«زنجانیسازی» یا «زنجانیستیزی»
کمی به عقب برگردیم، با رویکارآمدن دولت احمدینژاد، پرونده هستهای ایران راه متفاوتی از دوران قبل را رفت و در نهایت منجر به تحریمهای ایران شد. دولت حالا باید به هر ضرب و زوری نفت میفروخت تا درآمد داشته باشد. از همینجاست که بابک زنجانی یکباره رابطی میشود برای فروش نفت و حسابهایش پر از پول میشود و او را تبدیل به مولتیمیلیاردر میکند. بعدها که او بازداشت میشود دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی خبر میدهد که سه وزیر و رئيس بانک مرکزی دولت احمدینژاد، در کپی یک برگ از دفتر سررسیدی با سربرگ بانک مرکزی چند صد میلیون دلار ارز را در اختیار بابک زنجانی گذاشته بودند.
دولت دهم رفتنی بود و شاید بابک زنجانی گمان میکرد مأموریتش تمام شده و با پولهای مفت نفتی زندگی راحت و آسوده خود را ادامه میدهد. دولت حسن روحانی که آمد، ورق برگشت و «ثروت دولتآورده» زنجانی با رویکارآمدن دولت جدید به خطر افتاد. زیراب او از سوي افراد همان دولتی که او را به مال و منال رسانده بودند، زده شد. چندروزی بود که دولت تدبیر و امید مستقر شده بود که مسعود میرکاظمی وزیر نفت دوران احمدینژاد که حالا نماینده مجلس نهم شده بود، به خبرنگاران اعلام کرد آقای «ب - ز» پول ۲.۸ میلیارد دلار میعانات و فراورده ایران را که احتمالا با تبانی از کشور خارج کرده، برنگردانده است.
حالا نوبت دولت يازدهم بود که سنگی را که دولت قبلی به چاه انداخته بود، خارج کند. رئیسجمهوری در نامهای به معاون اول خود سیاست دولتش را در قبال بابک زنجانی اینگونه نوشت: «از آنجا که مبارزه با مفاسد اقتصادی، لازمه پیشرفت و عدالت است و دولت تدبیر و امید، برای خروج اقتصاد کشور از رکود و ایجاد رونق اقتصادی، تأمین امنیت برای فعالیت سالم اقتصادی را در اولویت کار خود قرار داده است، مقتضی است اقدامات لازم برای شناسایی و مجازات کسانی که با تبانی و سوءاستفاده از امتیازات خاص، زمینه ویژهخواری و درآمدهای غیرموجه فراهم کردهاند در اولویت کار قرار گیرد».
تلاشهای دولت و قوه قضائیه شروع شده بود و بالاخره در مهر سال ٩٤ دادگاه بابک زنجانی با قرار مجرمیت دوهزارصفحهای، به اتهام افساد فیالارض از طریق اخلال در نظام اقتصادی کشور با تشکیل و مدیریت سازمانیافته برگزار شد و در نهایت ١٦ اسفند ٩٤ در دادگاه بدوی به اعدام محکوم و ١٣ آذر ٩٥ هم این حکم در دیوان عالی کشور تأیید شد. دولتیها، وزارت نفت و خارجه و اطلاعات دو سالی درگیر این پرونده بودند و تلاش خود را برای بازگرداندن پولهای نفت انجام دادند.
وزارت امور خارجه هم در بیانیهای نوشت: «در اجرای درخواستهای ریاست و سایر مسئولان محترم قوه قضائیه و همچنین ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی با حضور فعال در پیگیری ابعاد خارجی مفاسد اقتصادی بهویژه پرونده بابک زنجانی، در حوزه و چارچوب مسئولیتها و وظایف قانونی خود، کلیه تسهیلات لازم را برای پیگیری موضوع ازسوي مسئولان ذیصلاح قضائی در کشورهای مورد درخواست فراهم كرده و با دستور مؤکد به سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در این کشورها برای کمک و ارائه تسهیلات به هیئتهای اعزامی بهویژه در مذاکرات با طرفهای مقابل و خصوصا در مقوله شناسایی اموال غارتشده از بیتالمال، درخواستهای محوله از سوی قوه قضائیه و سایر دستگاههای ذیربط را با جدیت و احساس مسئولیت انجام داده است».
وزیر نفت هم در فروردین گفته بود: «بابک زنجانی پول ملت را خورد و برد و هیچ پولی را پس نداد و انگار نه انگار. خیلی هم روحیه خوبی دارد. گفتهاند دو هزار میلیارد به حساب ما برگشته که برای زندهکردن آن باید اموالش را در ایرانزمین، قیطریه، هتلی در قشم و... به فروش برسانیم، اما کسی نمیخرد. اما عزم دولت برای برگرداندن پولهای بهبادرفته جدی است». سخنگوی دولت چندی پیش اعلام کرد این دولت تا آخرین روزی که بر سر کار است، مطالبات خود را از بابک زنجانی پیگیری خواهد کرد.
بابک زنجانی امسال ٤٣ ساله شد. با تجربهای متفاوت در دهه چهارم زندگیاش. او راه صدها ساله را در چند سال با دولت احمدینژاد رفت و دنیا را گشت، اما در چهار سال دولت حسن روحانی از گوشه زندان اوین تکان نخورد. هرچند پسلرزههاي پرونده مالی زنجانی تا مناظرههای انتخابات ریاستجمهوری هم کشیده شده، اما تفاوت دو دولت را نشان داد؛ دولتی که بابک زنجانی را ساخت با دولتی که بابک زنجانی را رسوا کرد.