سهم ۷۰ درصدی هزینه خوراکیها از جیب خانوار
سهم هزینه خوراکیها از حداقل دستمزد یک خانوار چهار نفره به ۷۰ درصد رسیده است
نرخ تورم برخی خوراکیهای ضروری نیز در مهرماه به سطوح بالایی رسیده است. بر این اساس، تورم نقطهای برنج ایرانی ۱۵۵درصد و تورم سیبزمینی ۸۲درصد بوده است. حبوبات نیز جزو اقلام با بیشترین افزایش قیمت هستند. در نخستین ماه پاییز لوبیاچیتی با ۲۵۵درصد افزایش قیمت، بیشترین تورم نقطهای را ثبت کرد و پس از آن، لپه ۱۳۵درصد افزایش قیمت نسبت به مهرماه سال گذشته داشت.
به گزارش دنیای اقتصاد، رشد بالای قیمت خوراکیها در کنار ثابت ماندن دستمزد حقوقبگیران باعث شده خانوارها بهویژه در آغاز نیمه دوم سال بخش زیادی از درآمد خود را صرف تامین مواد غذایی کنند و با توجه به بالابودن قیمت مواد غذایی پرکالری، احتمالا تا پایان سال خوراکیهای کمکالری را جایگزین خواهند کرد.
آمارهای تورم خوراکی در مهرماه نشان میدهد که سهم سبد مواد غذایی استاندارد از حداقل حقوق در این ماه 68.9درصد بوده است. این در حالی است که سهم این سبد مشخص از حداقل حقوق در مهرماه سال گذشته برابر با 55.4درصد بوده است. به عبارتی خانوارهای ایرانی برای تامین حداقل مواد غذایی مورد نیازشان نسبت به سال گذشته 13.5واحد درصد سهم بیشتری از درآمدشان را باید اختصاص دهند.
بررسی آخرین آمارها حاکی از افزایش 64.3درصدی قیمت خوراکیها و آشامیدنیها در مقایسه با سال گذشته است. در میان اقلام غذایی، گروه نان و غلات با تورم نقطهای 98.1درصدی بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند. این افزایش قیمت بیشتر تحتتاثیر گرانی برنج بوده که موجب افزایش نگرانی کارشناسان نسبت به فقر کالری شده است.
افزایش قیمت حبوبات نسبت به سال گذشته سرسامآور بوده است. طبق آخرین آمارها لوبیا چیتی نسبت به سال گذشته 255درصد و لپه 135درصد افزایش قیمت داشتهاند. سایر حبوبات نیز بهطور قابلتوجهی گرانتر شده است.
تابلو تورمی مهرماه نشان میدهد گروه نان و غلات با ثبت تورم نقطهای 98.1درصد بیشترین تورم نسبت به سال گذشته را داشته است. بیشترین افزایش قیمت در گروه نان و غلات تحتتاثیر افزایش قیمت برنج در ماههای گذشته بوده است؛ برنج ایرانی درجه یک نسبت به مهرماه سال گذشته حدود 155.4درصد افزایش قیمت داشته و برنج خارجی نیز افزایش قیمت حدود 7.7درصدی داشته است.
رشد نقدینگی و تورم اقلام خوراکی در دهه اخیر همبستگی قابلتوجهی داشته است. رشد نقطهبهنقطه نقدینگی در سهماه نخست سال جاری 32.4درصد ثبت شد و پایه پولی در اردیبهشتماه با رشد 30.1درصدی به سقف 16ماهه خود رسید. ریسکهای سیاسی و افزایش نرخ ارز نیز در افزایش قیمتها نقش داشتهاند.
افزایش هزینههای تولید از جمله دستمزد نیروی کار و قیمت نهادههای کشاورزی، همراه با کاهش بارندگیها، از دیگر عوامل اصلی رشد قیمت گروه میوه و سبزیجات بوده است. نرخ تورم نقطهای گروه میوه و خشکبار در مهرماه حدود 94درصد و افزایش قیمت نسبت به شهریورماه حدود 7درصد بوده است.