سرخک و سرخجه در ایران ریشه کن شد؟

«سال ۲۰۱۶ ایران برای گرفتن گواهی حذف بیماری سرخک و سرخجه اقدام کرد. دریافت این گواهی نیازمند داشتن شرایطی از طرف کشور درخواست کننده است. به این شکل که پوشش واکسیناسیون سرخک و سرخجه باید بالای ۹۵ درصد باشد، سالهاست در ایران این پوشش بالا وجود دارد.»
ایران گواهی حذف بیماری سرخک و سرخجه را از سازمان بهداشت جهانی برای سال ۲۰۲۳ دریافت کرد. دریافت این گواهی اعتبار بالایی برای نظام سلامت هر کشوری محسوب میشود. براساس منطقهبندی سازمان بهداشت جهانی، ایران در مدیترانه شرقی واقع شده است و از ۲۳ کشور این منطقه، تاکنون فقط چهارکشور موفق به دریافت این گواهی شدهاند.
به گزارش ایران، یکی از شروط اصلی اعطای این گواهی پوشش بالای ۹۵درصد واکسیناسیون سرخک است. دکتر قباد مرادی رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان این موضوع میگوید: «سال ۲۰۱۶ ایران برای گرفتن این گواهی اقدام کرد. دریافت این گواهی نیازمند داشتن شرایطی از طرف کشور درخواست کننده است. به این شکل که پوشش واکسیناسیون سرخک و سرخجه باید بالای ۹۵ درصد باشد، سالهاست در ایران این پوشش بالا وجود دارد. با اینکه نظام گزارشدهی تب و بثورات در کشوری که برای دریافت این گواهی اقدام میکند باید وجود داشته باشد. در این خصوص، معمولاً به کارکنان بهداشت درمانی و مردم گفته میشود اگر فردی تب و بثورات داشت، به سیستمهای بهداشت و درمان مراجعه کند تا از نظر سرخک و سرخجه مورد بررسی قرار گیرند تا اگر فرد مشکوک باشد، نمونه گرفته شود. این اقدام هم برای دریافت گواهی حذف اقدامی ضروریست که سالهاست در کشور اجرا میشود.»
دکتر مرادی با اشاره به شرط سوم سازمان بهداشت جهانی برای اعطای این گواهی توضیح میدهد: «زنجیره انتقال بومی باید حداقل ظرف سه سال قطع شده باشد. یعنی بیماری که منشأ ویروس کشور اقدام کننده برای دریافت گواهی داشته باشد، نداشته باشیم. ایران از سال ۲۰۱۶ برای این موضوع این اقدامات خود را شروع کرد و سال ۲۰۱۹ سازمان بهداشت جهانی آن را بررسی کرد و اسناد کشور مورد تأیید قرار گرفت و گواهی حذف بیماری سرخک و سرخجه گرفته شد، هر سال این گواهی بررسی و تجدید میشود.»
دکتر مرادی با بیان اینکه آخرین بررسی مربوط به سال ۲۰۲۳ است، میگوید: «معمولاً این گواهی به وسیله تیمی از افراد زبده از کشورهای مختلف زیر نظر سازمان بهداشت جهانی، مورد بررسی قرار میگیرد تا تمدید شود. اما از میان ۱۹۶ کشور فقط ۵۰ کشور در دنیا هستند که موفق به دریافت این گواهی شدهاند.» براساس بخشبندی سازمان بهداشت جهانی، ایران در منطقه مدیترانه شرقی قرار دارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این مطلب میگوید: «۲۳ کشور در این منطقه قرار دارند که فقط ۴ کشور موفق به دریافت این گواهی شدند. ایران، بحرین، عمان و مصر. برای بحرین و عمان به خاطر جمعیت کمی که دارند، دریافت این گواهی نامه کار سختی نبود، اما برای کشورهایی مثل ایران و مصر با توجه به جمعیتی که دارند این اقدام بسیار ارزشمند است.»