امینرضا انصاری
نقدی بر عدم شفافیت در تدوین قوانین ماینینگ و بلاکچین
-ایجاد مشوق برای سرمایهگذارانی که بتوانند سبب صرفه جویی برق و انرژی مصرفی در شهرکهای صنعتی، کارخانجات و یا صنایعها گردند. مشوقها میتواند شامل معافیت مالیاتی، اعطای بخشی از برق با قیمت صنعتی از کیلووات ساعت صرفه جویی شده باشد.
- تسهیلات لازم توسط سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و مشاورههای لازم برای استفاده از ظرفیت مینی نیروگاههای بادی، خورشیدی، پیل سوختی و بیودیزل. لازم به ذکر است که در بسیاری از مناطق دنیا مانند استرالیا، دانمارک و پرتغال، استفاده از مازاد برق تولیدی بادی یا خورشیدی برای استخراج رمز ارزها، امری متداول گردیده است.
- اعطای مجوزهای قانونی شفاف برای شرکتهایی که بتوانند جهت سرمایهگذاران کوچک، تسهیلات قانونی شامل فضای نگهداری و تأمین برق و اینترنت ماینرها، اعطاء نمایند. این امر، از انشعابات غیرمجاز برق و نصب ماینر در منازل جلوگیری مینماید.
- قیمتگذاری برق مصرفی با نرخ صادراتی، بسیاری از پتانسیلها و مزایای ماینیگ در ایران را کاهش میدهد؛ لذا پیشنهاد میشود، تعرفههای برق مصرفی در این حوزه، با ذکر مشوق ها، دستورالعملهای زمان مصرف و لزوم به کارگیری تجهیزات ماینینگ با نرخ حداقل کیلووات مصرفی، رعایت گردد.
- با تدوین سریعتر دستورالعملها و مجوزهای ماینینگ، میتوان توجه و آگاهی رسانی مدیران، شرکتها و صنایع برای به کارگیری تکنولوژی بلاکچین برای توسعه و شفافیت امور مالی، بیمه، شبکههای توزیع و ... ایجاد نمود. این امر، مستلزم و فراهم کنندة رشد سازمانهای مردم نهاد، شتاب دهندهها و شرکتهای دانش بنیان در سطح همکاریهای منطقهای و بین المللی میگردد. لازم به ذکر است که توجه به موقع دولت هند در زمینهی IT، سبب رشد محوری و گسترده متخصصان هندی در برنامه نویسیهای کامپیوتری و بازیهای آن شد.
- استلزام شبکه برق به هوشمندسازی شبکه توزیع جهت شناسایی و جلوگیری از مصارف غیرمجاز برق ماینینگ، سبب بهبود بانک اطلاعات شبکه مصرف و شناسایی اولویتهای بهرهوری مصرف انرژی میگردد. استفاده از برق یارانهای برای ماینینگ، سبب افزایش شکاف طبقاتی و کاربری یارانه دولتی به نفع اقشار پردرآمد میگردد. شاید این امر سبب تدوین دستورالعملی برای تدوین تعرفههای پلهای و مشوقدار برحسب طبقه درآمدی افراد و همکاری در بهینه سازی شبکه انرژی کشور در حوزههای دیگر شامل بنزین، گازوئیل، گاز مصرفی و ... نیز گردد.
- در پایان، لازم به ذکر است که تکنولوژی بلاکچین در دنیا در ابتدای راه قرار دارد و کمتر از یک درصد جمعیت دنیا در آن سرمایه گذاری کردهاند. عمدة کشورهای سرمایه گذار در بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال و یا شرکتهای بلاکچینی، شامل آمریکا، انگلیس، آلمان، ایتالیا، فنلاند، ژاپن، چین و روسیه میباشد؛ لذا ضمن لزوم توجه و حمایت از شرکتهای دانش بنیان داخلی و همکاریهای بینالمللی، آموزش و آگاهی رسانی عمومی نسبت به ریسکها و مخاطرات سرمایه گذاری در این حوزه نیز ضروری میباشد. چه بسا، کل تعداد سرمایهگذار برخی از ارزهای دیجیتال، ممکن است کمتر از ۵۰۰۰ نفر در جهان باشد و حجم سرمایهگذاری نیز کمتر از ۵ میلیون دلار باشد و در نتیجه نوسانات آن نیز در مقیاس ۵۰ تا ۲۰۰ برابر باشد. برخورد سنجیده و شفاف رسانهها، نهادهای عمومی و دولت، میتواند کشورمان را در مسیر هوشمند و مناسبی برای سودبری و توسعه در کنار ده کشور اول این تکنولوژی قرار دهد.
*دانشجوی دکتری مهندسی فرایند
مدرس دانشگاه و صنعت
عضو انجمن بلاکچین ایران