فرارو- امروز وزیر صنعت و معدن از یک متهم دیگر در زمینه اختلال اقتصادی خبر داد. وی باب اشاره به پدیده گرانی، متولیان بازار بورس را عامل گرانی کالاهای "پایه تولید" (پتروشیمی و فولاد) دانست. در مقابل مدیر عامل بورس کالا کاهش عرضه کالا به بورس را عامل افزایش قیمت دانسته است. وی مدیریت وزارت صنعت، معدن و تجارت را در این باره مقصر دانست.
به گزارش فرارو؛ مهدی غضنفری با تاکید بر اینکه هماکنون با پدیده گرانی و گرانفروشی مواجه هستیم،
گفته است : «گرانفروشی تخلف صنفی است و به شدت با آن برخورد میکنیم، اما گرانی ریشههای متعددی دارد که نوسانها و افزایش قیمت ارز و رفتار نامناسب بورس کالا دو ریشه آن محسوب میشوند.»
وزیر صنعت، معدن و تجارت با هشدار به متولیان بورس کالا به دلیل رفتار نامناسب در شرایط کنونی نوسانهای نرخ ارز گفت: «خودتان این وضعیت را کنترل کنید وگرنه اقدام قانونی خود را انجام میدهیم.»
غضنفری گفت: «کالاهای "پایه تولید"ی داریم که از خارج وارد نمی شود اما با کمال تاسف در بورس، کالا هایی(مثل فولاد و پتروشیمی) عرضه میشوند که خود را با قیمتهای جهانی مقایسه میکنند. این کالا ها ارز را 2 تا 3 هزارتومان در نظر می گیرند و باعث می شوند که در بورس کالا فولاد از اول سال تا حالا 2 برابر و پتروشیمی تا 3 برابر شود. ظاهر کارشان قانونی است چون بورس کالا است هر قیمتی می تواند بیرون دهد، کسی نیست اعتراض کند.»
پیش از این رییس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هم در آخرین
نشست خبری خود بورس کالا را یکی دیگر از عوامل گرانی دانسته بود.
به گفتهی تقوی بسیاری از کالاهایی که بستهبندی دارند، به دلیل فعالیت نامتناسب بورس کالا دچار گرانی شدهاند.
بورس کالا تنها مجری قوانین مصوب است
اما در واکنش به ادعای وزیر صنعت، معدن و تجارت مدیرعامل بورس کالا گفت: «این بورس تنها مجری قوانین مصوب است. براساس قانون موجود همه تولیدکنندگان پتروشیمی باید محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند.»
به
گفته پناهیان، برخی عرضهکنندگان همه محصولات خود را به بورس کالا نیاوردهاند، بنابراین کاهش عرضه به افزایش قیمت منجر شده است.
پناهیان تأکید کرد: بورس کالای ایران هیچ نقشی در نوسانات عرضه و تقاضا در بازار و به تبع آن افزایش قیمت و گرانی نداشته و ندارد و تنها یک بازار قانونمند، شفاف، قابل نظارت و ردیابی برای کمک به کلیه دستگاههای نظارتی از جمله سازمان حمایت به منظور مدیریت عرضه و تقاضا در بازار و به تبع آن کنترل قیمت محصولات است . طبیعتا در چنین شرایطی رفتار مناسب سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان میتواند موجب تعادل در بازار و اصلاح قیمتها شود.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران گفت: راهحل و کلید معضل گرانی محصولات پتروشیمی و فولادی و مدیریت عرضه و تقاضا در بازار این محصولات، در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت و در دستان مسؤول محترم این وزارتخانه است.
انداختن توپ به زمین دیگران مشکلی را حل نمیکند
در حالی که وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس بورس کالا هر یک دیگری را عامل گرانی در بورس کالا می دانند عضو شورای عالی بورس هم در
واکنش به سخنان وزیر صنعت و تجارت درباره اینکه بورس کالا عامل گرانیاست،گفت: «روغنوبرنج که کالای اساسی است، آیا با نرخ ارز مرجع به دست مردم میرسد؟» وی با انتقاد از سیاست های وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت «خارج کردن توپ از زمین خود و انداختن آن به زمین دیگری مشکل را حل نمیکند.»
محمدرضا پورابراهیمی گفت: «اگرچه فولاد، آلومینیوم یا مس در کشور تولید میشود، اما وقتی دلار را با نرخ متفاوت از نرخ مرجع در نظر میگیریم، ایجاد مزیت صادراتی در محصول میشود و متناسب با قیمتی که به وجود میآید باید تولیدکننده را قانع کرد که براساس آن مزیت نرخ خود را تعیین کند.»
وی با انتقاد از مدیریت ستاد تنظیم و مدیریت بازار گفت: به نظر من اگر اعضای این ستاد همین الان به خانه بروند بازار خیلی بهتر مدیریت میشود، چرا که همین حالا میگویند کالای اساسی با نرخ مرجع وارد میشود مثل روغن و برنج که در بورس کالا هم معامله نمیشود، اما مردم با نرخ ارز آزاد آن را خریداری میکنند.
به گفتهی وزیر صنایع درحال حاضر به عنوان مثال در یک سطل ماست به عنوان کالایی پرمصرف در خانوادهها، قیمت سطل پلاستیکی از قیمت ماست داخل آن بیشتر شده است و این اتفاق به دلیل کشف قیمتهای غیرواقعی در بورس کالا برای کالاهای پتروشیمی رخ داده است.
این مسئله که عامل گرانی "ماست"، سطل ماست است یا محتویات داخل سطل ماست، مصرف کننده را با یک معادله دو مجهولی مواجه کرده است!