سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری
هیاتهای ایرانی با احمد شهید دیدار کردند/ مذاکرات در لوزان به مرحله بسیار پیچیده و حساس رسیده است
مرضیه افخم گفت: گفتوگوها در لوزان بسیار فشرده و حساس در جریان است. مذاکراتی که بین دکتر صالحی و وزیر انرژی آمریکا انجام شد، گفتوگوها و مذاکرات وزیر امور خارجه کشورمان با همتای امریکایی را هم به طور فشرده داریم که امروز هم برنامههایی برای مذاکرات وجود دارد
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود با خبرنگاران در این خصوص ادامه داد: موضوع صادر نشدن ویزا از سوی عربستان مشکلات فنی است و در تلاشیم تا کمک کنیم موضوعات فنی رفع شود تا شرایط برای فعالیت موثر کنسولگریهای عربستان در ایران فراهم شود.
گزیده اظهارات مرضیه افخم را در ادامه میخوانیم:
- در صدور ویزا به عربستان وقفه ایجاد شده اما امیدواریم این موضوع حل شود و تغییری در روند کار ایجاد کنیم.
- باید به بحث حقوق بشر به صورت فنی نگاه شود و به پیشرفتها و واقعیتهای کشور ما توجه جدی شود. نکاتی که در گزارشهای حقوق بشری در رابطه با ایران قید می شود باید پاسخهای فنی و کارشناسی مربوط به آن نیز که همراه با مستندات به شورا و مراجع ذیربط ارائه میشود انعکاسی در گزارشها داشته باشد.
- متأسفانه در بخشی از این گزارشها به نظرات، دیدگاهها و مستنداتی که ایران ارائه میکند توجه نمیشود. در عین حال مقوله حقوق بشر بحثی است که دولت جمهوری اسلامی ایران کاملاً بر آن به عنوان یکی از مسئولیتهای داخلی خود واقف است و برای ارتقای حقوق بشر تلاش میکند.
- امیدوار هستیم که سازوکارهای حقوق بشری از نگاه سیاسی دور شود و در عین حال با مشارکت فعال و گفتوگوهایی که انجام میشود در این زمینه گام برداریم. همچنین حتی دیدارهایی در سطح نمایندگیهای ما و هیأتهایی که به ژنو و نیویورک سفر داشتند با احمد شهید برگزار شده و در عین حال دیدگاهها صریحاً به ایشان ابراز شده بود و انواع مصاحبهها و مستندات غیرواقعی که ایشان ارائه کردهاند مورد نقد قرار گرفته است و مباحث و مستندات مربوط نیز ارائه شده است. در هر حال این تلاشها به صورت مجموعهای ادامه دارد و ما امیدوار هستیم نگاهی کاملاً بیطرفانه و واقعبینانه در رابطه با بحث حقوق بشر ایران در صحنه بینالمللی به تدریج تقویت شود که مذاکرات نیز در این راستا میتواند موثر باشد.
- کاملاً عیان شده است که بحث حقوق بشر موضوعی کاملاً سیاسی است و تقریباً متأسفانه در حال خارج شدن از سازوکارهای حقوق بشری است و ارادهای فراتر از مباحث حقوق بشری مسأله نقض حقوق بشر در ایران را دنبال میکند.
- جمهوری اسلامی ایران با همه سازوکارها و عوامل مرتبط در زمینه حقوق بشر همکاری کرده و حضور فعال در شورای حقوق بشر دارد. همچنین گزارش UPR که ایران سالانه تهیه میکند و آخرین مورد آن که بسیار گزارش خوب و موثری بود حاکی از این همکاریها است.
- علاوه بر این مشارکت فعال، تحولاتی که در ایران رخ میدهد نشان میدهد که ایران به عنوان عضوی مسئول و فعال که خودش به مسائل حقوق بشر توجه جدی دارد و این توجه امروز در صحنه بینالملل هم به یک باور تبدیل میشود اما در عین حال تلاشهای سیاسی معاندین و کسانی که بهرهبرداریهای سیاسی از مسأله حقوق بشر انجام میدهند را نیز شاهد هستیم.
- به نظر ما باید بحث حقوق بشر در ایران کاملاً فنی دیده شود و به پیشرفتها و واقعیتهای کشورمان توجه جدی شود.
- گفتوگوها در لوزان بسیار فشرده و حساس در جریان است. مذاکراتی که بین دکتر صالحی و وزیر انرژی آمریکا انجام شد، گفتوگوها و مذاکرات وزیر امور خارجه کشورمان با همتای امریکایی را هم به طور فشرده داریم که امروز هم برنامههایی برای مذاکرات وجود دارد. همچنین مدیران سیاسی امروز در سطح گروه 1+5 در لوزان حاضر میشوند و برنامه هایی را برای گفتوگو و ادامه مذاکرات دارند.
