویمان را تغییر دهیم.» او موتورسیکلتها را یکی دیگر از آلایندهها معرفی کرد که اکنون تعدادشان به ١١میلیون میرسد و ٩٠درصدشان کاربراتوریاند.
آمادهباشِ آمبولانسها
با افزایش آلودگی هوای تهران، اورژانس هم تدابیر ویژهای برای ارایه خدمات به افرادی که دچار مشکلات تنفسی میشوند، درنظر گرفت. ۸ دستگاه آمبولانس و اتوبوس آمبولانس اورژانس تهران در میادین آزادی، انقلاب اسلامی، امام حسین(ع)، ولیعصر(عج)، امام خمینی(ره)، شهرری، فردوسی و تجریش مستقر شدهاند و تمام بیمارستانهای تهران نیز برای پذیرش بیماران تنفسی آمادگی کامل دارند.
اینطور که رضا معتمدی معاون فنی و عملیاتی اورژانس تهران اعلام کرد، علاوه بر ۱۹۲ نقطه از شهر تهران که موتورلانسهای اورژانس تهران در آن مستقر هستند، به منظور ارایه خدمات بهتر به مردم در زمان بروز مشکلات تنفسی، ۸ دستگاه آمبولانس و اتوبوس آمبولانس در میادین اصلی شهر تهران مستقر شدهاند. آلودگی فعلا به پایان نمیرسد و گویا باید آمبولانسها همچنان در خیابانها باشند؛ چراکه به گفته احد وظیفه، مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور باید منتظر بود تا با وزش باد این آلودگی از تهران رخت برکند.
او گفته است که شهرهای ارومیه، تبریز، اصفهان و اراک که اتفاقا درگیر آلودگیاند، شرایط جوی پایدار تا روز چهارشنبه (۲۹ آذر) خواهند داشت و برای تهران هم پیشبینی شده که از بعدازظهر روز پنجشنبه (۳۰ آذر) وزش باد باعث کاهش غلظت آلایندهها شود و طی پنجشنبهشب و روزهای جمعه و شنبه (۱ و ۲دی) شاهد بارشهای ضعیفی خواهیم بود؛ بارشهایی که امید را برای راندن آلودگی زنده میکند.