کارشناسان از معیارهای احساس امنیت نیمی از جمعیت در تهران میگویند
چرا زنان از شهر میترسند؟
چرا زنان از شهر میترسند؟ مریم نصر اصفهانی، عضو هیأت علمی گروه مطالعات زنان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در پاسخ به این سوال میگوید: «چون در آن احساس امنیت ندارند و با انواع مشکلات برخاسته از صِرف جنسیتشان دستوپنجه نرم میکنند. فقط به یک مورد جابهجا شدن اشاره کنم. اگر سوار خودرو شخصی باشند، کاملاً محتمل است که در صورت کوچکترین اشتباه و تخلفی آماج زشتترین توهینهای جنسی قرار بگیرند.»
نتایج این پژوهش نشان میدهد درباره «وضعیت راحتی و امنیت پیادهروها» اختلاف نظر وجود دارد. ٤٨درصد پاسخگویان، ارزیابی منفی از میزان امنیت و راحتی پیادهروهای محله خود دارند و ٥٢درصد هم ارزیابی نسبتا خوب یا خوب از وضع پیادهروهای محله خود دارند. این تفاوت دیدگاه، نشاندهنده تفاوتی است که در محلهها وجود دارد و موجب دو نوع تجربه و نظر شده است. در این پژوهش درباره رفتوآمد موتورسیکلتها در پیادهروها هم از مردم سوال شده که ٤٨درصد آنها راحتی و امنیت پیادهراهها را از این نظر بد توصیف کردهاند.
هرچند در این پژوهش درباره احساس امنیت شهروندان در شب هم سوال شده، اما به تفکیک مشخص نشده است که زنان در رفتوآمدهایشان در شهر، چقدر احساس امنیت میکنند. اما چرا زنان گاه از حضور در شهر میترسند و در فضاهای شهری غریبهاند؟ این سوالی است که جامعهشناسان و فعالان حوزه جنسیت سعی میکنند به آن جواب دهند.
مردانهتر شدن با بعضی مقررات
نتایج این پیمایش درباره «جداسازی زنان و مردان در شهر و مشخصا در اتوبوس و مترو» نشان میدهد بیشتر پاسخگویان از «جداسازی زن و مرد در اتوبوس و مترو» رضایت داشتهاند. ٦٦درصد از پاسخگویان رضایت را از این موضوع بیان کردهاند و در مقابل ١٥درصد از این جداسازی ناراضیاند.
شهلا شرکت، کارشناس ارشد مطالعات زنان و مدیرمسئول و سردبیر مجله «زنان امروز»، اما، نظر متفاوتی دراینباره دارد: «از آنجاکه در جامعه ما بیشتر به واجبات توجه میشود، فراموش کردهایم که صِرف امنیت نسبی برای حضور مشتاقانه زنان در شهر کافی نیست. زنان باید حس کنند که شهر فقط به مردان تعلق ندارد و آنها هم جا و متعلقات خود را در شهر دارند و میتوانند علاوه بر تردد و تعامل در شهر، همراه با کودکانشان از حضور در آن لذت ببرند.»
تحرک در شهر برای مادران، دشوارتر و ترسناکتر
چرا زنان از شهر میترسند؟ مریم نصر اصفهانی، عضو هیأت علمی گروه مطالعات زنان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در پاسخ به این سوال میگوید: «چون در آن احساس امنیت ندارند و با انواع مشکلات برخاسته از صِرف جنسیتشان دستوپنجه نرم میکنند. فقط به یک مورد جابهجا شدن اشاره کنم. اگر سوار خودرو شخصی باشند، کاملاً محتمل است که در صورت کوچکترین اشتباه و تخلفی آماج زشتترین توهینهای جنسی قرار بگیرند. اگر از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنند نیز در معرض تعرضاند. تاکسیها و از آن بدتر مسافرکشهای شخصی با سوار کردن چهار مسافر عملاً بهترین امکان را برای آزار رساندن به زنان در شهر فراهم کردهاند. همین جابهجا شدن در سطح شهر را برای زنان گران و ناخوشایند میکند.»
به گفته نصر اصفهانی، زنانی که فرزندان کوچک دارند برای حضور در شهر با مشکلات بیشتری روبهرو هستند: «در اغلب خانوادههای ما، مادر والد اصلی است و اوست که مسئولیت کودکان را به عهده دارد. تحرک در شهر برای مادران دشوارتر هم است. در اغلب وسایل حملونقل عمومی جایی برای نشستن وجود ندارد. همچنین مسیرهای پیادهرو برای حرکت کالسکه بچه مناسب نیست. نبود دستشوییهای عمومی در بسیاری نقاط مادران را به زحمت دچار میکند، بهنحویکه از خانه بیرون آمدن برایشان به تجربهای ناخوشایند تبدیل میشود، مادرانی که فرزندان کوچک دارند بهدلیل حصر طولانیمدت در آپارتمانهای کوچک بیشتر به شهر و امکانهای تفریحی آن نیاز دارند.»