- تلاش بیوقفه ادامه دارد و مذاکرات به مرحله بسیار پیچیده و حساسی رسیده است و روزهای کاری بسیار فشردهای برای تیم سپری میشود. در همین راستا تلاش صورت میگیرد تا فاصلهها در مذاکرات کم شود.
- در حوزه فنی پیشرفتهای خوبی رخ داده است و تقریباً همان طور که صالحی هم اشاره داشت بخش زیادی از مسائل فنی حل شده است و در عین حال در حوزه مباحث تحریمها همچنان گفتوگوها ادامه دارد.
- مسائل فنی، ابعاد حقوقی و پیچیدهای دارد که تیم کار بر روی آن را دنبال میکند. در روزهای آینده باید دید در خلال مذاکرات این مسائل چگونه پیگیری میشود.
- سازمان ملل بر اساس وظایف خود مسئول رسیدگی به چالشهای مختلف در حوزههای گوناگون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... است. متاسفانه به دلیل اینکه برخی از اعضای دائم شورای امنیت مانع از عملکرد عادلانه و اجرای وظایف آن شدهاند امروز شاهد این اتفاق هستیم. نمونه بارز آن در مساله فلسطین است که برخی از اعضای دائم شورای امنیت با حمایت بیدلیل خود از رژیم صهیونیستی مانع از احقاق حقوق فلسطین میشوند.
- تفسیرهای نادرستی درباره اظهارات یونسی انجام گرفت. برخی رسانههای منطقه تلاش کردند که ابهام و سوءبرداشت در اذهان مردم منطقه ایجاد کنند و سخنان ایشان را تحریف کردند. سیاستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا روشن است و ما بر اساس موازین بینالمللی به حاکمیتها و تمامیت ارضی کشورها احترام میگذاریم. روابط خوب ما با همه کشورهای منطقه بنا شده و ادامه دارد. در منطقه و برخی نقاط بعضی تلاش داشتند که از این سخنان سوء استفاده کنند. مواضع ما روشن است، دوران امپراتوریها به سر آمده است.
- سفارتخانههایما هم در مسیر روشنگریها با مسئولان ذیربط مذاکراتی داشتند، بیانیههای مطبوعاتی صادر کردند تا این سوء تفاهمات رفع شود. خوشبختانه کشورهای منطقه بر اساس اظهارات رسمی کشورمان کاملا موضوع برایشان روشن شد. من فکر میکنم بحثی که رسانههای فرصتطلب و مغرض دنبال میکنند برای کشورمان منافعی به همراه ندارد.
- درباره گزارش المانیتور مبنی بر نامه برخی از قانونگذاران اروپایی و آمریکایی درباره هشدار به سران کشورها در مورد توافق با ایران، باید بگویم من هم این گزارش را دیدم. این اقدامات تلاشهایی است که برخی انجام میدهند تا بتوانند همپیمانانی برای خود در جهان پیدا کنند و کاری انجام دهند اما چیز بیشتری در این گزارش ندارم.
- جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدای مذاکرات اعلام کرده است که خواستهاش لغو همه تحریمهاست. بر این اساس مذاکرات را شروع کردیم و دنبال میکنیم تا برای این مساله راهحلهایی یافته شود. نتیجه کار نشان میدهد که اهدافمان چگونه و به چه شکل خواهد بود.
- تیم مذاکرهکننده کار خود را با اشراف به مسائل حقوقی و فنی به زوایای مختلف دنبال میکند و دفاع از حقوق ایران در هرگونه توافق احتمالی مفادی دارد که همه آنها سنجیده شده و مورد نظر قرار گرفته است. هیچ جای نگرانی وجود ندارد.
- درباره سفر اخیر علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی کشورمان به کویت و اعلام اینکه ایران برای حل مشکلات با همسایگان تلاش میکند، باید بگویم، ما تقریبا در طول یک سال و نیم گذشته گفتوگوهای جدی را با همسایگان شروع کردیم. اولویت سیاست خارجی ایران داشتن روابط خوب و ممتاز با همسایگان است. در این راستا وزیر امور خارجه کشورمان سفرهای موثری به منطقه داشته و در سطوح دیگر مقامات کشورمان نیز سفرهایی انجام دادند. یکی از راههای تقویت روابط میان کشورها گفتوگوست.
- هر چه گفتوگوها افزایش یافته و تحرکات میان دو کشور ارتقا یابد، امکان کمک به حل مسائل منطقه و دست یافتن به راهحلهایی برای بحرانهای منطقه گسترش مییابد. به هر حال روابط خوب و دوستانهای با کشورهای همسایه داریم اما با توجه به ظرفیتهای ایران به نظرمان این کافی نیست. باید گامهای جدی برای ارتقای روابط افزایش یابد. در همین راستا وزارت امور خارجه کشورمان به کار با همسایگان شتاب بیشتری بخشیده است.
- کارهای لازم و اجرایی از سوی ایران برای پذیرش سفیر جدید عربستان در ایران انجام شده است منتهی از طرف مقابل نیز باید این امور انجام شود.