نصر اصفهانی میگوید: «خشونت روزافزونی که در شهر شاهد آن هستیم، اعم از درگیریهای خرد بر سر رانندگی و جای پارک تا درگیریهای روزانه برخی کسبه و مسافرکشها حضور در شهر را ناخوشایند میکند؛ خشونتی که در برخی مناطق شهر بهوفور دیده میشود. معتادان متجاهر، متکدیان حرفهای و غیرحرفهای و کودکان زبالهگرد و کار که در اغلب مناطق شهر حضور دارند زنان را به لحاظ روانی بیشتر از مردان متأثر میکنند و گاهی همین تأثر از آنها طعمههای خوبی برای متکدیان حرفهای میسازد.»
حذفشده از طراحی شهری
زهرا مالکی فعال زنان و پژوهشگر هم میگوید که تهران خیلی از ویژگیهای شهر امن را ندارد و به همین دلیل برای زنان ناامن است: «اینکه بگوییم زنان از شهر میترسند، درست نیست. برخی مناطق شهری مناسب زیست زنان طراحی نشدهاند و به ناامنی و هراس زنان دامن میزنند. در همین شهر تهران بخشها و مناطقی هستند که از نظر ساخت شهری و کالبدی بهگونهای طراحی شدهاند که زنان در آنها کمتر در معرض ناامنی قرار میگیرند، اما بعضی مناطق را هم داریم که زنان در آنجا به دلیل شرایط کالبدی و دسترسی نامناسب به خدمات مورد نیازشان و برخی ویژگیهای فرهنگی بیشتر در معرض ناامنیاند.»
باید نظارت عمومی را افزایش دهیم
احساس ناامنی زنان در شهر دو دلیل دارد: یکی نوع سازهها و معماری شهری و دیگری هم احساس ناامنی درونی است. زهرا نژادبهرام، فعال حوزه زنان و عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر، در اینباره میگوید: «البته احساس ناامنی همیشه برگرفته از این است که شرایط روحی و روانی لازم از نظر ایمنی در شهر برای زنان فراهم نیست. وجود فضاهای بیدفاع شهری و نوع معماری شهرها احساس ناامنی را در زنان ایجاد میکند. تلاش مدیریت شهری جدید این است که از فضاهای معماریای که چنین حسی را در زنان بازتولید میکنند، جلوگیری کند. با رفع فضاهای بیدفاع شهری و ایجاد نظارت اجتماعی بیشتر در درون شهر، احساس ناامنی زنان از تردد در شهر کمتر میشود. آنچه مدیریت شهری میتواند در این زمینه انجام دهد، ارتقای نظارت عمومی بر معابر است. استفاده از روشنایی بیشتر در معابر و استفاده از گیاهانی که مانع نظارت عمومی بر قسمتی از فضا نشوند، در بوستانها و بلوارها موجب افزایش نظارت اجتماعی میشود. در نتیجه شهروندان و بهویژه زنان احساس میکنند که در معرض دید جامعهاند و تنها نیستند.»
به گفته عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر مورد دیگری که باعث افزایش نظارت اجتماعی میشود معماری بناها و ساختمانها در کوچههاست: «معماری ساختمانها طوری است که اشراف آنها بر کوچهها کم است، مگر اینکه افراد از وسط کوچه عبور کنند. اگر از پیادهرو عبور کنند، نظارت اجتماعی ضعیف است؛ به همین دلیل اصلاح در معماری ساختمانها و سازههای شهری در افزایش احساس امنیت زنان موثر است. در عین حال باید با تغییرات هندسی در فضاها و ارایه الگوهای جدید برای معماری شهری و سازهها و نیز پیشگیری از فضاهای خلأ در شهر، مثل زیر پلها که امکان نظارت عمومی بر آنها کمتر است، مثلاً پل ولایت، فضای مناسبتری را برای تردد زنان در شهر فراهم کنیم و احساس ناامنی را در آنها کاهش دهیم.»
تهران «بیتاب» و ناامن
چندی پیش گزارش شاخصهای ایمنی شهرهای جهان که موسسه اکونومیست هر دو سال یکبار آن را تهیه میکند با تیتر «امنترین شهرهای جهان کداماند؟» منتشر شد، اما نام تهران که پیش از این به عنوان یکی از شهرهای امن جهان در این فهرست قرار داشت، از آن حذف شده بود. گویا با اضافهشدن شاخصهای جدید برای شناسایی امنترین شهرهای جهان تهران نتوانسته است جایگاهی در این فهرست داشته باشد. در گزارش سال ۲۰۱۹، تعداد۶۰ شهر جهان بر اساس ٥٦ معیار که تحت چهار معیار اصلی (امنیت دیجیتال، امنیت بهداشتی، امنیت زیرساخت و امنیت شخصی) قرار دارند، سنجیده شدند.